Enkele voorbeelden van ongelukkige kentekenplaat verwisselingen

Deze week had RTL nieuws een scoop met publicatie van informatie uit een afgeschermd rapport over kentekenplaatfraude. In het item werd aangetoond dat criminelen op grote schaal bestaande kentekens kopieren om er foute dingen mee te doen. Op deze blog heb ik in meerdere postings dat in commercials ook vaak kentekens worden gekopieerd/verwisseld. Niet om bedoeld om er foute dingen mee te doen, maar gewoon omdat de adverteerder het beter uitkwam. Aangezien commercials in afgeschermde omgevingen gefilmd worden, is er weinig aan de hand. Deze week stuitte ik echter op 2 mogelijke kentekenplaat verwisselingen die niet in afgeschermde omgevingen voorkwamen/voorkomen en ging op onderzoek uit.


Case 1 – Buggy van Tom Coronel in Dakar rally

Momenteel is de Dakar rally in volle gang. Deze monsterrally is een ware uitputtingsslag voor mens en machine en heeft zodoende veel aantrekkingskracht op coureurs uit de hele wereld. De tweeling Tim en Tom Coronel zijn in deze editie ook vertegenwoordigd in het Maxxis Dakar team. Met 2 buggy’s rijden ze in de woestenij van Zuid-Amerika rond.

Op Twitter zag ik een aantal tweets voorbij komen, dat er naast alle sponsorplaatjes op deze buggy’s ook een Nederlands kenteken zou zitten. Na kleine zoektocht ontdekte ik beide kentekens:

buggy-maxxis-team2
Buggy 1 met kenteken LV-ZS-39
Buggy 1 met kenteken JT-HX-39
Buggy 1 met kenteken JT-HX-39

Beide kentekens zijn nog steeds geldig volgens RDW. Beide kentekens verwijzen naar een Suzuki Swift GL U9. Ik heb diverse zoekacties gedaan via internet om de mogelijke ombouw van 1.0 Swiftje naar deze buggy’s te verklaren, maar ik ben nog niets verder gekomen. Beide buggy’s hebben al meerdere rally’s gereden in ieder geval en zijn aantal keer van eigenaar gewisseld.

Het lijkt er dus op dat de kentekenplaten (ondanks dat het geen correcte GAIK kentekenplaten zijn) wel correct zijn, alleen het voertuig eromheen heeft niet heel veel meer weg van het origineel…

Case 2 – Demo-auto Ford C-Max Energi Titanium Plus

Gisteren hield Ford Nederland een perspresentatie voor autojournalisten over de introductie van de nieuwe PHEV van Ford. Met een hele mond vol (en rare spelling in derde woord) heet dit model Ford C-Max Energi Titanium Plus. Kenteken.TV behoort niet tot incrowd die deze perspresentaties bezoekt, maar de mensen van Driving-Dutchman bijvoorbeeld wel en ze schreven er dit artikel over: http://www.driving-dutchman.com/autotest-ford-c-max-energi-titanium-plus/

Tot zover niets bijzonders, zeker niet voor deze blog. Totdat het geluidje van mijn mailprogramma piepte over een nieuwe email afkomstig van de altijd wakkere Arno Lommers met daarin de volgende persfoto van Ford Nederland:

blog-ford-3xpz99

De foto is opgenomen ogenschijnlijk in Amstelveen, met een Ford rijdende op de openbare weg. Als we echter het kenteken invoeren in VWE’s kentekenverslindende apps dan komt daar een verrassend resultaat uit:

blog-ford-3xpz99-ikenteken

Eerst verdacht ik nog dat Ford op de retoucheerafdeling een handige collega had werken die wellicht gebruik had gemaakt van de digitale kentekenplaatmaker van Kenteken.tv. Als je namelijk ver inzoomt op het kenteken, zie je duidelijk dat er de reclametekst van kentekenplaat niet leesbaar is:

blog-ford-3xpz99-kentekenplaat

Echter op persportaal van Ford Nederland staat een andere foto met exacte dezelfde overlap tegen:

blog-ford-3xpz99-2

Uit detail van Duitse milieusticker in het raam blijkt ook dat kenteken in milieusticker qua opbouw een vermoedelijk Duitse kenteken terug te zien is (promo noot tussendoor: Duitse milieustickers kan je het goedkoopst bij VWE halen) en dit komt waarschijnlijk overeen met 1 van de testauto’s die Ford gebruikte voor introductie van de nieuwe Fords aan Nederlandse dealers:

Dan is eigenlijk maar 1 conclusie mogelijk: Ford heeft tijdelijk kentekenplaat van een andere demo-auto geschroefd en geplakt op de Duitse C-max. Why? Je ne sais pas, in goed Duits 😉