Uber – Safety never stops commercial

Bij het bloggen over kentekens in commercials is het gebruikelijk dat je vooral let op de verschijningen van gele kentekenplaten. Soms dien je als kentekenspotter in reclames echter verder te kijken, zoals in de commercial van Uber. Dit bedrijf heeft als visie dat ze alles van A naar B op een veiligere manier willen laten verlopen, waardoor er leefbaardere steden ontstaan. Ter promotie van hun veiligheidscampagne #SafetyNeverStops hebben ze voor verschillende landen op dezelfde basis hun campagnemateriaal gemaakt. Opvallend genoeg eentje die in de Nederlandse versie beetje indruist met hun eigen tips.

Commercial

Niels, uw veilige chauffeur

De aanpassingen nodig voor de Nederlandse versie was voor het reclamebureau vrij overzichtelijk. De Nederlandse voice-over was simpel eroverheen te monteren. Alle schermen die afkomstig lijken uit hun eigen app, zijn echter ook vertaald naar Nederlands. Zo heeft bestuurder “Niels” het volgende Uber profiel:

Nederlands profiel van Niels

In het midden van profiel is het mogelijke kenteken van zijn auto te lezen: 96-KFF-8. Dit kenteken bestaat echt in Nederland, maar daarover zo meer.

Op de campagnewebsite van Uber staat namelijk een goede adviezen voordat je bij een Uber chauffeur instapt:

Dezelfde stappen worden in Tweet van Uber NL met hetzelfde kenteken doorlopen:

Het kenteken is in dit geval lastig te controleren, want deze wordt in de reclame niet zichtbaar. Het controleren van automerk- en model is echter wel mogelijk. Het kenteken 96-KFF-8 behoort namelijk toe aan een grijze/zilveren Peugeot 5008, een midi-MPV. In de reclame rijdt Niels echter duidelijk in een ander voertuig, een blauwe sedan (die veel weg heeft van een VW Passat, maar toch niet is volgens mij)

Gelukkig voldoet de chauffeur verder wel aan alle eisen, aldus de voice-over. Met dank aan de 1080p versie van de commercial op Youtube kan je echter gedeelte van de gestempelde formulieren lezen, waaronder een Lorem Ipsum versie:

Lorem Ipsum formulier van Niels

In de reclame komt verderop nog een “Nederlands” kenteken voorbij. Dit is echter wel een volledig verzonnen versie, namelijk 11-AAA-1

“Niels” is als Uber chauffeur overal

Het is dus duidelijk dat Uber de basis versie van de commercial heeft aangepast voor het Nederlands taalgebied. In dit soort gevallen is het dan extra interessant om de gelokaliseerde versie voor andere landen ernaast te leggen. Dan blijkt ineens dat “Niels” de Uber chauffeur in andere landen onder andere namen opereert. Ik kwam er in korte tijd op het Youtube kanaal van Uber al acht tegen, met in elk land een ander kenteken (en verschillend aantal “rides” )

Niels aka Jérôme aka John aka Mapk aka Hugo aka Richard aka Paul aka Marko aka Ismael