Instagram video – Interessant voor online marketing autobedrijven?

Recentelijk heeft Instagram een nieuwe feature toegevoegd aan haar app. Met deze feature is het mogelijk om korte videotjes te maken van maximaal 15 seconden en te delen met andere Instagram users of op Twitter, Facebook of Tumblr. Aangezien het maken van videos van occasions mij in hoge mate interesseert, heb ik een proefje opgezet. In deze posting mijn gedachten over de mogelijkheden en online video van occasions in het algemeen.

Instagram video

Met de nieuwe video mogelijkheid die Instagram onlangs introduceerde is het mogelijk om korte videos van maximaal 15 seconden op te nemen. Hierbij is het ook mogelijk om korte clipjes op te nemen die achtermekaar worden gemonteerd, net zoals de concurrent Vine van Twitter doet. De videos kunnen ook in een handomdraai voorzien worden van een filter, net zoals bij de foto’s.

instagram-video

Zoals gebruikelijk binnen Instagam kan je je resultaat delen op Twitter, Facebook of Tumblr. Vooral de integratie met moedermaatschappij Facebook is erg sterk.

Marketing mogelijkheden

Doordat Instagram een grote userbase heeft (150 miljoen) en veel mensen graag via de app al foto’s deelde, beschikt het Instagram platform over goede mogelijkheden om zeer interessant te zijn als marketing kanaal. Met de foto’s was marketing technisch nog weinig interactie aan te gaan, maar met de video ontstaan er wat mij betreft veel meer mogelijkheden. Door de beslotenheid van het maken van de videos, hebben de videos iets authentieks. Laat dat nu net 1 aanbevelingen zijn voor bedrijven als ze bezig willen gaan met social media!

Instagram video biedt verschillende mogelijkheden voor bedrijven/merken. Gisteravond ontdekte ik deze uitstekende posting hierover. In deze posting werden 6 suggesties gedaan:

 1. Product demo’s of support ondersteuning
 2. Visuele portfolio van je werk
 3. Speciale aanbiedingen of bijeenkomsten onder de aandacht brengen
 4. Uitnodigen om bepaalde hashtags te volgen
 5. De mensen of werkplekken achter een merk tonen (bijvoorbeeld sfeerimpressie van VWE Hoofdkantoor)
 6. Community interactie via Facebook ondersteunen (likes…)

Voor de autobedrijven zie ik vooral mogelijkheden in de combinatie van punt 1 en 3. Ook op CNN staat een aardig artikel met tips en tricks om een korte social video te maken.

Online occasion marketing via video

De markt van online videoplatformen voor het onder je aandacht brengen van je auto’s is de afgelopen jaren flink gegroeid. Vooral in Amerika is dit al jaren een groeiende tak van sport. Op linkedin is een redelijk actieve group over dit onderwerp. Veel online marketing bedrijven bevelen het gebruik aan om meer op te vallen in de zoekresultaten van zowel de zoekmachines zoals Google of binnen de advertentieportalen. De videos moeten dienen als leadgenerator voor de (virtuele) showroom, het waarmaken van de zero moment of automotive truth.

Het ene bedrijf maakt “gerobotiseerde” videos oftewel slideshows van statische content. In deze categorie valt ook mijn eigen probeersel KentekenVideo te scharen. Groot nadeel van deze methode is dat het allemaal nogal geautomatiseerd eruit ziet, weinig authentiek. Het voordeel is wel dat op deze manier gemakkelijk op basis van data en foto’s je gehele voorraad voorzien is van een video.

Zo is dit een voorbeeld die ik heb gemaakt gebaseerd op de technologie achter KentekenVideo:

Andere autobedrijven huren professionele videografen in om veel bewegende beelden te schieten van de voertuigen. Dit soort videos zijn veel authentieker en geven beter de specifieke punten van een voertuig aan. Nadelen zijn de hogere kosten per voertuig en de doorlooptijd om van binnenkomst voertuig een professionele film online te krijgen. Zeker bij bedrijven met hoge omloopsnelheid van de voorraad is dit een belangrijk nadeel. Ander nadeel is dat je hele goed videografen hebt, maar ook heeeel veeeel slechte. Zo zie je op Youtube vele (te) lange videos,  schokkerig camerawerk en/of slechte montage. Buitencategorie in deze reeks zijn de sterk Amerikaanse videos met opvallende presentatie van Ken Beam:

Weer andere autobedrijven zetten gepersonaliseerde videos in. In Nederland levert bijvoorbeeld het bedrijf Studio Ruud het Engelse systeem van CitNow. Dit systeem wordt vooral toegepast in de opvolging van leads die via e-mail, website of telefoon binnenkomen.

Wat mij betreft is Instagram video een nieuw alternatief. Het combineert de lage kosten (enkel investeren in tijd, Instagram zelf is gratis) en snelheid van de slideshow methode en het authentieke van de gepersonaliseerde videos. Door de maximale lengte van een Instagram video voorkom je ook dat er lange shots zijn. Het dwingt makers om in korte shots de essentie van je usedcar te tonen. Hiermee kan je teasende videos maken.

Nadelen aan Instagram video zijn er ook. Zo is er nog geen handige methode om van je Instagram video een Youtube upload te maken. Ook is nadelig dat de vierkant videos op Youtube niet fraai overkomen. Ook is het medium van korte videos bij bijzondere occasions niet de juiste keuze.

Mijn probeersel

Ik heb zelf een eerste probeersel gemaakt van een korte occasion video via de app Instagram. Voor de video heb ik mijn eigen leaseauto gebruikt (hij is vooralsnog niet in de verkoop…) De video op Instagram heb ik manueel gedownload en geupload naar mijn eigen Youtube kanaal:

Op Instagram is deze video ook te bekijken: http://instagram.com/p/bk2UQ_o1EZ/#

Embedden Instagram op je eigen site

Instragram bood tot voor kort geen mogelijkheid om de foto’s (en nu de videos) te embedden op andere webplatformen dan Instagram zelf. Voor de site Kenteken.TV heb ik met behulp van een externe tool InstaKenteken ontwikkeld:

instakenteken

Deze tool van SnapWidget maakt het mogelijk om een imagewall te maken van InstaGram hashtags of gebruikers.

Sinds 11 juli 2013 biedt Instagram ook een embed versie aan op de website versie van Instagram:

instagram-embed

Eén antwoord op “Instagram video – Interessant voor online marketing autobedrijven?”

 1. In de llinkedIN group Automotive Video heb ik een discussie gestart over dit onderwerp. Oa Ruud Prins heeft daar een uitstekende reactie gegeven op deze ontwikkelingen:
  http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=3909561&type=member&item=257343994&qid=09ad8ad0-a44e-4bc4-9d2d-aea7c377e511&trk=group_most_recent_rich-0-b-ttl&goback=%2Egmr_3909561

  Voor mensen zonder LinkedIN account of geen toegang tot de group. Hier 1-op-1 kopie van Ruud:
  What is video? Because something is moving on your screen doesn’t make it a video. Prezi and PowerPoint are presentation tools, automated or robotic slide shows are slide shows, and non of them are video.
  Platforms like YouTube, Vimeo, Facebook and now Instagam support video, which is good. The more, the better. Although 15 seconds makes it rather challenging making a good teasing video.

  Instead of looking at video as a tool, dealers need to ask themselves: why should I use video? Video is a way to communicate, to tell a story, to share information and entertain people. Video strategies are: branding, loyalty, informational and conversion.
  If the goal is to sell more cars (conversion), you need to know the behavior of potential customers. Consumers in the ZMOT are comparing information, looking for alternatives and reading reviews. In the ZMOT, video is used very often and the usage is still growing.

  What are consumers looking for? The answer determines the content and duration of the video. You need to make sure you’ve got the consumers attention from beginning to end. One of the things that enhances the conversion is making the video personalized.

  Ones you have got the attention of the consumer, you need to convert this contact. We all know showroom traffic is declining. Consumers primarily contact dealerships using telephone, email or chat. The majority of cars are sold in personal contact with sales executive and dealer, people buy from people. How can dealers sell cars when fewer consumers are coming to the showroom?
  CitNOW enables to personalize consumer contact, it enables sales execs to sell outside the dealership. Our video’s can are viewed at home, at work, on tables, anywhere. The consumer meets the sales exec, achieves emotional engagement with the product, and can watch the video when and where ever he wants.
  CitNOW is successfully being used in automotive for all video strategies in marketing, advertising, sales and aftersales.

  It’s important to stay focused on what consumers want and to make sure you’re there when they need you. Video certainly offers dealers more opportunities and should be used more often. With Instagam the demand for video will grow.

Reacties zijn gesloten.