Gebruik van PK of kW voor vermogen in reclamecampagnes

In een recente posting meldde ik al over de uitspraken van Reclamecode commissie. Hierin noemde ik al de code CVP waaraan de personenautobranche zich heeft gecommiteerd. Recentelijk waren enkele uitspraken door de commissie die in strijd waren met artikel 1 van de CVP. Allemaal gingen ze de reclamemakers de mist met het vermelden van vermogen.

Nog even in de herhaling, artikel 1 van de CVP luidt als volgt:

In reclame-uitingen mogen snelheid, acceleratie en motorvermogen niet als verkoopbevorderend argument worden gebruikt. Indien het motorvermogen wordt vermeld, dient dit in ieder geval in kilowatts (kW) te gebeuren.

Ik weet niet waarom, maar ergens is in een branche die gewend was paardekrachten te gebruiken, besloten om kilowatts te gebruiken in reclamecampagnes. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de officiele SI-eenheid voor vermogen. Blijkbaar is deze regel nog niet bekend bij alle reclamemakers, want in korte tijd mocht de reclamecode commissie meerdere keren optreden tegen deze regel, of zoals de voorzitter laat opnemen in zijn eindoordeel:

Gelet op het vorenstaande heeft adverteerder in strijd met artikel 1 CVP gehandeld en de voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de voorzitter de klacht af.

Green machines van Opel

Op 12 mei 2011 stond er in De Telegraaf een advertentie van Opel Nederland waarin verschillende ecoFLEX modellen werden aangeprezen als “green machines”. Tevens werden paardekrachten gebruikt als eenheid om het vermogen van deze machines aan te duiden. De klacht ging over de betiteling “green machines” en het gebruik van PKs. De voorzitter wees de klacht over woordgebruik “green machines” trouwens af.

Je kunt nooit te veel vermogen hebben

Vermogen kan zowel duiden op geld als op het motorvermogen. Van deze dubbelzinnigheid maakte de reclamemaker van Jeep handig gebruik in zijn advertentie. Alleen maakte hij tegen de regelgeving in CVP melding van de tekst “Met een krachtige 241 pk en 550 Nm V6-dieselmotor”. Wederom kon de voorzitter zich beroepen op artikel 1 uit de code.

Omrekenen kWs naar PKs of vice versa

1PK = 0.736 [kWatt]

Een uitgebreidere uitleg over het fenomeen paardekracht staat trouwens op de site van infonu.nl .

Al jaren biedt mijn werkgever VWE een simpele, maar handige dienst om de paardekrachten snel om te rekenen in kilowatts. Of natuurlijk andersom.

2 antwoorden op “Gebruik van PK of kW voor vermogen in reclamecampagnes”

Reacties zijn gesloten.