Nieuwverkoop registraties 2020 gevisualiseerd

Langzamerhand begint het een traditie te worden. Elke keer na afloop van het kalenderjaar duikt Kenteken.tv in de databakken, haalt de jaarcijfers op en maakt er datavisualisaties van. Dit proces begint qua voorbereiding al in december, maar het wachten is dan altijd op de definitieve cijfers. En zoals dit jaar is gebleken, moet je echt wachten tot de cijfers van 1 januari.

Nieuwe personenauto registraties

De automarkt in de 2020 had natuurlijk erg veel last van Covid-19. In het officiële persbericht van BOVAG en RAI Vereniging werd een min van maar liefst 20 procent genoteerd. De aantallen kwamen uiteindelijk op 356.051.

Naast het delen van de aantallen wordt het bericht ook altijd verrijkt met lijstje top 5 merken en top 5 modellen. Dat geeft altijd een aardige weergave van de succesnummers van het afgelopen jaar.

Slopegraph top 10 merken

Een andere interessante invalshoek is echter om de top 10 merken 2020 te vergelijken qua aantallen met het vorige jaar. Een mooie visualisatie manier hiervoor is een zogenaamde “slopegraph”, oftewel een lijngrafiek waarbij per serie slechts 2 jaren worden getoond. Dat levert een duidelijke berghelling effect op.

Voor 2020 geldt dat bijna alle hellingen in de top 10 bergafwaarts gingen. Slechts 1 merk kon een plus van maar liefst 6,2 procent noteren en dat was Kia. Hierdoor kwam Kia uiteindelijk in de eindstand op plek 2 terecht.

Overigens noteerde Volvo (plek 10) de kleinste daling in de top 10, namelijk -0,9%.

Slopegraph top 10 merken nieuwverkoop registraties personenauto’s

Paardenrace datavisualisatie top 20 merken personenauto’s

Voor de vijfde jaar op rij maakte Kenteken.TV ook een ander type datavisualisatie. Met deze dynamische grafiekvorm is het mogelijk om over meerdere jaren heen de klasseringen te volgen van de merken top 20. Hierbij wordt de top 20 van 2020 als basis gebruikt en terug in de tijd de data verzameld. Dit levert een spannende en dynamische paardenrace op (ook wel horserace of linegraphrace genoemd.

Paardenrace datavisualisatie top 20 merken personenauto’s van 1991 tot 2020

De live versie van deze datavisualisatie is op de volgende plek te zien: https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop.php

In 2020 editie zijn er in de top 20 geen nieuwe merken bijgekomen of afgevallen. Wel zijn er andere interessante zaken waar te nemen.

Volkswagen

Zo eindigde Volkswagen voor de zestiende jaar op rij als nummer 1. Als je bovenstaande slopegraph hebt gezien is het gat met nummer 2 nog aanzienlijk, dus de verwachting is dat het merk in de 2021 editie ook weer op die plek terecht komt.

Eindklasseringen Volkswagen 1991 – 2020

Kia

Door het gebruik maken van meerdere jaren is goed te zien waarom de tweede plek van Kia zo knap is. Dit Zuidkoreaanse merk betrad de Nederlandse markt in 1993 en kwam in 2005 al tot plek 10. Daarna zakte het merk echter weer weg naar plek 19 in 2009. Daarna werd het modellengamma echter stuk voor stuk aantrekkelijker voor de Nederlandse consument en vooral ook zakelijke rijder, waardoor Kia van plek 8 in 2019 doorstootte naar plek 2 in 2020.

Eindklasseringen Kia 1991 – 2020

Tesla

Bij het delen van de paardenrace van 2019 kreeg 1 merk in het bijzonder de aandacht. Door de verkopen van Tesla Model 3 in december 2019 lanceerde het merk zichzelf naar plek 3 in de eindklassering. Veel EVangelisten vonden de prestatie van het merk zeer bijzonder, waardoor verscheidene twitteraars in binnen- en buitenland deze visualisatie gebruikten om het succes aan te tonen.

In 2020 had het merk door de wijziging in bijtellingsregels en marktintroductie van andere elektrische auto’s het echter veel lastiger in Nederland.

Waar vorig jaar de vergelijking met de lancering van een SpaceX raket werd gemaakt, geldt voor 2020 dezelfde vergelijking. Een SpaceX raket kan namelijk ook weer op aarde landen. En Tesla landde in de Nederlandse ranglijst op plek 16. En ditmaal krijgt deze net zo opvallende daling geen aandacht in de Twitter tijdlijnen.

Eindklasseringen Tesla 1991 (?!?!) – 2020

MINI

Nog 1 ander merk wil ik uitlichten in de top 20 merken overzicht. Het Duits-Britse merk MINI heeft namelijk in 2020 haar hoogste Nederland notering gehaald sinds de herintroductie van het merk begin deze eeuw. Al drie keer eerder had het merk plek 20 bereikt, maar in 2020 kregen ze het voor elkaar om nog 1 plek verder te komen, namelijk de negentiende plek.

Eindklasseringen MINI 1991 – 2020

Andere opvallers

Naast opvallende stijgers zijn er zeker in het slechte verkoopjaar 2020 ook opvallende dalers te noteren. Tesla is hierbij al genoemd, maar ook Opel moest een aardige daling in de top slikken. Het Duitse merk daalde van plek 2 naar plek 5. Ook Ford is bezig met een langzame afdaling in de klasseringen in de afgelopen jaren. In 2020 eindigde het merk net zoals vorig jaar op plek 7. Deze plek is voor het merk de laagste plek sinds 1991.

Ook Suzuki is meerjarig gezien bezig met een lange glijvlucht. Inmiddels is het merk afgezakt naar plek 20 in de klassering.

Een merk dat jarenlang in de top 20 heeft gestaan, is Fiat. Dit merk eindigde in 2019 op de 22e plek. In 2020 noteerde het merk 4.905 verkopen, oftewel een plus van 22,7%. Het bracht het merk op plek 21 in het eindklassement. Het gat met nummer 20 Suzuki was dik 2.000 eenheden. Ik ben benieuwd of het gat met deze twintigste plek aangegaan kan worden in 2021.

Paardenrace datavisualisatie top 10 merken motorfietsen

Naast een datavisualisatie van personenauto’s maak ik de laatste jaren ook een versie voor motorfietsen. Anders dan bij personenauto’s is deze voertuigsoort veel weergevoeliger. Hierdoor is de markt van motorfietsen in de wintermaanden vele malen lager en rustiger dan in de lente- en zomermaanden.

De verkoopaantallen van de motorfietsenmerken zijn daarnaast dusdanig dat er tegen het einde van het jaar weinig schommelingen meer verwachten hoeven te worden.

Om mezelf makkelijker te maken besloot ik daarom al op 31 december de paardenrace te publiceren op Twitter en LinkedIN. De top 10 merken was net zoals bij de personenauto’s qua merken niet gewijzigd. Wel was er een andere opvallende wijziging. Na 10 jaar BMW Motorrad op de eerste plek zou Yamaha de gouden medaille gaan opeisen. Dit was Nieuwsmotor.nl al eerder opgevallen en die hadden daarom voor de kerstdagen al een interview met de beoogde winnaar en verliezer gepubliceerd.

Het lijkt er echter op dat het interview een aantal mensen heeft wakker geschud. Zoals veel voetbalteams weten, moet je rekening houden met Duitsers vlak voor het laatste fluitsignaal. En dat bleek bij motorfietsen nieuwverkoop registraties ook het geval. Op dezelfde dag dat de datavisualisatie werd gedeeld op de sociale mediakanalen, deed BMW Motorrad Nederland nog enkele “geforceerde kentekenregistraties”. Hierdoor werd de achterstand op Yamaha alsnog ingelopen en overtroffen. Zo eindigde niet een ander merk op de eerste plek, maar weer BMW Motorrad. Een interessante reconstructie van deze actie is terug te lezen op nieuwsmotor.nl.

Dit betekende wel dat op 1 januari een nieuwe versie van de datavisualisatie geproduceerd moet worden. Een video van de enige juiste versie is hier te zien, of live op https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop-mf.php

Tweede versie van paardenrace datavisualisatie top 10 motorfiets merken qua nieuwverkoop registraties 2008 – 2020