Post 101 – Tussenstand van kentekencheck blog

Op 19 juni van dit jaar heb ik op wordpress.com deze blog geopend. Al langer liep ik met het idee rond om op een voor grotere publiek toegankelijke plek een blog aan te maken. Inmiddels leven we alweer in november 2010 en is de blog aangekomen bij posting numero 101. Tussen posting 1 en 101 zijn er mij verscheidene zaken opgevallen, die ik graag met jullie wil delen.

Onderwerp blog, een aparte keuze

Veel mensen hebben mij afgelopen periode vragen gesteld over het nut en doel van mijn blog. De keuze om kentekens gebruikt in reclamecampagnes te beschrijven op een blog, is namelijk niet alledaags. (Prive)tijd investeren in zo’n niche onderwerp op zo’n actieve manier, vraagt wellicht om enig uitleg.

Zoals ik in mijn eerste post al meldde, was ik al een tijdje op zoek naar een manier om een onderdeel van web2.0 te ontdekken, nl. bloggen. Aangezien ik niet een dertien-in-dozijn blog wenste te starten, had ik echter daar nog nooit tijd en ruimte voor gemaakt.

Bij het voorbereiden van mijn blog heb ik lang nagedacht over het onderwerp voor mijn blog. Op het interne netwerk van VWE was ik al een actief blogger. De onderwerpen die ik daar gebruik, verschillen van handige tips voor MS-office tot een persoonlijke noot over een bezoek aan Mercedes museum afgelopen weekeinde. Een ander dankbaar onderwerp is het schrijven over technologische (website) concepten en die relateren aan de business waarin mijn bedrijf zich begeeft. Allemaal onderwerpen die ik om verschillende redenen niet per se aan de publiek toegankelijke klok wilde hangen (daarvoor gebruik ik wel twitter….).

Toevalligerwijs werd ik getriggerd door de TV-reclame van Allsecur (zie ook een posting hierover). Deze reclame viel me vooral op door het feit  ik Nederlandse kentekens voorbij zag vliegen in een on-Nederlandse setting. Vlak daarna ontdekte ik toevalligerwijs een BOVAG advertentie met een kenteken en ook de opvallende Toyata Prius reclame met vol in beeld het kenteken 01-JKS-5.

Nu beschikken binnen VWE over een veelvoud aan voertuiginformatie die door allerlei systemen bevraagd worden. Vanwege een onderzoek naar het verbeteren van een dienst was ik op zoek naar een kenteken waarvan ik kon aannemen dat het veelvuldig geraadpleegd werd in onze systemen. Ik herinnerde me de Toyota reclame en gebruikte het kenteken 01-JKS-5 als test. De resultaten verbaasde me enorm. In de logging van onze systemen zag ik namelijk dit kenteken veelvuldig opduiken. Blijkbaar hadden mensen deze commercial gezien en besloten ze aansluitend op zoek te gaan naar meer informatie over de witte Prius. Google gaf hierover geen antwoord, dus mensen zochten het kenteken op in allerhande systemen op het internet of hun (smart)phone.  Dit opvallende feit gaf mij aanleiding het fenomeen kentekens in reclamecampagnes te gaan onderzoeken.

Echte of nepkentekens gebruiken?

Naast de verwondering van de keuze van mijn blog kom ik ook vaak in gesprek over een ander gedeelte van mijn blog. Grosso modo zijn er namelijk 3 opties als je een Nederlandse kenteken in een reclame ziet:

  1. Kentekengegevens van kenteken komen overeen met afgebeeld voertuig
  2. Kentekengegevens van kenteken komen niet overeen met afgebeeld voertuig
  3. Kenteken afgebeeld voertuig is qua opbouw helemaal geen bestaand Nederlands kenteken

Van optie 2 heb je daarnaast 2 variaties. Bij variatie 1 heeft de maker van de reclame er bewust voor gekozen om wel een Nederlands kenteken te tonen, maar het origineel te vervangen om privacy redenen. Bij variatie 2 heeft de maker van de reclame er bewust voor gekozen om een Nederlands kenteken te vinden van een vergelijkbaar Nederlandse auto. Van variatie 2 maken vooral importeurs gebruik.

Over variatie 1 heb ik een pittige discussie gehad offline  met iemand. Deze discussie wil ik jullie niet onthouden. Deze persoon had mijn blog namelijk aandachtig gelezen en maakte zich vooral druk over het feit dat de eerder genoemde Allsecur bewust de kentekens niet kloppend had gemaakt. Deze reclame was voor hem wederom een bewijs dat financiële instellingen de argeloze particulier continu bedonderen. In dit geval met iets subtiels als de kentekengegevens achter de afgebeelde kentekens in de reclame. Hij vergeleek het met de kleine lettertjes uit de algemene voorwaarden: je gaat er vanuit dat ze kloppen, totdat je een probleem hebt en blijkt dat je je vonnis al getekend hebt door de voorwaarden te accepteren.

Mijn persoonlijke mening is dat ik ook het liefste optie 2 heb. Die geven namelijk vaak aanleiding voor verder onderzoek en levert meer plezier op dan kloppende gegevens.

Hoe vind je de tijd?

Enkele weken geleden zag ik een tweet over mijn blog voorbij komen: “als je echt, echt, echt niets te doen hebt” plus URL naa rmijn blog. Zo erg is het niet met mij gesteld. Ik heb waarschijnlijk wel last van enige beroepsdeformatie. Sinds de start van mijn blog kijk ik trouwens iets vaker reclameblokken valt me op. De meeste postings bereid ik 1x per week voor en zet ik voor de komende tijd uit. Deze postings plaats ik meestal op de werkdagen, want verkeer naar mijn site in het weekend is vaak minder.

Hoe heb ik verkeer naar mijn blog gekregen?

Bij het starten van deze blog had ik geen idee hoe ik lezers kon trekken naar mijn blog. Al gauw had ik automatische RSS-feed doorplaatsingen op mijn Twitter account. Door de veelvoud aan blogposting werd me dat trouwens niet altijd in dank afgenomen (lees:  ik werd unfollowed). Daarnaast viel het al vrij snel op dat WordPress.com een zeer goede Google indexatie heeft. Hierdoor komt mijn blog aardig hoog in zoekresultaten. Zo zoeken veel mensen op een reclame. Dit werkt met name voor actuele commercials. Daarom heb ik in de loop van de maanden besloten om minder focus te leggen op het beschrijven van kentekens uit oudere reclamecampagnes.

De type bezoekers via zoekmachines zijn trouwens vluchtige bezoekers en geen terugkerende. Qua type blog klopt dat ook mijn inziens.

Een andere verkeertrekker die werkt voor mijn blog, is het reageren op andere blogs. Zo zijn er meer blogs die commercials beschrijven, zoals http://reclamewereld.blog.nl of http://www.muzieknu.nl/category/muziek-in-reclame/ . De grootste hits op mijn blog heb ik echter gekregen mijn blog posting over de uitgifte van NSB-kentekens door RDW. Naar deze posting verwees ik in de reacties op autoblog.nl en dat leverde mijn record pageviews voor een dag op.

En hoe verder?

Het begrip tijd begint me wel iets parten te spelen. Het nieuwe van de blog is er inmiddels vanaf en bepaalde doelen die ik mezelf stelde (hoe werkt een blog? , hoe krijg ik verkeer naar mijn blog?, hoe werkt SEO voor een blog?) heb ik inmiddels aardig ontdekt. Daarnaast zijn de meeste oudere commercials inmiddels wel beschreven en is het voornamelijk wachten op nieuwe commercials met kentekens. Ik heb daarom ook besloten dat ik me met name op deze commercials ga richten. Hierdoor zal het aantal postings per week/maand waarschijnlijk dalen.

Vooralsnog kies ik er ook nog niet voor om mijn blog op een apart domein te hosten. DIt zou enkele voordelen kunnen hebben, zoals integratie van Google Analytics en andere plugins, maar op dit moment vind ik dat nog even te veel moeite voor het doel dat ik voor ogen heb.