Datavisualisatie top20 merken van nieuwverkoop 2016

Vorige week kwamen het cijfermateriaal los over de nieuwverkoop personenauto’s in 2016. Ook kenteken.tv deed een analyse-duit in het zakje door middel van een reeks tweets. Een verzameling van deze tweets werd gebundeld in 1 blogposting. Deze analyse was onder meer voor Autoblog aanleiding als input voor een artikel.

In de landelijke pers werd ook veel ingegaan op de lage aantal verkopen geregistreerd in 2016. In deze artikelen bleef 1 zinnetje hangen: “Volkswagen is voor de 12de jaar op rij nummer 1 van Nederland”. Dit was aanleiding voor wat nader onderzoek door Kenteken.TV. Het resultaat is een datavisualisatie van de top20 merken uit 2016 met hun standen in de ranglijst van verkopen van 1991 tot en met 2016.

Achtergrond datavisualisatie

De maandelijkse en jaarlijkse berichtgeving over de nieuwverkopen personenauto’s vertoont al jarenlang hetzelfde patroon. Men rapporteert het aantal, vergelijkt het met voorgaande jaar, meldt rijtje merken in top5 of top10 en populaire modellen. Vooral over de vergelijking met voorgaande periodes heeft Kenteken.TV al vaker alternatieve datavisualisaties gemaakt.

Vorig jaar werd aan die lijst een nieuwe visualisatie versie toegevoegd. Geinspireerd op een datavisualisaties over de kandidaten voor de presidentsverkiezingen in de VS werd een eerste Nederlandse versie gemaakt van de ranking van merken personenauto’s per maand in het jaar 2015.

Gebaseerd op dezelfde opzet werden in 2016 vervolgens nog meer paardenrace visualisaties gemaakt over de ranking van eredivisieclubs gedurende vorig en huidig seizoen, formule1 stand gedurende kampioenschap of de top10 van de Radio2 top2000.

Op hetzelfde thema gebaseerd is nu een datavisualisatie gemaakt van de ranking van merken personenauto’s over de afgelopen 26 jaar. Als basis voor deze visualisatie werd gebruik gemaakt van de historische nieuwverkoopcijfers zoals Autoweek deze publiceert.

Live versie datavisualisatie

De live versie van deze datavisualisatie is te vinden op de volgende URL:

http://kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop.php

Uit deze datavisualisatie worden gelijk een paar zaken duidelijk die in andere analyses nauwelijks tot geen aandacht kregen. Zo zijn er diverse merken die in 2016 de hoogste stand in de jaarlijst scoorde in de afgelopen 26 jaar. Vooral de zesde plaats van Kia is daarin opvallend. Een merk die pas in 1993 voor het eerst in de lijst terechtkwam.

Maar ook merken als BMW, Mercedes en Mini scoorde een topnotering voor hun doen.

Tegenvallers waren ook. Zo viel Toyota terug, en ook Citroen. De terugval van Citroen komt deels ook door de afsplitsing van het merk DS. Ook Suzuki, Fiat en Seat zitten in een mindere periode.

Animated gif versie per merk

Naast de live versie kan je natuurlijk gewoon de volgende animated GIF per merk bekijken:

Statische beelden per merk

Of gewoon de statische beelden per merk natuurlijk. Dat zijn er twintigtal in totaal.

Volkswagen

Renault


Opel


Peugeot


Ford


Kia


BMW


Toyota


Mercedes-Benz


Skoda


Audi


Volvo


Citroën


Hyundai


Nissan


Fiat


Mazda


Suzuki


Seat


Mini

 

 

 

 

Eén antwoord op “Datavisualisatie top20 merken van nieuwverkoop 2016”

  1. Duidelijk artikel. Ik was al een tijdje op zoek naar grafieken maar ik kon ze nergens vinden! Bedankt voor het delen dus 🙂 Groet, Fred Steen

Reacties zijn gesloten.