Vervangend kenteken bij ombouw naar camper

Vanochtend stond een mooie reportage over camperverhuurbedrijf Camper-e in het Noordhollands dagblad. Dit nieuwe verhuurbedrijf heeft een Opel Vivaro bedrijfswagen versie omgebouwd tot een mooie verblijfplaats tijdens vakanties of andere buitenhuisactiviteiten. Het kenteken op de getoonde foto trok echter mijn aandacht en startte een klein onderzoek.

Artikel

Voertuigen ombouwen naar campers

De campermarkt zit al aantal jaren in de lift, maar vooral sinds corona is de markt verder omhoog aan het schieten. Op dit moment zijn er meer dan 174.000 kampeerwagens in Nederland geregistreerd bij de RDW.

Opvallend daarbij is dat er veel import van deze voertuigen plaatsvindt (meer dan 58%). Campers komen op twee manieren tot stand. Affabriek worden ze al gebouwd voor recreatief gebruik. De andere variant is om een voertuig om te bouwen naar een kampeerwagen. Hiervoor moet je na de ombouw naar de RDW gaan voor een herkeuring. En na akkoord wordt de registratie gewijzigd in het kentekenregister, maar meer hierover verderop in dit artikel.

Tevens kan je dan in aanmerking komen voor kwarttarief van motorrijtuigenbelasting als ook de Belastingdienst je omgebouwde camper ziet als zodanig. Een kampeerauto is voor de motorrijtuigenbelasting een personenauto:

Als basisvoertuig voor de ombouw zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kan je een personenauto bus van maximaal 9 personen ombouwen. Zoiets zie je veel gebeuren met bijvoorbeeld van die oude Volkswagen T1 of T2 busjes, maar ook de modernere varianten worden vaak als basis gebruikt. Sommige mensen nemen zelfs een stadsbus of touringcar als basis. Vooral handig om met grote groepen naar festivals of grandprixs te reizen. Dit soort bussen hebben veelal een kentekenregistratie beginnend met letter B. Dit geldt ook voor zwaardere bedrijfswagens die omgebouwd worden.

Een andere mogelijkheid is het om een lichte bedrijfswagen om te bouwen. De lege ruimte voor vervoer van goederen is hierbij een ideaal startpunt. Als deze voertuigen geregistreerd zijn, hebben ze een kentekenregistratie waarbij de eerste letter op het kenteken een V is.

Opel Vivaro van Camp-E

Terug naar het krantenartikel uit het Noordhollands Dagblad. De jonge ondernemer Daan van der Ende staat vol trots te poseren voor zijn creatie. Vlak achter hem is de voorkant van de elektrische Opel Vivaro zichtbaar met net aan leesbaar het kenteken VNR-53-G.

En dat kenteken verbaasde mij. Voorheen werden namelijk kampeerwagens, zowel nieuw als omgebouwde, geregistreerd met beginletter behorende bij bedrijfswagens, oftewel V. Dat zou kloppen met het beeld van deze Camp E.

Echter, sinds 2007 worden kampeerwagens niet langer bij deze voertuigsoort geregistreerd, maar in een andere voertuigcategorie. Kampeerwagens zijn namelijk Europees gezien een subcategorie (SA) van de personenauto categorie (M1). En daarmee is waarschijnlijk ook het besluit gevallen om kampeerwagens voortaan te voorzien van een kentekencombinatie behorende bij personenauto reeks. Deze nieuwe kentekencombinatie werd alleen toegepast bij ombouw of als een camper in kentekenregister werd geregistreerd.

Als je alle beginletters van kentekens van kampeerwagens pakt en deze op basis van hun bouwjaar groepeert dan wordt de switch op dit gebied duidelijk.

Vervangend kenteken

Kenteken VNR-53-G is dus voor gloednieuwe kampeerwagen beetje vreemd. Als je het kenteken direct bij RDW OVI site invoert, dan krijg je geen zoekresultaat. Op Finnik werd me echter al iets meer duidelijk. In het gedeelte over de historie van het kenteken staat het volgende:

De bijbehorende omschrijving op Finnik is wellicht ietwat vreemd. Dit voertuig is namelijk helemaal niet gestolen, want dan zou je bij RDW OVI wel een zoekresultaat krijgen en bij veld gestolen een Ja zien staan. Demonteren zou in theorie kunnen, maar daarvoor bestaat een andere voertuigstatus. Wat overblijft is het laatste gedeelte. En dat komt overeen met de omschrijving die ik elders hebben kunnen vinden over deze specifieke voertuigstatus.

RDW kent namelijk in het kentekenregister een reeks aan voertuigstatussen:

Status codeOmschrijving
A 01Handelsvoorraad
A 33Kenteken vervangen
A 34Kenteken ongeldig
A 86Voertuig vermist
A 87Voertuig gestolen
A 91Vervangend kenteken
A 93Kenteken vervallen
51Demontage door erkend bedrijf
52Voertuig geëxporteerd
53Gebruik buiten de openbare weg
54Geldigheid kenteken geschorst
55Sloop door niet erkend bedrijf
55Ongeldig verklaard voor rijden op de openbare weg

Op basis van de tekst op Finnik is even onduidelijk welke voertuigstatus Finnik van RDW heeft ontvangen voor dit kenteken, maar de conclusie is in ieder geval. Kenteken VNR-53-G is ingenomen en daarvoor in de plaats is een ander kenteken uitgegeven voor deze Opel.

Wat is het nieuwe kenteken?

Natuurlijk was het makkelijker geweest om contact te zoeken met het camperverhuurbedrijf om te checken of de Opel inderdaad is voorzien van een nieuw kenteken.

Met een beetje data research heb ik echter het antwoord ook kunnen vinden in RDW opendata. Door creatief te filteren in de complete lijst van gekentekende voertuigen bleef er uiteindelijk 1 mogelijkheid over, namelijk kenteken R-501-BN. En daarmee werd deze speurtocht beëindigd.

Nadeel vervangend kenteken procedure

Toch zit er nog wel een gevaarlijk addertje onder het gras met deze procedure. Door de populariteit van campers is het steeds interessanter om een lichte bedrijfswagen om te bouwen en door te verkopen.

Doordat echter het oude kenteken verdwijnt uit de openbaarheid en de camper wordt voorzien van een nieuw kenteken verdwijnt daarmee ook de voertuighistorie van de bedrijfswagen. En zeker in een markt waarbij de vraag groter is dan het aanbod kan dat leiden tot lieden die op een verkeerde manier financieel willen profiteren.

Dit zou opgelost kunnen worden door meer verspreiding van het chassisnummer. Dat blijft namelijk ongewijzigd bij de overgang van het ene kenteken naar het kenteken. Net zoals het onveranderd blijft als je een auto importeert uit een ander land.