Nieuwe Kenteken.TV tool – Franse Crit’Air milieuvignet simuleren op basis van kenteken

Veel grote Europese steden proberen het leefklimaat in de binnensteden te verbeteren. Een mogelijke maatregel is om bepaalde (ogenschijnlijk) meer vervuilende voertuigen te weren uit het centrum. In het ene land kunnen individuele stadhuizen in deze steden zelf zones en beperkingen opleggen (zoals in Nederland). In andere landen pakken ze het centraler aan, zoals met de Duitse umweltplakettes. Sinds 1 juli 2016 kent ook Frankrijk een landelijke systematiek. Duitsland en Frankrijk liggen wel eens vaker niet op 1 lijn en zo ook in de vermarkting van deze milieuvignetten. Speciaal voor de grote Nederlandse vertegenwoordiging in La Douce France in de zomermaanden heeft Kenteken.TV een handige tool ontwikkeld. Op basis van kenteken is nu na te gaan welke kleur ecovignet achter de voorruit geplakt kan worden om de Franse binnensteden te bezoeken.

Duitse milieuzones

Zoals gezegd hanteren Duitsland en Frankrijk verschillende systematieken voor hun vignetten. In Duitsland zijn er momenteel nog 4 varianten qua stickers: geen sticker, rode sticker met 2 erop, oranje sticker met 3 erop en groene sticker met 4 erop. De groene is bedoeld voor de schonere voertuigen. Het eenvoudige van het systeem (slechts 3 kleurtjes) is gelijk ook de huidige bottleneck. Met een rode of oranje sticker mag je namelijk geen enkele Duitse binnenstad met Umweltzone binnen, dus heeft het eigenlijk geen zin om zo’n sticker aan te schaffen. Deze worden dus ook niet meer verkocht…

In Duitsland hebben ze qua distributie van de stickers een systeem neergezet waarbij op vele punten in Duitsland, maar ook daarbuiten een milieusticker gekocht kan worden. Hierdoor is sinds jaar en dag mogelijk om in Nederland online deze Duitse milieustickers aan te schaffen.

Een voordeel van Duitse systeem is dat ze gemakkelijk een nieuwe sticker met cijfer 5 of hoger kunnen introduceren om zodoende uiteindelijk op basis van nog strengere criteria voertuigen te weren uit binnensteden. Zo wordt er voor de binnenstad van Stuttgart (gelegen in een kom) gesproken over strengere criteria.

Franse milieuzones

In Frankrijk is ook gekozen voor gekleurde milieuvignetten. De Fransen hebben daarbij gekozen voor maar liefst 6 verschillende stickers: 5 stickers met een cijfer erop en 1 sticker voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

In de uitwerking van de criteria heeft de Franse overheid niet alleen regels bedacht voor personenauto’s. Dezelfde stickers met andere criteria zijn ook uitgewerkt voor lichte bedrijfswagens, trucks, bussen, motorfietsen en zelfs brom- en snorfietsen.

Een ander belangrijk verschil is de distributie van de stickers. In Duitsland zijn er talloze plekken om de sticker officieel aan te schaffen. In Frankrijk is er officieel maar 1 plek en die is enkel online beschikbaar via https://www.certificat-air.gouv.fr/ . Gelukkig zijn de Fransen wel zo aardig geweest om deze site in het Engels, Duits en Spaans aan te bieden.

Op deze website staat een simulatieprogramma waarmee je na ingave van enkele keuzes de waarschijnlijke kleur van je sticker kan bevragen. In Nederland zijn we echter verwend met online tool waarin je enkel je kenteken hoeft in te vullen, dus dit soort simulaties of online aanvraagmodules zijn vreemd voor ons.

In Nederland zijn er al diverse goede nieuwsartikelen in welke steden de ecovignetten nodig zijn en wanneer, bijvoorbeeld France.FR of ANWB. Er was echter nog geen Nederlandse website die op basis van ingave kenteken voorspelling maakt welke sticker men zal krijgen. Kenteken.TV dook in dit gat.

Kenteken Crit’Air simulatie

Aangezien gemak de mens dient, heeft Kenteken.TV de officiele Franse regels achter de stickers geanalyseerd en gecombineerd met de voertuiggegevens zoals beschikbaar bij RDW. Deze online tool is hier beschikbaar:

Wat voor milieuvignet of ecovignet voor Frankrijk heeft mijn voertuig nodig?

Aangezien bij de officiele aanvraag een scan van het kentekenbewijs wordt gevraagd, is er bewust niet gekozen voor aanvullende voertuiginformatie bronnen zoals beschikbaar in het rijke palet van VWE. Dit is dan ook gelijk de eerste disclaimer van de simulatietool: als ons kentekenregister niet de juiste gegevens van het kenteken geregistreerd heeft, dan kan dit de uitkomsten van de kleur sticker beinvloeden.

De Franse overheid heeft een aantal criteria bepaald voor het bepalen van de couleur van de sticker. In volgorde van prioriteit:

  1. Europese voertuigcategorie
  2. Brandstof soort(en) of energiebron(nen)
  3. Emissiecode
  4. Datum toelating internationaal

Emissiecode zijn bepaald op basis van toelatingen in het wagenpark van een land. Hoewel de dekking van dit veld in het kentekenregister met de jaren steeds beter wordt (met name door toepassing van europese typegoedkeuringen), is het veld niet in alle gevallen gevuld.  Dit was ook 1 van de hoofdredenen aantal jaar geleden om euro-klasses nog niet in Nederlandse milieuzones toe te passen of voor bijvoorbeeld BPM kortingen.

Ook andere landen hebben er last van dat euro-klasses niet compleet dekkend is. Daarom wordt veelal gebruik gemaakt van een enigzins discutabele grenzen op basis van datum toelating internationaal. Dit is voordelig voor voertuigen die relatief lang hoge uitstoten hebben uitgestoten, zoals Amerikaanse bakken zoals Hummers. Voor modellen die vrij vroeg een “schone” diesel in het gamma hadden, is dit echter funest. Een mooi voorbeeld is hierbij altijd de Audi A2 of Lupo 3l. Deze worden veel naar Nederland geimporteerd, maar niet altijd op basis van Europese typegoedkeuring gegevens. Hierdoor kan het gebeuren dat een nieuw in Nederland geleverde A2 een mooie Crit’Air sticker 2 scoort, terwijl een andere A2 uit dezelfde periode qua grenzen datum toelating internationaal een Crit’Air sticker 4 scoort!