Kenteken oogkaart om beter kentekens te kunnen lezen

Recentelijk kwam een jonge collega bij ons het kantoor van DAT Nederland binnengelopen met de vraag of we met behulp van ons schadecalculatiesysteem de schade aan haar auto konden berekenen. Zij had recentelijk haar eerste auto gekocht en samen met enkele andere collega’s in de pauze naar de plaatselijke winkelcentrum gereden. Op een kruispunt was ze geschampt door een andere auto. De schuldige auto deed net alsof ze achter mijn collega aan zou rijden, maar reed prompt toch door. Je eerste schade hebben aan je nieuwe auto is altijd de zuurste en dat was duidelijk af te zien aan het gezicht van deze collega. Op mijn vraag of zij of haar medepassagiers wellicht het kenteken van de dader hadden gezien, moest ze ontkennend antwoorden. En dat bracht me op het idee om een speciale oogkaart voor Nederlandse kentekens te ontwikkelen.

Snellen oogkaart

Iedereen kent wel de kaarten bij de schooldokter of opticien met daarop allemaal letters of opengewerkte rondjes. Deze kaart werd/wordt wereldwijd gebruikt om de gezichtsscherpte te meten. Deze kaart werd in 1861 uitgevonden door de Nederlandse oogarts Herman Snellen.

Snellen oogkaart

Kenteken oogkaart

Gebaseerd op de oorspronkelijke Snellen oogkaart heeft Kenteken.TV een speciale versie ontwikkeld om de leesbaarheid van Nederlandse kentekenletters te testen. Een ideaal hulpmiddel voor de nieuwe agenten, medepassagiers of andere geinteresseerden die splitsecond een kenteken op afstand moeten kunnen uitlezen.

Dit is de enige echte kenteken oogkaart van Kenteken.TV (bij elke verversing van de pagina veranderen de gebruikte letters en cijfers):

Kenteken.TV oogkaart

Als je de kenteken oogkaart wilt gebruikten om het zicht te testen, moet één oog bedekt worden, en moet met het andere oog naar de letters gekeken worden op een bepaalde afstand (bij de officiële kaart is dat ongeveer 6 meter, maar afhankelijk van je beeldscherm grootte zal dat bij deze versie iets dichterbij moeten zijn). Je begint met de bovenste letter/cijfer op te noemen en je gaat vervolgens regel voor regel naar beneden. Net zolang je op een bepaalde regel niet meer alle letters e/of cijfers kan herkennen.

Op de officiele Nederlandse Snellen oogkaart worden de letters I, J, M, Q W en X weggelaten om verwarring tussen letters te voorkomen. Op de kenteken oogkaart versie zijn de letters J, M, W en X juist wel opgenomen, aangezien deze letters ook voorkomen op onze kentekens.