Nieuw type tijdelijke kentekens door Nuclear Security Summit 2014

Bij het bestuderen van de wetteksten rondom de nieuwe kentekencard kwam ik een paar zinsnedes tegen over een nieuw type tijdelijke kenteken. Door de komende wijziging in Wegenverkeerswet 1994 is het namelijk mogelijk om tijdelijk een unieke reeks kentekens uit te geven. Het hoe en waarom zal ik in deze posting toelichten.

Nuclear Security Summit

Op 24 en 25 maart 2014 wordt er in Den Haag de Nuclear Security Summit gehouden. Deze summit betekent hoogstwaarschijnlijk dat Den Haag in een vesting verandert, want er komen nogal wat mensen hierheen:

– 53 landen

– vier internationale organisaties

– 58 wereldleiders, onder wie Obama

– Duizenden delegatieleden en journalisten

Een korte indruk over deze summit staat op Vimeo:

Interessant om te zien dat de summit door Nederland groots wordt aangepakt met eigen site, twitter kanaal en facebook pagina.

Tijdelijke kentekens voor summit

Als belangrijkste redenen voor het opgeven van tijdelijke kentekens in het kader van dit soort bijzondere gelegenheden is kenbaarheid en veiligheid van de voertuigen die gebruikt worden voor bijzondere gelegenheden, waarbij vaak belangrijke buitenlandse gasten betrokken zijn. Directe aanleiding voor de invoering van deze grondslag is de genoemde summit.

Ten behoeve van de kenbaarheid (en daarmee de veiligheid) van de voertuigen die deze VIPs zullen vervoeren, is het verzoek gedaan aan de minister van Infrastructuur en Milieu om tijdelijke kentekens te kunnen afgeven voor deze reeds gekentekende voertuigen. Dit was in de bestaande wetgeving niet mogelijk, hiervoor wordt thans de grondslag neergelegd. De RDW zal de productie, afgifte en inname van de speciale, tijdelijke kentekenplaten gaan verzorgen.

Over de opbouw en hoeveelheid kentekens is vooralsnog (nog) niets publiekelijks bekend. Wellicht dat we dan eindelijk mooie vanity plates krijgen? Meer informatie zal vast in aanloop volgen. Ik heb wel zo’n vermoeden dat deze kentekens niet als RDW Open data beschikbaar gaan komen 😉

The Beast is coming to town!

In ieder geval zal president Obama en zijn gevolg zijn gepantserde auto meenemen. Deze wordt ook wel The Beast genoemd. De specificaties van dit bakbeest zijn geheim, maar waarschijnlijk heeft de linkerbaan van de A4/A44 weinig keer zo’n zwaar voertuig over haar asfalt gekregen.

UPDATE 18 maart 2014: Vlak voor de top komt langzaamaan meer gegevens bekend over de mogelijk gebruikte kentekens. Volgens de organisatie zullen de tijdelijke kentekens vooral bedoeld zijn voor de gebruikte busjes waarin de delegaties worden vervoerd. Deze busjes zullen vanwege de herkenbaarheid geen vlaggetjes van het land krijgen, maar een kenteken met daarop het land en waarschijnlijk een volgnummer. Om namaak door onbevoegden te voorkomen zal er vooraf geen foto’s of precieze beschrijvingen gepubliceerd worden, aldus de officiele site.

Ik ben wel benieuwd of het een oplopend volgnummer is per land. Ik heb ooit begrepen (kan even geen internetbron vinden) dat tanks in de Eerste wereldoorlog opvolgende nummering hadden gekregen. Voor de vijand was het daarmee echter een koud kunstje om de totale hoeveelheid tanks te voorspellen.

Enkel de Beast van Obama zal niet worden voorzien van zo’n kenteken.

Naast land en eventueel volgnummer zal in het kenteken vast geen NSS staan. SS is namelijk voor kentekens in Nederland een verboden lettercombinatie.

UPDATE 21 maart 2014: De eerste foto van NSS kenteken is op Twitter verschenen:

https://twitter.com/NL002/status/447089217626062848

Aan de linkerkant is logo NSS2014 opgenomen, aan rechterkant foto van land van delegatie. In het midden een code in blauwe letters, in dit geval IP van Interpol. Of het kenteken is uitgerust met een RFID chip, zoals mijn gok was, is nog niet duidelijk.


Saudi Arabia 01

UPDATE 22 maart 2014: WouterjanS heeft zijn camera vandaag op nog meer delegatie auto’s gericht. Hieruit maak ik op dat er 2 type NSS kentekens zijn:
– delegatie kentekens waarbij 2 letters voor land/organisatie worden gebruikt met een volgnummer en vlaggetje
– NSS organisatie kentekens waarbij de letters NSS en een volgnummer is gecodeerd, geen vlaggetje

Foto genomen door WouterjanS
Foto genomen door WouterjanS

UPDATE 23 maart 2014: Vanaf nu is het ook mogelijk om online je eigen NSS2014 kentekenplaat te maken in de vorm van een PNG-bestand. Op mijn site Kenteken.TV is deze generator geplaatst.
http://kenteken.tv/nsskenteken.php

In eerste instantie is het enkel mogelijk om kentekenplaten te maken van delegaties waarvan ik foto’s van de kentekenplaten heb gezien.

Kentekenplaat van NSS organisatie

d