Factchecking kentekencard nieuwsitems

Bij mijn werkgever VWE ben ik 1 van de personen die zich veel bezighoudt met de komende introductie van 1-delig kentekenbewijs, ook wel bekend onder de noemer kentekencard. Ik mag bijvoorbeeld namens VWE door middel van kennissessies onze klanten voorbereiden op deze komst. Broodnodig, want de processen rondom de aanmaak en afgifte van kentekenbewijzen wijzigen behoorlijk voor de voertuigbranche.

Op 1 januari zal dit kentekenbewijs op creditcard worden uitgegeven. Vandaag was voor de intro campagne een volgende zet gedaan: Minister Schultz mocht her en der de komst aankondigen. In de diverse uitingen viel mij een aantal zaken op.

Rijksoverheid.nl

Bij het officiele persbericht van de introductie van kentekencard op de overheidswebsite heeft de webmaster van rijksoverheid.nl z’n best gedaan om wat beeldmateriaal te plaatsen. Op deze officiele uiting is echter een fout geslopen. De afgebeelde kentekencard is namelijk niet correct. De fout zit ‘m in de velden bij C.1.1., C.1.2. en C.1.3

kentekencard-verschil

RTLnieuws.nl

Op de site van RTL nieuws is artikel geschreven aan dit onderwerp: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/kentekenbewijs-op-creditcardformaat-komt-er-aan

In dit artikel staan 3 fouten:

Kentekencard_0
Prototype kentekencard 2011
Kentekencard_voorzijde_jpg
Definitieve layout kentekencard per 1-1-2014

– Getoonde kentekencard in afbeelding is de prototype versie uit 2011.

– In artikel wordt gesproken dat in principe de kentekencard enkel voor nieuwe auto’s is bedoeld. De card geldt echter voor alle voertuigsoorten met kenteken afgegeven door RDW. Daarnaast kan je ook een kentekencard krijgen als je een tweedehands voertuig aankoopt.

– RDW wordt als RWD aangehaald

RTL nieuws reportage item

RTL nieuws heeft in een reportage ook aandacht gegeven aan de kentekencard. Op 0:07 van deze rapportage zie je de kentekencard-drukmachine in bedrijf. Als je het shot stilzet, kan je de kaart lezen:

kentekencard-rtl-repo

Voor degene die denken op deze manier makkelijk de voertuig- en persoonsgegevens van een burger te achterhalen, komt van een koude kermis thuis. Kenteken MR-GS-77 heeft namelijk niet deze datums op kentekenbewijs staan. Ook de combinatie kenteken-meldcode is niet geldig. Voor zover ik kan kijken, woont er ook geen meneer of mevrouw Zomer in Utrecht op dat gegeven adres.

Ik vermoed dat RDW aan het warmdraaien is voor 1 januari en daarvoor realistische, maar niet bestaande testgegevens gebruikt.

NOS.nl

Het artikel op http://nos.nl/artikel/579328-kentekenbewijs-wordt-kaartje.html heeft vandaag al een wijziging doorgemaakt. Vanochtend vroeg werd nog het prototype van kentekencard getoond (stond ook in onderschrift). Blijkbaar heeft iemand van NOS het artikel met nieuw beeldmateriaal proberen te bewerken. Echter afgebeelde kentekencard is niet degene zoals gebruikt gaat worden. Hij verschilt namelijk op detail met de echte:

Kentekencard_1
Foutieve kentekencard

Het verschil is wellicht direct duidelijk, maar de velden C.1.1, C.1.2 en C.1.3 moeten anders gevuld worden (zie eerder correcte voorbeeld)

NOS TV reportage

De reportage van NOS voor de televisie bevat geen fouten. Het is echter wel mooi inkijkje hoe het proces van aanmaken van deze kaarten gaat in Veendam:

http://nos.nl/video/579362-kentekenbewijs-wordt-kaartje.html

BNR.nl

Het artikel op BNR bevat geen onwaarheden. Alleen gekozen beeldmateriaal is weinig zeggend:

Autoblog.nl

Autoblog heeft schijnbaar voor hun stuk inspiratie opgedaan bij RTLnieuws site, want afgezien van correcte spelling RDW zijn de andere 2 fouten (prototype kentekencard en enkel  bij nieuwe voertuigen kentekencard) volledig aanwezig.

Wel leuk is dat ze als 1 van de weinige ingaan op de mogelijkheid dat straks CvO gegevens geladen kan worden op de chip. Dit zal pas in de loop van 2014 gebeuren en enkel bij nieuwe voertuigen.

Autoblog vraagt zich af wanneer kentekencard gekraakt zal worden. Nu wil ik krakers niet ontmoedigen, maar dat lijkt me overbodig. De chip wordt namelijk niet direct gebruikt om een auto over te schrijven of andere transacties mee te doen. De chip is enkel read-only en bedoeld om op een snelle manier een download van voertuiggegevens op kenteken te maken. Natuurlijk kan je je best doen om deze download te muteren, maar of het nu interessant om bijvoorbeeld het chassisnummer te wijzigen betwijfel ik. Bovendien zal bij een overschrijving van een voertuig een nieuwe kentekencard worden aangemaakt. De card wordt dus niet doorgegeven.

FD.nl

Op FD.nl wordt net zoals op NOS.nl een oud type kentekencard getoond:

http://fd.nl/economie-politiek/792636-1311/kentekenbewijs-op-bankpasformaat

BOVAG site

Ook BOVAG heeft op haar site aandacht gegeven aan de introductie. Ook hier wordt een oude layout van de kentekencard getoond.

http://www.bovag.nl/nieuws/Kentekenbewijs_vanaf_1_januari_2014_op_creditcardformaat

Consumentenbond

Ook de afgebeelde kentekencard bij het artikel van Consumentenbond behoort tot de categorie verkeerd. Zij tonen ook de prototype versie. Ze zijn wel eerlijk waar ze deze afbeeldingen vandaan hebben, namelijk van een niet officiele bron.

Update 28 november 2013: Consumentenbond heeft het artikel gewijzigd en toont nu wel juiste kentekencard versie.

RDW site

De introductie van kentekencard is een groot traject voor RDW en organisaties die daar direct mee te maken hebben. In de uitrol is een campagne voorzien die vanaf medio december zal draaien. Vandaag is een eerste aanzet gemaakt met een persbericht namens Rijksoverheid.

Als mensen echter nu op RDW site naar meer informatie willen zoeken als burger dan hebben ze echter nog even pech. Op 1 december zal RDW pas een speciale themasite live zetten voor burgers op http://www.rdw.nl/kentekencard . De nieuwgierige mensen moeten nog even terecht bij de speciale themasite voor de voertuigbranche: http://www.rdw.nl/kentekenprocessen/Paginas/Waarom-een-nieuw-kentekenbewijs.aspx

Eén antwoord op “Factchecking kentekencard nieuwsitems”

  1. Op zich handig dat het een pasje wordt, maar het is slechts een deel van de baal papier die we nu allemaal moeten meeslepen. Zijn er ook plannen om het APK-bewijs op de een of andere manier te integreren (op de chip?)? Zelfde met de groene kaart, alleen is het niet handig als je die zelf niet kunt uitlezen, dus dat gaat hem niet worden denk ik. Is bij sommige verzekeraars al een pasje, maar we hebben ook al zoveel pasjes…

Reacties zijn gesloten.