Importeur nieuw merk moet nog even wennen aan Nederlands kentekensysteem

Het gebeurt niet elke dag dat er nieuwe merken worden geintroduceerd in Nederland. Al zal dit waarschijnlijk door de combinatie EVs en Chinese fabrikanten komende jaren dit vaker gaan gebeuren. Eind 2020 werd het merk SERES aangekondigd voor de Nederlandse markt. Op de verse website van het merk voor Nederland worden een rode, witte en blauwe SERES 3 getoond. Zoals website Dagelijksauto echter ontdekte, is er iets aan de hand met de gebruikte plaatjes en dan specifiek de kentekens in beeld.

SERES

SERES is een fabrikant van elektrische auto’s. Het hoofdkantoor van het bedrijf zit in Santa Clara, Californië. In het “laden” van het merk bij de Nederlandse consument wordt dit ook gebruikt door te spreken van “Amerikaanse roots”. Het bedrijf is een dochteronderneming is van Chongqing Sokon Industry Group uit China. Volgens de site en andere uitingen dient het merk met hoofdletters geschreven te worden, net zoals met MINI.

Overigens is het eerste model dat naar Europa komt, de SERES 3. Beetje verwarrend met een ander merk dat ook als modelbenaming 3 heeft, namelijk Mazda 3.

In Nederland is Green Mobility Group Europe als importeur aangesteld.

Commercial

De introductie van een nieuw merk en model gaat natuurlijk gepaard met de nodige tamtam. Dit doet de importeur via diverse kanalen, waaronder een (online) commercial waarin een blauwe SERES 3 voorbijkomt.

Blauwe SERES 3

Op de blauwe SUV is ook duidelijk een Nederlands kenteken zichtbaar. Het gebruikte kenteken is echter niet gekoppeld aan dit nieuwe merk, maar aan een auto uit een hele andere categorie en merk.

Kenteken K-704-HJ is van een zwarte BMW Z4

Bij andere merken wordt nog wel eens internationale reclames vernederlandst door met videobewerkingstools een gele kentekenplaat erin te monteren. In deze reclame van SERES lijkt echter dat echte Nederlandse kentekenplaten zijn gemaakt. Duidelijk is namelijk dat er schaduwwerking op de luxe kentekenplaat is te zien.

Witte en rode SERES 3

Op het einde van de commercial wordt naast de blauwe EV ook nog een rode en witte SERES 3 getoond. Ook deze modellen hebben een Nederlands kenteken gekregen. En ook deze kentekens geven als merk geen SERES aan in het digitale kentekenregister.

SERES aantallen volgen

In de aankondigingen begin december werd door de importeur gesproken dat ‘zeer binnenkort’ de eerste exemplaren van de 3 bij in totaal negen Nederlandse autodealers te zien zijn. In ieder geval zijn er op het moment van schrijven van deze blogposting nog 0 exemplaren met het merk SERES terug te vinden in het Nederlands kentekenregister. Met de dienst “Hoeveel zijn er nog?” (in dit geval is “Hoeveel zijn er al?” treffender) is dit komende weken en maanden precies te volgen via deze URL:

Aantal kentekens met merk SERES in Nederland

Eerste typegoedkeuring SERES 3

Voordat echter zover is, moet deze voertuigen wel beschikken over een Europese typegoedkeuring. Het conglomeraat Chongqing komt in de database van typegoedkeuringen diverse malen voor. Via een andere alternatieve zoekmethode in de opendata van RDW heb ik echter de juiste typegoedkeuring gevonden voor de SERES 3.

Het typegoedkeuringsnummer is namelijk e4*18E858*00002*00 met daarbij vooralsnog 2 varianten en 1 uitvoering:

  • Variant: SKE7000BEVF5 of DXK7000KDBEV
  • Uitvoering: AB1561

Alleen aan variant SKE7000BEVF5 is een handelsbenaming gekoppeld, namelijk SERES. Hierbij ontdekte ik dat er een andere fabrikant staat geregistreerd, namelijk DFSK MOTOR CO., LTD..

Hiermee is echter nog niet met zekerheid te stellen dat merk SERES op het kentekenbewijs terugkomt. Met nog een beetje verder vogelen heb ik ook nog de zogenaamde RDW merkcodes achterhaald:

EU type goedkeuringssleutelVariantcodeUitvoeringscodeMerk codemerk registratie datum
e4*18E858*00002*00DXK7000KDBEVAB1561DFSP2020-09-30
e4*18E858*00002*00DXK7000KDBEVAB1561SKNP2020-09-30
e4*18E858*00002*00DXK7000KDBEVAB1561SRSP2020-09-30
e4*18E858*00002*00SKE7000BEVF5AB1561DFSP2020-09-30
e4*18E858*00002*00SKE7000BEVF5AB1561SKNP2020-09-30
e4*18E858*00002*00SKE7000BEVF5AB1561SRSP2020-09-30

Van oudsher weet ik dat de letter P als laatste karakter bij merkcode doelt dat deze merkcode voor personenauto’s gebruikt mag worden. Zo heeft Opel in Nederland bijvoorbeeld OPEP. DFSP zal dan in dit geval slaan op DFSK MOTOR, of afgekort DFSK. Dit is ook een merk die recent in Nederland is gestart, maar dan voor een andere voertuigcategorie, namelijk speciale kleine cargovoertuigen aangedreven met een lithium accu.

SKNP is nog even een raadsel, maar SRSP is waarschijnlijk de afkorting voor SERES voor op het kentekenbewijs bij merk.

Online verkoop SERES

Een andere manier om te zien of SERES al te koop is, is door platformen als Autowereld.nl in de gaten te houden. Als het eerste occasionplatform van Nederland heeft Autowereld.nl al het merk aangemaakt in haar database, maar op moment van checken staan er nog 0 SERES modellen te koop in Nederland.