Trendbreuk gemiddeld jaarkilometrage personenauto’s in 2013

In alle brancherapporten wordt steevast melding gemaakt dat de gemiddelde Nederlander steeds minder hun personenauto gebruikt. Hierdoor is de berekende gemiddelde jaarkilometrage al jaren dalende. 2013 is echter een uitzondering op deze trend.

Vorige week heeft CBS de cijfers vrijgegeven voor 2013 over deze materie. Daaruit blijkt dat in 2013 op alle linies gemiddeld meer is gereden:

jaarkilometrage-persautos-2008-2013

De gemiddeldes zijn natuurlijk een berekening van totale kilometers gedeeld door aantal personenauto’s van een bepaalde categorie. Juist in deze laatste zit de verklaring van de stijging:

totkms-persautos-2008-2013

Het totaal aantal kilometers steeg namelijk nog steeds in de periode 2008-2012, maar het aantal personenauto’s in gebruik steeg harder in die periode. 2013 is juist dezelfde trend andersom. Het totale aantal kilometers nam juist lichtelijk af, maar het aantal personenauto’s nog iets meer. Ziedaar ineens een stijging in het gemiddeld jaarkilometrage.

 

Eén antwoord op “Trendbreuk gemiddeld jaarkilometrage personenauto’s in 2013”

Reacties zijn gesloten.