Kentekengebruik in commercials op 3 verschillende manieren

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, of de importeurs van een aantal personenautomerken zijn van start gegaan met campagnes om hun auto’s aan de man of vrouw te brengen. In 3 gevallen worden in de commercials gele kentekenplaten gebruikt. In alledrie de gevallen op een andere manier. In deze blogposting neem ik je mee in de gebruikte gele kentekenplaten in de commercials voor Volkswagen T-Roc, Hyundai i10 en Toyota hybrides.

Commercial Hyundai i10

In de nieuwste commercial voor Hyundai i10 is een veelgebruikte manier van het uitbrengen van een commercial voor Nederlandse kijkers gebruikt. Men neme een internationale geproduceerde versie voor een model, men voege Nederlandse teksten en stem toe. Als sluitstuk wordt een digitale kentekenplaat op Kenteken.TV gemaakt en in de videobewerking over het originele kenteken geplaatst:

Het is daarbij wel handig om een Nederlands kenteken te pakken die qua merk en model overeenkomt en niet zoals in dit geval van een compleet ander merk en model:

Volkswagen T-Roc commercial

Ook Volkswagen maakt veelvuldig gebruik van internationale commercials voor bepaalde modellen waarvoor de vernederlandsing wordt toegepast. Volkswagen maakte in het verleden ook nog wel eens een foutje zoals Hyundai, maar in de nieuwste commercial is dit allemaal wel zorgvuldiger gedaan. Het gele kenteken verwijst keurig naar een Volkswagen T-Roc. Weliswaar met een andere kleur, maar er moet maar net een model met juiste kenteken voorhanden zijn in de bedrijfsvoorraad van de importeur.

VW T-Roc met kenteken RD-875-D in Volkswagen commercial

Toyota hybrides commercial

Louwman en Parqui, de Nederlandse importeur van Toyota’s, maakte een tijd lang commercials opgenomen in Nederland. De laatste jaren wordt er weer vaker gebruik gemaakt van versie gemaakt in het buitenland. Voor de campagne om het publiek te overtuigen van het programme Hybrids die Toyota beschikbaar heeft, werd leentjebuur gedaan bij Toyota Frankrijk. In het Franse origineel komen echter meer Toyota modellen voor dan in de Nederlandse versie.

In Frankrijk is de kentekenplaat voorop wit en de kentekenplaat achterop geel. Bij het vernederlandsen had de videobewerker 2 keuzes: een Nederlands kenteken verzinnen of het witte van de kentekenplaat geel maken. In dit geval werd voor de laatste optie gekozen:

Het restant van de Franse versie is ook goed te zien in een andere scene. Kentekens geregistreerd voor Parisiens hebben namelijk de code 75 rechts op kentekenplaat en dit is nog te zien in de NL versie:

Het meest Nederlandse kenteken lijkt nog op de Auris te zitten:

Toyota onderhoud op maat campagne

Naast een campagne voor  de hybrids van Toyota is men ook begin 2018 een campagne begonnen voor nieuwe onderhoudsmogelijkheden voor Toyota rijders. Deze campagne wordt ook ondersteund met een video, die volgens mij vooral online ingezet zal worden.

In deze video wordt in het begin een 3D render van een Toyota Aygo getoond met Nederlands kenteken. Alleen de 0 is een beetje vreemd voor een Nederlandse kentekenplaat:

Een beetje net zo’n raar lettertype als de kentekenplaat op Honda EV conceptcar zoals afgebeeld in Autoweek blad.

Honda EV kenteken in Autoweek

De kentekenplaat op de Honda is nog vreemder als je ‘m langer bekijkt, want die schroefplaten zien er niet echt fraai uit, en daarnaast lijkt de kentekenplaat te hoog voor de houder erachter.