Overzicht RDW Laatst uitgegeven kenteken mogelijkheden online

RDW heeft recentelijk haar website (fraai) gewijzigd. Op de oude website had laatst uitgegeven kenteken van personenauto’s een prominente rol op de homepage. Op de nieuwe website is deze echter verhuisd naar een andere pagina. In deze posting laat ik zien dat er ook op andere manieren het laatst uitgegeven kenteken bekeken kan worden.

Kenteken.TV

Op de site met allerhande kenteken tools Kenteken.TV is ook een pagina gewijd aan het tonen van laatst uitgegeven kenteken: http://www.kenteken.tv/laatstekenteken.php

laatst_uitgegeven_kenteken_tv

Kenteken.TV laatst uitgegeven kenteken (screenshot 8 april 2013 gemaakt)

Deze pagina maakt gebruik van een andere kentekendienst van Kenteken.TV om een digitale kentekenplaat te maken.

Op dezelfde website is in september 2013 een andere weergave mogelijkheid toegevoegd voor de laatst uitgegeven kenteken. Op deze pagina wordt op een visuele manier de uitgifte van kentekens weergegeven op een historische tijdlijn inclusief het laatst uitgegeven kenteken.

screenshot-kentekentijdlijn-historie

Tijdlijn uitgifte Nederlandse kentekens

RDW site

Op de nieuwe RDW site moet je 1 klik verdergaan om het laatst uitgegeven kenteken te achterhalen:

http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Auto.aspx

rdwsite-kenteken

Weergave laatst uitgegeven kenteken RDW.nl (screenshot 8 april 2013)

Voorheen werd laatst uitgegeven kenteken redelijk strak 5x per week (maandag tot en met vrijdag) bijgewerkt vroeg in de avond. Sinds de nieuwe site is dit echter onregelmatiger en vaker in de ochtend na uitgifte dan in de namiddag/vooravond van dezelfde dag.

Twitter account @KentekenTV

UPDATE 27 augustus 2013: Dit Twitter account was voorheen bekend onder noemer @Voertuiginfo, maar is sinds 27 augustus omgedoopt naar @KentekenTV

Het Twitter account @KentekenTVtweet elke wijziging van laatst uitgegeven kenteken: http://twitter.com/KentekenTV . Daarnaast wordt ook elke keer profilepicture van dit account dynamisch aangepast.

Werking twitter account  en site Kenteken.TV

Zowel Kenteken.TV als @KentekenTV maken hergebruik van gegevens die RDW publiceert. Als een soort van open dat worden de gepubliceerde gegevens geschikt gemaakt voor hergebruik.

De basis voor dit hergebruik is gemaakt met Yahoo Pipes.  Via Yahoo Pipes kan je in handomdraai een RSS-feed maken van laatst uitgegeven kenteken. Het twitter account Voertuiginfo maakt daarnaast actief gebruik van de werelddienst IFTTT.

ifttt_voertuiginfo

Andere sites

Er zijn nog andere sites die laatst uitgegeven kenteken publiceren.

http://www.diks.nl/info/kenteken/laatste-kenteken-uitgegeven-door-het-rdw/ (deze maakt gebruik van kenteken.tv technologie)

http://www.carblogger.nl/laatst-uitgegeven-kenteken/

http://www.autofinancien.nl/auto-nieuws/laatst-uitgegeven-kenteken-hier-beschikbaar/

www.kenteken.mobi (lijkt niet meer bijgewerkt te worden)

http://laatstuitgegevenkenteken.nl/

www.a2sp.nl (onderaan op site)

laatst_uitgegeven_kenteken_diks

Diks.nl (screenshot 8 april 2013 gemaakt)

3 comments

  1. Maar kun je nu ook nog ergens een up-to-date versie vinden? Anders een uitdaginkje voor VWE?

    Op de RDW staat nu als laatste .-KJP-..; vanmiddag zag ik echter een .-KKD-.. rijden en een klein onderzoekje op de kentekencheck van VWE wijst uit dat de laatste momenteel in de .-KKG-.. reeks zit. .-KJP-.. is dus alweer zowat een week oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *