GN/BN/GV kentekens nader toegelicht

Zo nu en dan wordt Kenteken.TV gevraagd om toelichting te geven over gespotte kentekens die met kentekenapps zoals Finnik of RDW Voertuig geen resultaten opleveren. Zo bestaan er sinds 2014 een nieuwe reeks van kentekens voor defensie voertuigen. Deze kentekens beginnend met DM zijn eerder beschreven op deze blog en getuige de dagelijkse bezoekers van deze posting zijn er nog steeds mensen die zich verwonderen over de combinaties. In de categorie bijzondere kentekens kwam deze week ook een vraag over een kenteken met GV erin via de Facebook pagina van Kenteken.TV binnen. Toevalligerwijs kwam ik vandaag in Haarlem een kenteken uit andere categorie tegen: BN, ook te vinden als GN. In deze blogposting worden deze kentekens nader toegelicht.

GV kentekens

Via Facebook werd een foto doorgestuurd die oorspronkelijk gepost was op de Facebook pagina van Shoeglife. Met toestemming van de maker wordt hier de foto herhaald:

Kenteken 0-GV-117 op Range Rover gespot

Het kenteken 0-GV-117 is een lettercombinatie die nog niet veel op de Nederlandse weg zichtbaar is geweest. Het is namelijk eentje uit uit de sidecode 13 serie. Deze serie wordt nog niet gebruikt voor personenauto’s. Dat gaat nog jaren duren. Kentekens met GV erin zijn speciale kentekens die worden uitgegeven voor 2 bijzondere voertuigcategorieën. Deze voertuigcategorieën hebben normaliter in Nederland namelijk geen kentekenplicht, maar als deze voertuigen in het grensgebied de grens oversteken naar Duitsland of België dan moeten deze voertuigen wel voorzien van een kenteken. Om deze reden is er speciaal voor deze categorieën het GV-kenteken aangemaakt. Dit grensverkeerkenteken kan via een speciale procedure worden aangevraagd bij RDW.

Als we kijken naar de gemaakte foto en de 2 bijzondere voertuigcategorieën dan is er echter wel iets bijzonders aan de hand. De 2  voertuigcategorieën zijn namelijk:

 1. Landbouw- of bosbouwtrekker
 2. Motorrijtuig met beperkte snelheid (ook wel eens MMBS genoemd)

Nu wordt een Range Rover nog wel eens als een landbouwtrekker beschouwd, maar de Range rover heeft normaliter toch echt geen europese classificatie in de reeks T1, T2, T3, T4, T5 of T6. Deze voertuigsoort zou per 1 januari 2017 overigens een eigen kenteken hebben gekregen (waardoor GV kenteken overbodig zou worden), maar dat is in de laatste maanden van 2016 door de Tweede Kamer geblokkeerd/uitgesteld.

Het lijkt me ook niet dat de Range Rover beperkt is in zijn versnellingen en zitplaatsen om als motorrijtuig met beperkte snelheid (voertuigcategorie Z) door het leven te gaan. In dat geval zou er namelijk een extra driehoekig bord achterop gemonteerd moeten zitten. De vraag staat dus nog open op welke grond deze Range Rover een GV kenteken heeft gekregen. Wellicht een loophole in de regelgeving gevonden???

GN/BN-kentekens

Van een andere type kentekens zijn de GN/BN kentekens. Deze kentekens zijn juist niet bedoeld voor Nederlanders die in buitenland met hun voergtuig kunnen belanden, maar juist voor niet-Nederlanders die tijdelijk bijvoorbeeld als onderdeel van ambassades of consulaten. Binnen deze ambassades of consulaten gelden voor aantal medewerkers de regels van Corps Diplomatique. Deze medewerkers krijgen voertuigen met CD-kentekens. Voor de overige medewerkers is met name de GN/BN kenteken bedoeld. Sommige mensen leggen de afkorting GN als Geen Nederlander of BN als Buiten Nederland uit, maar officieel zijn deze gekozen letters niet afkomstig van afkortingen (alhoewel GV wel erg veel lijkt als afkorting van GrensVerkeer…)

Een BN kenteken komt buiten Zuid-Holland niet vaak voor, vermoed ik. Toch spotte Kenteken.TV het kenteken BN-92-08 in een Haarlemse parkeergarage:

Kenteken BN-92-08 gespot

BN/GN -kentekens hebben echter nog een bijzonderheid. Volgens officiele Regeling BN- en GN-kentekens en -kentekenbewijzen hebben de cijfers na GN/BN ook nog betekenis. Er zijn namelijk 4 cijfergroepen:

 • De cijfergroepen 00–01 tot en met 69–99 zijn bedoeld voor motorrijtuigen die vrijstelling van belasting kennen, maar die binnen bepaalde tijd naar het buitenland worden gebracht
 • De cijfergroepen 70–00 tot en met 88–99 zijn bedeld voor motorrijtuigen en aanhangwagens van personeel van buitenlandse ambassades, consultaten en daarmee gelijkgestelde instellingen
 • De cijfergroepen 89–00 tot en met 89–99 worden enkel in bijzondere gevallen aan motorrijtuigen gegeven als zowel de Minister van Financiën als RDW daarvoor aanleiding zien
 • De cijfergroepen 90–00 tot en met 99–99 zijn bedoeld voor motorrijtuigen die voorwaardelijke vrijstelling van belasting verleend hebben gekregen.

Mijn fotospot valt in de laatste categorie.

Meerdere keren uitgifte dezelfde speciale kentekens

Normale kentekens worden door RDW slechts één maal uitgegeven. Speciale kentekens, zoals voor handelaren, DM-kentekens, GV-kentekens, GN/BN-kentekens, CD-kentekens zitten in aparte kentekenregistraties. Zo wordt de registratie van de groene handelaarskentekens en GV-kentekens door RDW beheerd, maar bijvoorbeeld de CD-kentekens (en volgens mij ook GN/BN-kentekens) wordt de Haagse afdeling van Belastingdienst gedaan. De kentekens van het Koninklijk Huis wordt door de Koninklijke stallen beheerd.

Al deze speciale kentekens worden niet slechts 1 maal uitgegeven. Na inname kan het kenteken op een ander voertuig terugkomen. Zo is het kenteken KP-00-01 (van de Koninklijke Marechaussee) ooit gespot op een Volvo. In 2013 werd dit kenteken gezien op een Audi:

Kenteken KP-00-01 in 2013

En recentelijk werd het kenteken gespot op een Mercedes:

Kenteken KP-00-01 in 2017

Speciale kentekens lookalikes (update 21 augustus 2017)

Deze blogposting kreeg vandaag een staartje. Al eerder was het mij opgevallen dat bij kentekens beginnend met K ik onbewust altijd de link legde met militaire kentekens. Elke keer moest ik me erop betrappen dat deze kentekencombinatie ook voor normale personenauto’s kan gelden. Vandaag viel me oog echter ook op kentekens startend met GV. Aangezien grensverkeer kentekens in Noord-Holland nogal apart zou zijn, moest ik bij mezelf ook even het 10 eurocent muntje laten vallen dat kentekens startend met GV natuurlijk ook in de normale reeksen zijn uitgegeven. Daar had ik gewoon nog niet bij stilgestaan.

Voor het gevoel heb ik vanavond even snel gekeken hoeveel Range Rovers een kenteken hebben beginnend met GV. Dat zijn er momenteel 31 stuks.

Update 27 december 2020

Nieuwe kentekens voor Grensverkeer (GV-kenteken) worden vanaf 1 januari 2021 niet meer uitgegeven. Bestaande GV-kentekens kunnen worden geregistreerd van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021.
De kentekenplaten op het voertuig met het GV-kenteken hoeven dan niet omgewisseld te worden.

26 antwoorden op “GN/BN/GV kentekens nader toegelicht”

 1. Vandaag een Volvo XC met kenteken GN-96-93 gespot tussen Bergen NH en Schoorl.

  1. Omdat er in bergen een Europese school zit, rijden er heeeel veel bn/gn/cd kentekens rond.

 2. Diverse malen gespot in Gemeente Roerdalen een bruine Volvo xc90 met kentekenplaat 90-BN-03

 3. Vandaag zag ik de Mercedes met KP-00-01 in Zeist staan.
  (Foto’s beschikbaar)

 4. Een Citroen BN-96-63 gezien. ESTEC. Die knakkers betalen dus geen wegenbelasting? Wat een verwennerij.

 5. Op het internet circuleren foto’s van een Audi RS6 met kenteken GN-620-T
  Voor dit kenteken kan ik wel voertuiggegevens opvragen bij de RDW, bij overige GN/BN of CD kentekens lukt mij dit niet. Is dit een kenteken met een diplomatiek status? Of geld dit alleen voor het oude format XX-XX-XX?

  1. Dit is inderdaad geen GN kenteken zoals beschreven in deze blogposting. GN-000-B reeks zijn gewoon uitgegeven kentekens.

  1. Beste Guus,
   Staat deze Mercedes in Alkmaar? Ik probeer de eigenaar al maanden te bereiken…

 6. Viel mij net op de camping op dat er een Mercedes B klasse 1e model met kenteken 90-BN-98 hier zijn tent opzet. Mensen spreken geen Nederlands.

 7. GN/BN Registration plates with numbers 9000 to 9999 belong to staff of international organisations, such as the EU, European Space Agency, European Patent Office (EPO), etc.

  If you go to the EPO in Rijswijk you can see hundreds of them parked next to each other.

 8. Van de week stond bij het stoplicht op de Huiswaarderweg te Alkmaar een Audi voor me met kenteken 90-GN-79. Via de gewone sites is dit kenteken niet bekend.
  graag info

 9. Kentekenregistratie Welke Niét Voor De ” Normale” Nederlandse Burger Mogen Zijn… AA, BN, GN, CD, CDJustitie,,A, E, I,O, U,Y….M Van Motor, SS, En Misschien Nog Een Aantal Andere Kenteken Bewijzen…. Geel / Zwart Huidig, Blauw / Zwart Taxi, Groen / Zwart… Handel / Garage…Wit/ Zwart…Leger, Gestationeerd In Duitsland…

 10. Vandaag een donker rode Porsche gespot in België richting ned
  Die veel haast had

 11. Vandaag een kenteken gespot: 93-60-BN.

  Op deze pagina lees ik dat BN- vooraan staat. Waar zou bovenstaande kenteken voor afgegeven zijn??

 12. Op mijn favoriete parkeerplek achter mijn tuin staat nu al maanden een mercedes met kenteken BN9872. Ga eens rijden, ik wil daar staan!

Reacties zijn gesloten.