Cycleplot nieuwverkopen personenauto’s – datavisualisatie deel 3

Datavisualisaties trekken bij mij altijd veel aandacht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dezelfde soort cijfers op andere manieren presenteren leidt tot nieuwe inzichten. Binnen de voertuigbranche worden we maandelijks “verblijdt” met de nieuwverkoop cijfer van de vorige kalendermaand, kwartaal of jaar. Deze worden altijd ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar afgezet om een gevoel te geven of het goed of slecht gaat. In een eerdere posting heb ik al aangegeven dat dit een kromme redenatie is. Ik heb toen ook suggesties gedaan om de materie op een andere manier te tonen. In deze posting een nieuwe poging, nieuwverkoop cijfers uitgezet in een zogenaamde cycle plot.

Eerdere postings

In de eerste posting over deze materie heb ik toen een visualisatie gemaakt op basis van 12 maandelijks voortschrijdend totaal. Doel van die visualisatie was vooral om te laten zien of de trend van nieuwverkopen opwaarts of neerwaarts ging:

persauto-nieuwverkopen-totaal2-200801-201306

In een andere posting heb ik de materie vanuit een andere hoek benaderd: de nieuwverkopen over de afgelopen jaren uitgezet alsof het een race was.

nieuwverkoop-racetrack

Cycle plot

Vandaag ben ik gestuit op een andere manier om cyclische data te tonen. Met dank aan een blogposting van één van de experts op het gebied van datavisualisatie : Stephen Few van Perceptual Edge. Stephen Few is fervent tegenstander van cirkeldiagrammen en heeft graag commentaar op allerlei andere visualisaties. Hierdoor is hij zelfs vereerd met een Fake Twitter account.

In het artikel legt hij het gebruik van Cycle plots uit. Cycle plots zijn vooral ideaal voor cyclische data, en biedt snel inzicht in vragen zoals “hoeveel auto’s rijden er door de Coentunnel op een maandag? en was afgelopen maandag een normale of speciale dag qua aantallen?”.

Deze materie heb ik dus losgelaten op de nieuwverkoopcijfers van januari 2008 tot en met september 2013. Deze zou je normaal gezien als volgt tonen:

lijn-nieuwverkopen-persautos-200801-201309

Deze grafiek is voor maand-op-maand vergelijk moeilijk leesbaar. Als je dezelfde cijfers echter in een cycle plot zet, krijg je wel dat specifieke inzicht :

cycle-plot-nieuwverkopen-persautos-200801-201309
Cycle plot (klik op grafiek voor grote versie)

Op het eerste oog is de grafiek moeilijk leesbaar, maar na beetje uitleg is het eigenlijk zeer goed interpreteerbaar. Op de Y-as staan de aantallen, op de X-as staat per maand de jaren weergegeven. In de grafiek worden de aantallen per maand in de grijze lijnen weergegeven. De blauwe lijn is het gemiddelde van de maandtotalen van de afgelopen 5 jaar van die maand. Op deze manier is snel te zien juni 2011 een extreme uitschieter was, maar ook dat de maanden in 2013 onder gemiddelde presteren.

UPDATE 25 augustus 2014: Zojuist nieuwe cycleplot gemaakt voor de periode januari 2008 tot en met juli 2014:

cycleplot-nieuwverkoop-200801_201407

2 antwoorden op “Cycleplot nieuwverkopen personenauto’s – datavisualisatie deel 3”

  1. Mooie plaatjes inderaad, en waardevol. Jij bent voor auto’s wat “http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/” voor de huizen is.
    Trouwens, als “opbouwende kritiek” als je in de eerste grafiek de “,00” weglaat dan scheelt dat je 21 tekens waardoor de grafiek “rustiger” wordt. Hetzelfde geldt voor de jaren (2009,2010, etc.) op de y-as, die zou je 1x kunnen weergeven. Visueel ingesteld…..

Reacties zijn gesloten.