Nederlandse BYD Dolphin commercial

De automarkt wordt de laatste jaren steeds meer overspoeld met elektrische voertuigen. Met dank aan deze hausse is er eindelijk voor veel Chinese fabrikanten een mogelijkheid om de Europese markt te betreden. Diverse merken zijn momenteel bezig om hun droom van een plek op de Europese automarkt te bemachtigen. Het Chinese Build Your Dreams oftewel BYD is daar eentje van. Om kracht bij te zetten bij hun marktintroductie werkt BYD samen met een gevestigde naam in de Nederlandse automotive markt, nl Louwman. En die past een bekend sausje toe over TV commercials voor hun producten.

Commercial

BYD TV Commercial voor Dolphin

Nederlandse kentekens in commercial

In de reclame komen zowel een blauwe als roomwitte BYD Dolphin voorbij. De reclame lijkt op een versie die in andere landen ook gebruikt wordt. Voor de Nederlandse markt is er een Nederlandse stem onder gemonteerd, zijn er Nederlandse captions toegevoegd EN zijn de auto’s voorzien van een Nederlandse kentekenplaat

Deze kentekens zijn overduidelijk verzonnen, want kentekens startend met letter B zijn in Nederland bedoeld voor zware bedrijfswagens. Daarnaast wordt de letter Y ook niet meer actief gebruikt bij nieuw uitgegeven kentekens.

Om twee redenen zijn de verzonnen 02-BYD-0 en 02-BYD-1 extra special. Allereerst lijken de digitale versies van deze kentekenplaten gemaakt te zijn met een online tool voor digitale kentekenplaten zoals Kenteken.TV deze ook aanbiedt. Daarnaast is de gekozen opbouw van kentekenplaat interessant.

Momenteel zijn we bij de kentekencombinatie serie 10 aanbeland voor personenauto’s. Oftewel letter-cijfer-cijfer-cijfer-letter-letter. Daarin is moeilijk de afkorting BYD te proppen. Voor deze reclame wordt de makers teruggegrepen op een oude kentekenserie, ook wel sidecode 7 genoemd. Volgens de tijdlijn van de Nederlandse kentekenplaat werd deze serie in 2008 in gebruik genomen en in 2013 vervangen door sidecode 8.

Met beetje kennis hadden de makers hun commercials toekomstvaster kunnen maken door juist niet een oude sidecode te pakken, maar een aanstaande kentekencombinatie. Halverwege 2024 zal namelijk de eerste personenauto worden uitgerust met kenteken GBB-01-B. In deze stijl had BYD Nederland beter kunnen kiezen voor kenteken startend met BYD, zoals BYD-01-L (L van Louwman?).

Hoeveel BYD zijn er al in Nederland?

Op moment van schrijven van deze blogposting is BYD een magische grens gepasseerd. Er zijn namelijk net meer dan 1.000 BYD personenauto’s op naam geregistreerd.

Voor de actuele stand qua BYD auto’s is de speciale dienst van Kenteken.tv te bekijken: https://www.kenteken.tv/hoeveelzijnernog.php?merk=BYD&merk2=&voertuigsoort=Personenauto&filter=&bjmin=&bjmax=

Overigens is het aandeel van model Dolphin nog zeer gering in het totaal.