Staatsloterij – Oudejaarstrekking Fritsie

De laatste jaren zien we in de aanloop naar kerst dat steeds meer adverteerders een langere commercial gebruiken. Door de lengte is er meer ruimte voor het vertellen van een verhaal. Een mooi voorbeeld is de reclame voor de oudejaarstrekking van Staatsloterij. Hierin speelt de koekoeksklok Fritsie de hoofdrol. In 1 scene komt een voertuig met kenteken voorbij, waardoor de leuke reclame toch een plekje op deze blog heeft verdiend.

Commercial staatsloterij

Kenteken 48-95-VA

Bij het verlaten van het etablissement met de 2 koekoeksklokken passeert de eigenaar van Fritsie een geparkeerde Mercedes met kenteken 48-95-VA.

Interessant detail van deze auto is de motorisatie. Het is namelijk een 200D uit 1972. En daarmee is de auto ouder dan 40 jaar. Dat is niet geheel onbelangrijk voor de setting van deze reclame: een oude binnenstad. En in steeds meer binnensteden worden oude dieselvoertuigen geweigerd, behalve als je die­sel­au­to een da­tum van eer­ste toe­la­ting (DET) van 40 jaar of ou­der heeft.

Cafe plantage

Met beetje zoeken en controleren van Google Streetview is de lokatie van het café terug te vinden voor deze commercial van Staatsloterij:

En voor de zekerheid ook de milieuzone voor Leiden gecontroleerd. Deze kent momenteel enkel beperkingen voor vrachtwagens en niet voor personenauto’s.

Nog meer verborgen oldtimers

Bij het kritisch nakijken van een reclame zie je soms nog meer dingen. Zo zit in het allerlaatste scene nog een oldtimer. Het precieze merk en model kan ikzelf niet zien, maar vermoedelijk is dat voor andere mensen een peuleschil.

Maar ook in het eindshot zitten volgens mij twee oldtimers. Sowieso is de rode eend zichtbaar, maar ook door de straat rijdt een oudere auto als ik de koplampen goed interpreteer. Het lastige is dat je het net niet goed kan zien door de letters “Deel je geluk”.

Maar als ik geluk heb, dan deelt iemand anders zijn gokjes in de comments.

Update 22 december 2021

Via Twitter is suggestie gekomen voor de onbekende oldtimer die achterlangs de hoofdrolspeler passeert. Het zou gaan om een Alfa GT Junior.

En ik denk dat deze tipgever gelijk heeft. Als je de foto naast een (gespiegelde) foto van een Alfa junior zet dan zijn er grote overeenkomsten.