RDW – Campagne Tellerfraude

Morgen 13 maart zal RDW een landelijke campagne starten voor het bekendmaken van een belangrijke dienst in de strijd tegen tellerfraude. Veel potentiële kopers van een gebruikte auto weten namelijk nog niet dat je aan de verkopende partij een tellerrapport kan vragen. Zo’n tellerrapport kan iedereen opvragen voor zijn eigen auto, dus ook een verkoper.

Tellerrapport

Op het tellerrapport staan de laatste tellerstanden zoals geregistreerd bij RDW. Tot 2014 werd deze dienst door NAP georganiseerd, maar sinds 1 januari 2014 is de overheid verantwoordelijk voor het registreren van tellerstanden. Doel van deze registratie om eventuele verkopers van bolides met terugdraaineigingen het lastiger te maken. Op basis van deze registraties biedt RDW allerlei diensten voor het verifiëren van de standen.

Allereerst is er de mogelijkheid om op OVI-site van RDW kosteloos bij elk voertuig te zien of het voertuig een oplopende reeks van tellerstanden heeft die logisch is of juist onlogisch gebaseerd op laatst geregistreerde tellerstanden. De stand zelf is niet inzichtelijk en kan een stand van 2-3 jaar terug zijn, dus de vraag of je hier blind op moet staren. Soms zijn er echter ook te weinig standen, of betreft het een imporvoertuig met (voor RDW) onbekende historie. Dan krijgt het voertuig geen oordeel.

Een voertuigeigenaar kan tegen betaling voor zijn eigen voertuigen een tellerrapport opvragen. Hierop staat de reeks geregistreerde standen van zijn voertuig.

Het kan natuurlijk dat de huidige eigenaar een digibeet is, of andere redenen heeft om geen tellerrapport te verstrekken. Voor de kopende partij rest er dan nog 1 mogelijkheid. Voor € 1 kan een geïnteresseerde koper op basis van aanlevering tellerstand (bijvoorbeeld van foto op occasionsite, of door zelf af te lezen tijdens proefrit/bezichtiging) een oordeel opvragen.

Allemaal middelen om eventuele fraudeurs het erg lastig te maken.

Campagne

De campagne die morgen start, zal ondersteund worden met een commercial:

In de commercial komt de buurman met een bruine Ford Focus met kenteken 77-SHT-2 aanrijden:

blog-77sht2

Deze Ford Focus komt uit september 2011. Dik 4 jaar oud dus. Dan is controle van de tellerstanden verstandig. De RDW site biedt voor dit kenteken echter weinig soelaas:

blog-77sht2-ovi

 

In dit geval kon de “koper” dus echt enkel controle uitoefenen op basis van de 2 of minder standen die op het tellerrapport stonden. Niet veel voor een auto van 4 jaar oud, die bijna zeker na 1 januari 2014 minimaal 2 (waarvan 1 APK) in de garage heeft gestaan, zou je denken. Bij elke APK beurt of onderhoud met een waarde van meer dan 150 euro dient er namelijk een tellerstand aangeleverd te worden.

Update 16 maart 2016: Dat is wel heel toevallig. Afgelopen zondag had kenteken 77-SHT-2 nog minder dan 2 tellerstanden geregistreerd en de laatste was in 2015. Gisteren of eergisteren heeft de Ford Focus echter ogenschijnlijk een beurt gekregen, want nu heeft het kenteken als oordeel Logisch. Bedankt Arnout voor deze tip!

  
 

4 antwoorden op “RDW – Campagne Tellerfraude”

 1. Ze hebben blijkbaar je blog gelezen Jasper, er is nu een nieuwe stand geregistreerd bij deze auto 😉

  Jaar laatste registratie
  2016
  Oordeel
  Logisch
  Toelichting
  De geregistreerde tellerstand is telkens hoger dan de daarvoor geregistreerde tellerstand. De RDW oordeelt dan dat de tellerstand logisch verklaarbaar is.

  Overigens waren er minder dan twee (dus hooguit één stand) geregistreerd. Waarschijnlijk bij de APK, die vermoedelijk samen viel met de verkoop aan de huidige eigenaar. Kennelijk nemen niet alle garages het even nauw met de verplichte registratie bij onderhoud > € 150.

  1. Bedankt voor deze tip. De registratie van tellerstanden bij inkoop of APK loopt schat ik in wel goed. De 150-euro regel is lastiger verifieerbaar voor RDW controleurs. Dit is bijna alleen door administratie controle bij het bedrijf mogelijk. Veel softwaresystemen hebben wel een geautomatiseerde koppeling hiervoor beschikbaar.

 2. Is deze reclamespot gemaakt door een man? Ik vind deze reclame beledigend, ondermijnend en respectloos naar de vrouw. Walgelijk gewoon!
  Ik zou als vrouw graag de krachten willen bundelen tegen deze smakeloze reclame van RDW.

Reacties zijn gesloten.