Augmented motorkap – proof of concept

Augmented reality is opnieuw in de aandacht met 2 nieuwe innovaties van Layar. De ene innovatie, nl Layar creator, maakt het voor uitgevers van printed media content makkelijk om zelf een digitale laag te maken voor hun prints. Ik schreef hierover al eerder op deze blog. De andere innovatie is de koppeling tussen collactie van boek en dvdcovers van bol.com met Layar. Afgelopen week bleef ik daarom vaker bij deze materie stil staan en bedacht een leuk proof-of-concept voor toepassing binnen Automotive gebied: Augmented motorkap

De inspiratie voor de augmented motorkap is gebaseerd op een video van een BMW research project uit 2007 (!).

In deze video zie je een BMW monteur geassisteerd worden door een extra bril die uitleg geeft over de demontage van bepaalde onderdelen. Dit zou een gave toepassing kunnen zijn voor de werkplaatsen van de toekomst over een paar jaar. Ik zat echter te denken aan een consumenten toepassing…

Augmented motorkap

Auto’s zijn voor veel mensen abracadabra apparaten. Ze moeten gewoon werken. Om auto’s gewoon te laten werken, moet je wel zelf zo nu en dan enkele essentiele vloeistoffen bijhouden, zoals olie bijvullen, ruitensproeiervloeistof bijvullen of koelvloeistof bijvullen. Niet echt klusjes waar iedereen graag aan denkt, laat staan dat ze weten waar ze precies moeten zijn. Handleidingen lezen is ook zo’n klusje die weinig mensen graag doen…

Met deze gedachte in het hoofd bedacht ik me de volgende toepassing: Augmented motorkap. Op basis van een app zoals Layar, wordt de motor herkent een augmented de juiste locatie van de bijvulplekken aangewezen.

Op basis van Layar creator heb ik een proef in elkaar gezet. Hiervoor de motorkap van de auto van mijn vrouw geopend en gefotografeerd:

Layar creator gestart en binnen enkele minuten een digitaal laagje gemaakt:

Zelf willen testen en geen Kia Picanto 1.0 in de buurt? Download de app Layar, start ‘m op en scan de foto zonder icoontjes hierboven.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat de reallife nog niet helemaal geslaagd is. Met mijn kop onder de motorkap is het me pas 1x gelukt om de digitale laag getoond te krijgen. Of dit ligt aan de lichtcondities of andere aspecten is me nog niet duidelijk.   Ik weet natuurlijk ook dat deze toepassing van Layar creator (en/of Stiktu) niet helemaal hun cup-of-tea is, maar wellicht weten de mannen en vrouwen van Layar meer?

Eén antwoord op “Augmented motorkap – proof of concept”

  1. Layar maakt een ‘digitale fingerprint’ van een plaatje. Dus alleen als de werkelijkheid (bijna) precies zo is (incl belichting, kijkhoek etc) wordt hetzelfde resultaat geretourneerd. De techniek is nog niet ver genoeg om dergelijke 3D toepassingen te faciliteren. Maar dit is nog slechts een kwestie van tijd. In de tussentijd is ‘print’ een geweldige industrie om in te groeien en te leren hoe mensen echt interacteren, hoe je het plaatsen van digitale content extreem makkelijk kunt maken etc. Wel leuk dat je het hebt geprobeerd!

    Groet,
    Claire

Reacties zijn gesloten.