Marktplaats reclame met veel bijzondere kentekens

Deze week heeft Marktplaats een nieuwe reclamecampagne gelanceerd om in te spelen dat voor veel mensen naast hun hoofdvervoer ook nog aanvullingen nodig zijn. En het liefste natuurlijk een tweedehands versie. In de commercial komen diverse mensen voorbij, die allemaal wel bijzondere kentekens hebben. Kenteken.tv spoorde ze op!

Commercial

De nieuwe commercial is in vol ornaat op Youtube terug te zien:

Marktplaats mobiliteit reclame 2024

In de reclame komen verschillende personen voorbij. Per persoon zullen we hun bijzondere kentekens ontrafelen.

Duurzame Matthijs

Marktplaats gebruikers heb je van allerlei aard. Matthijs is er eentje die zich verplaatst in een Tesla Model X. En naast deze auto een tweedehands vouwfiets heeft aangeschaft. Daarmee heeft hij volgens zichzelf in de reclame puberale vrijheid. En die vrijheid heeft de regisseur ook genomen met het kenteken dat te bewonderen is op de witte Model X:

Kenteken SE-295-L is een niet bestaand kenteken in het Nederlands kentekenregister. De letter E wordt sinds eind jaren zeventig niet meer toegepast in de kentekening processen. De letter E trok in deze scene ook om een andere reden aandacht. Het onderste streepje lijkt minder lang dan de bovenste streepje.

Op een foto van dezelfde auto op een subsite van Marktplaats is minder goed te zien, maar het is er wel een beetje:

En dat bracht me op het idee om de kentekenpart zoekmachine van Kenteken.tv erbij te pakken. Met deze zoekmachine kan je op gedeeltes van een kenteken zoeken, zoals S?-295-L in combinatie met merk Tesla. En dat levert 1 hit op: een witte Tesla Model X met kenteken SF-295-L. Zal dit de echte Tesla van Matthijs zijn?

Maaike op de scooter

Persoon twee in de reclame is Maaike. Zij bracht volgens het verhaal haar kind altijd met de auto naar voetbal, maar door aanschaf van een scooter heeft ze niet langer van files.

De scooter met kentekenplaat komt goed in beeld. De kleur van de kentekenplaat is daarbij zeer opvallend:

In Nederland hebben brom- en snorfietsen een gele of lichtblauwe kentekenplaat. Dat kan een liggende of staande plaat staan. Groene kentekenplaten zijn enkel en alleen voorbehouden voor handelaren. Een handelaarskenteken voor deze voertuigcategorie heeft de lettercombinatie HC in het begin van het kenteken.

De groene kentekenplaat in de reclame begint niet met HC, maar lijkt meer op een normaal kenteken voor deze voertuigsoort: FPL-41-P. En dat kenteken is geldig en behoort toe aan een AGM Goccia. En dat is ook het merk en model van de scooter waarop Maaike rijdt in de commercial:

Interessant detail van deze scene is dat je Maaike langs filerijdende auto’s ziet rijden. Dat is het fietspad tussen Amsterdam Noord en Oostzaan. Vervolgens zie je bij eindscène van de reclame Maaike haar dochter bij een trainingsveld van AFC in Amsterdam-Zuid afzetten. Dat is wel een tripje met de scooter voor een training…

Auto’s van Hesling

De mooiste auto van de reclame komt wat mij betreft daarna in beeld. Volgens de eerder genoemde subsite komt namelijk Hesling in beeld. Hij bezit zowel een oudere Jaguar convertible als een nieuwere BMW i3.

De Jaguar komt met kenteken KI-234-N vol in beeld:

Als we voor deze auto de kentekenpart zoekmachine erbij pakken en K?-234-N invoeren, dan rolt ogenschijnlijk met gemak ook voor deze auto het zeer waarschijnlijke echte kenteken eruit: groene Jaguar XJ-S convertible met kenteken KD-234-N.

Als extra ondersteunend bewijs is de geregistreerde bijzonderheid bij deze auto volgens RDW: Kentekenplaat model 18.2. is toegestaan. Oftewel de kleinere gele kentekenplaat speciaal voor auto’s die voornamelijk uit Noord Amerika worden geïmporteerd.

Naast de Jag komt Hesling met nog een auto in beeld: een grijze BMW i3. En deze auto is voorzien van kenteken NG-783-I.

Voor dit kenteken is vooral het laatste karakter vreemd. Als we wederom kentekenpart zoekmachine erbij pakken dan rolt er een grijze BMW i3 uit met kenteken NG-783-H.

En zo is deze nieuwe reclame compleet uitgeplozen qua kentekens. Elk kenteken een groot verschil met de werkelijkheid.