Slimme Rijbewijs – walkthrough, tips & tricks

Update 5 februari 2020: Het online spel Slimme Rijbewijs is eind januari uit de lucht gehaald en kan daarmee niet meer gespeeld worden.

Deze week werd door Minister Cora van Nieuwenhuizen het startsein gegeven voor diverse initiatieven voor betere doorstroming en hogere verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen. 1 van de initiatieven is ADAS alliantie waarin meer dan 40 publieke en private organisaties (waaronder VWE Automotive in samenwerking met DAT Nederland) zijn gebundeld met als doelstelling het verhogen van veilige gebruik van Rij-assistentiesystemen, ook wel ADAS-systemen genoemd.

Eén van de belangrijke pijlers van deze alliantie is het vergroten van bekendheid van deze systemen. Hiervoor is als onderdeel van de nieuwe website SlimOnderweg.nl het online spel Slimme Rijbewijs bedacht. Een serious game als Slimme Rijbewijs is pas echt serieus te nemen als daarover een walkthrough online verschijnt inclusief tips en tricks om de hoogste scores te halen.

Haal je Slimme rijbewijs, het spel

In het online spel Slimme rijbewijs wordt de speler uitgedaagd om zijn kennis over slimme hulpsystemen die tegenwoordig in auto’s gemonteerd kunnen zijn, te laten zien. Deze kennis wordt getoetst in een aantal scenario’s waarin de speler de juiste keuze voor het ADAS-systeem dient te maken waarmee de berijder van de auto uit penarie blijft.

Start pagina spel via https://game.slimmerijbewijs.nl/pages/game

Het doel van het spel om zoveel mogelijk secondes over te houden aan het eind van het spel. Met een hoge score kan je meedingen naar leuke prijzen waaronder de hoofdprijs van “1 minuut gratis winkelen in een ANWB winkel”.

10 mogelijke spelscenario’s

Het spel is opgebouwd uit 10 mogelijke spelscenario’s waarin in elk scenario het enige en juiste ADAS-systeem geselecteerd kan worden . Na start van het spel wordt de scenario’s in een willekeurige volgorde getoond aan de speler.

10 scenario’s met voor elk scenario een eigen ADAS-redder in nood

Speltip! Voor een hoge score is het zaak om het spel meerdere keren te spelen. Hierbij dien je zo vroeg mogelijk na de start van een nieuw scenario het juiste ADAS-systeem te kiezen, zodat je alvast met je muis of je vinger (in geval van een touchscreen) boven het juiste ADAS-systeem zweeft.

De spelklok telt af op het moment dat binnen een scenario alle ADAS-systemen selecteerbaar worden. Het is vervolgens zaak om zo snel mogelijk het juiste ADAS-systeem te slepen naar de auto.

Speltip! Laat het geselecteerde ADAS-systeem los op de deur van de auto.

Sleep ADAS-systeem op deur van auto

Bonus secondes te verdienen

Tijdens het spel komen in het begin van een scenario soms bonus-items voorbij. Er zijn in het spel 5 mogelijke bonusitems:

Bonus item ANWB wegenwacht
Bonus item Slim onderweg billboard
Bonus item vogel
Bonus item lesauto
Bonus item Zebra

Als je een bonus item selecteert, dan verdwijnt deze en krijg je +5 seconden toegevoegd aan je tijdtotaal.

Welk ADAS-systeem hoort bij welk scenario?

Er zijn zoals eerder gezegd 10 verschillende scenario’s. Van elk scenario hebben we als walkthrough een screenshot gemaakt waarmee je kan herkennen welk ADAS-systeem nodig is.

Scenario 1 – Adaptive Cruise Control

In dit scenario rijdt de auto achter een paarse vrachtwagen. Deze vrachtwagen zal een bepaalde snelheid rijden. De bedoeling is dat je in dit geval Adaptive Cruise Control selecteert, het meest linker icoontje.

Scenario 2 – Lane keeping assist

Dit scenario is in eerste instantie het lastigste te herkennen. Op een gegeven moment komen er echter muzieknoten uit de gele auto. Dit is hint dat je Lane Keeping Assist nodig hebt. Dit is tweede icon aan de linkerkant

Lane keeping assist

Scenario 3 – Autonomous Emergency Braking

Dit scenario is herkenbaar aan de voorligger van de gele auto, namelijk een blauwe auto met caravan erachter. Deze caravan zal later in het scenario losraken. Het Autonomous Emergency Braking systeem zal in dit geval de reddende engel zijn. Dit is derde icoontje aan linkerkant.

Autonomous Emergency Braking

Scenario 4 – Blind spot warning

Het vierde scenario is herkenbaar aan de gele auto die zowel een voorligger als een achterligger krijgt. De achterligger wil zijn voorliggers gaan inhalen. De gele auto wil echter ook inhalen. Met het vierde icoontje waarmee Blind spot warning wordt bedoeld, wordt de berijder van de gele auto echter gewaarschuwd dat er een auto in zijn dode hoek zit.

Blind spot warning

Scenario 5 – Parking assist

Bij zowel scenario 5 als de volgende scenario 6 zien we de gele auto een rij geparkeerde auto’s passeren. In scenario 5 wordt echter een bezoek gebracht aan een bloemenwinkel. Hiervoor dient de gele auto in een parkeerplaats te wurmen. Hiervoor kan hij het ADAS-systeem Park assist inzetten. Dit is het icoontje boven de minutenaanduiding.

Let bij dit scenario er goed op dat je het ADAS-icoontje op de deur dropt. De auto beweegt namelijk van voorwaartse richting naar achterwaarts. Daardoor kan je net het icoontje verkeerd droppen.

Park assist

Scenario 6 – Rear sensor

In dit scenario wordt dus ook langs geparkeerde voertuigen gereden. Vrij snel zie je echter een jongetje met een rode bal tussen twee geparkeerde auto’s staan. In dit scenario wil de gele auto ook parkeren. Het jongetje heeft echter zijn rode bal losgelaten. Het ADAS systeem Rear sensor, oftewel parkeersensoren en/of achteruitrijcamera voorkomt echter dat de bal onder de auto komt. Selecteer hiervoor het ADAS-icoontje boven de seconde aanduidiging, vijfde icoontje van rechts.

Rear sensor

Scenario 7 – Drowsiness alert

In dit scenario wordt ingespeeld op een vermoeide bestuurder. Met systemen als Bestuurdersvermoeiheidsherkenning in het Engels Drowsiness Alert genoemd, kan een bestuurder tijdig gewaarschuwd worden voordat zijn ogen echt dichtvallen.

Het juist icoontje in dit scenario is de koffiebeker.

Drowsiness alert

Scenario 8 – Intelligent Speed Assistant

In het achtste scenario zie je de gele auto op de weg rijden. Vervolgens zie je een 30 km bord verschijnen en bij de gele auto wordt een hogere snelheid getoond. Met een Intelligente Snelheidsbegrenzingssysteem wordt zo’n bord (voor bijvoorbeeld wegwerkzaamheden) herkend en gaat de auto vervolgens de aangegeven snelheid rijden.

Het juist ADAS-icoontje is de derde van rechts, oftewel het icoontje met snelheidsmeter met pijl en 55.

Intelligent Speed Assistant

Scenario 9 – Hill Descent Assist

In dit scenario zie je de gele auto achter twee auto’s rijden. Vrij snel in dit scenario wordt het perspectief veranderd. De weg blijkt namelijk niet meer vlak te zijn , maar schuin omhoog. Om een auto bergop vanuit stilstand te laten rijden is een systeem als Hill Descent Assist erg handig. Met dit systeem wordt voorkomen dat de auto na loslaten rem of handrem achteruit de berg afrolt voor een korte periode.

Het juiste icoontje is tweede van rechts waarop een auto op een heuvel staat afgebeeld.

Hill Descent assist

Scenario 10 – Night vision

In het laatste mogelijke scenario wordt het beeld vrij snel donker alsof de auto in de avond of nacht rijdt. Met het ADAS-systeem Night vision wordt de bestuurder ondersteund met een nachtkijker. Dit systeem is daarmee een extra paar ogen voor de bestuurder.

Dit systeem kan worden geselecteerd met het meest rechter icoontje.

Night Vision

Handige tip voor visuele hulp

Het is mogelijk om het voor jezelf iets makkelijker te maken om alle bewegende onderdelen te detecteren. Vooral een bonus kan je snel missen en deze zijn essentieel voor een highscore.

Je kan bovenaan op de binnenspiegel met Slimme Rijbewijs dubbelklikken. Vervolgens worden alle bewegende webelementen in het spel gehighlight.

Highscores

Zoals gezegd kan je bij dit spel voor echte prijzen spelen. Je zal dan een flink aantal seconden moeten overhouden aan het eind van het spel. Mijn eigen highscore is 39 seconden. Hierbij heb ik alle bonussen tijdens spel te pakken gekregen en in elk scenario binnen 1-2 seconden het juiste icoontje op de gele auto gesleept. Waarschijnlijk is deze score nog met 1-2 seconden aan te scherpen.

Speciale demo modus voor de Minister

Als je het spel tot een goed einde brengt, dan wordt je de trotse eigenaar van het Slimme Rijbewijs. Net zoals een echt rijbewijs kan je het Slimme rijbewijs aankleden met je eigen pasfoto. Ook is het mogelijk om een subtekst toe te voegen. Dit is mijn versie:

Mijn Slimme Rijbewijs

Er zit echter in de webapplicatie een verborgen optie. Deze switch is gebruikt bij het introduceren van deze nieuwe game door Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens het ITS European Congress over smart mobility . Om te voorkomen dat ze op het podium niet alle scenario’s voorgeschoteld zou krijgen en wellicht om te voorkomen dat ze niet de juiste systemen zou selecteren, is er in het spel een verborgen demo-optie gemaakt.

In deze demo-modus worden slechts twee ADAS-scenario’s doorlopen en wordt aan het einde altijd dezelfde Slimme Rijbewijs getoond, namelijk degene van Minister herself:

Zelf deze demo-modus bekijken? Dat kan via de volgende website (of door zelf #demo aan URL van het spel toe te voegen):

https://game.slimmerijbewijs.nl/pages/game/#demo

Eén antwoord op “Slimme Rijbewijs – walkthrough, tips & tricks”

  1. Ik ben deze tool voor auto rijden eens doorgelopen. Ik vind het een waardevolle toevoeging voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Met de snel veranderende technologie is een campagne zoals we dat tijdens het reclameblok in de jaren negentig zagen (weet u nog? die filmpjes over een verkeerssituatie die eindigde met de vraag: Mag dat?) behoorlijk achterhaald. Het is goed dat er zo’n goed uitgeruste tool voor in de plaats is gekomen

Reacties zijn gesloten.