Kentekenraadsel met kenteken beginnend met DM opgelost

Kentekens hebben je verschillende maten en vullingen. Deze blog heeft een flink aantal versies al de revue laten passeren. De afgelopen weken kwam een aantal keer op Twitter dezelfde soort vraag voorbij. De inbrenger had een fotospot gemaakt van een kenteken op een personenauto beginnend met DM. Allerhande kentekensapps of de site van RDW boden geen uitkomst en daarom werden andere wegen bewandeld om tot antwoorden te komen. In deze posting het verlossende antwoord voor de googlende medemens.

Voorbeeld kenteken

Niet geldige verklaringen

Zoals gezegd allerhande online voertuiginformatiebronnen die beschikbaar zijn via apps of door gewoon de browser op je desktop gaven allemaal hetzelfde antwoord:

De opbouw van het kenteken behoort toe zogenaamde tot sidecode 7. Een ogenschijnlijk vergelijkbaar kenteken heeft eerder veel aandacht gekregen, maar dat kenteken is totnutoe nog steeds bestempeld als creatief verzonnen,  maar niet bestaand.

Bromfietskenteken?

RDW heeft al tientallen jaren het gebruik om de eerste letter van een kenteken een indicatie te geven over de voertuigcategorie die bij het voertuig hoort. Zo is de letter V voor lichte bedrijfswagens en de letter B voor zware bedrijfswagens. In 2005 kregen de brom- en snorfietsen en brommmobielen een eigen kenteken. De letters die hiervoor gereserveerd werden, waren de letter D en F. Sindsdien neemt deze voertuigcategorie een leidende rol in het introduceren van een nieuwe kentekenopbouw codes oftewel sidecodes.

In de bijlages van een (inmiddels verouderde) publicatie van een RDW applicatie voor verzekeraars staan een aantal handige tabellen waarin de uitgifte van de verschillende combinaties is gevisualiseerd. Voor sidecode7 is hiervoor de volgende tabel opgenomen:

sidecode7-tabel

In de linkerrij staat de eerste letter benoemd, en in de kolommen de tweede letter. In deze matrix is echter geen ruimte gereserveerd voor de lettercombinatie DM.

Exportkenteken?

Een ander veel gehoorde suggestie bij dit kenteken is die van exportkenteken. Tot 1 januari 2014 kregen voertuigen die voor export waren aangemeld een eigen unieke kentekencombinatie. In deze opbouw was gecodeerd in welk jaar, week en dag een voertuig op export was gezet. Deze combinatie is qua opbouw echter gelijkend op sidecode8. Aangezien RDW graag wil dat kentekencombinaties slechts één maal wordt uitgegeven, is deze opbouw van exportkentekens ook de reden dat het aantal letters voor personenauto’s bij sidecode8 slechts beperkt is tot slechts enkele letters.

Sinds 1 januari 2014 wordt deze reeks exportkentekens niet meer uitgegeven. Voor een export volstaat het om een witte plaat met daarop zwarte letters te fabriceren van het oorspronkelijke Nederlandse kenteken, oftewel gelijking aan de kentekenplaat die je soms gebruikt voor aanhangers.

Militair kenteken?

Een andere mogelijke herkomst van dit kenteken zou moeten gevonden worden in defensiehoek. Jarenlang heeft defensie en de koninklijke marechausse al eigen kentekenreeksen in de volgende mogelijke series:

kentekenseries-defensie

Aan deze reeks is in december 2013 een nieuwe kentekenserie toegevoegd. De oude series zijn blijkbaar allemaal uitgegeven. In een brief van RDW destijds kondigden ze diverse nieuwe kentekencombinaties aan. Naast de aankondiging van sidecode11 tot en met sidecode14, werden ook nieuwe kentekencombinaties voor militaire voertuigen aangekondigd:

kentekenseries-defensie-nieuw

Hiermee is de zoektocht naar de verklaring van de gefotografeerde kentekens opgehouden. Naar goed militair gebruik zijn deze kentekens verder niet bevraagbaar in openbare bronnen. Men wil namelijk een mogelijke vijand niet wijzer maken dan strikt noodzakelijk.

66 antwoorden op “Kentekenraadsel met kenteken beginnend met DM opgelost”

 1. Dit zijn de nieuwe militaire kentekens.
  Tactische voertuigen (groen/ camouflage) beginnen met DM (Defensie Materieel)
  Niet tactische, burger voertuigen hebben de lettercombinatie DMB (Defensie Materieel Burger) in het midden.
  Er is nu dus niet meer aan het kenteken te zien tot welk krijgsmachtdeel een voertuig behoort.

  1. Deze 88-DMD-9 G-klasse rijdt ook regelmatig in/rond Amsterdam rond. Vandaag nog bij het Leidseplein. Best een bijzondere en opvallende auto voor defensie.

 2. Zag vandaag dat alle busjes van de marechaussee ook de kentekens dmb dragen op het vliegveld van Rotterdam.

 3. 42-DMD-.. Gisteren gespot in Utrecht, vlakbij een Militaire kazerne en begeleid door Marechaussee- en Politiemotoren.

 4. Men WILT namelijk een mogelijke vijand niet wijzer maken dan strikt noodzakelijk.

  Ik wil
  Men wil
  Zij willen

  Gewoon ‘wil’ dus en niet ‘wilt’. Voortaan alsjeblieft gewoon goed schrijven.

 5. Alle voertuigen van defensie zijn voorzien van die DM, DMD, DMF kentekens
  Ook de gewone ford’s en opels. Dit zijn namelijk Poolvoertuigen, soort huurauto die je op de kazerne kan lenen.

  Wat ik ermee wil zeggen; niet alle militairen voertuigen zijn bijzonder

 6. Ik heb een Mercedes G klasse gezien
  Met het kenteken 81DMD9
  Met met mensen van de marechaussee

  Defensie Marechaussee en Dergelijke ???

 7. Zag een zwart kenteken plaat met witte letters en links Europa logo en NL in t blauw. EP-727-N op een Passat uit 2008 a 2010. Er zat wel een bekend Nederlandse vlag als bij een kon. Onderdeel Voertuigen

  1. Beetje late reactie. Dit is een BFG (British Forces Germany) kenteken. Ook Nederlandse Militairen die in Duitsland gelegerd zijn mogen met zo’n kenteken rijden. De kleuren van de kentekenplaat zijn de kleuren van het land waar men gelegerd is, maar dan omgedraaid. Dus Duitsland wordt zwarte achtergrond, witte letters. Tot ca 2005 waren er in Nederland ook Duitse militairen gelegerd deze hadden een zwarte kentekenplaat met gele letters.

   1. Sorry maar deze kentekenplaat voor Nederlandse militairen in Duitsland was ook gewoon zwart met witte letters en cijfers.
    Heb zelf een BFG oftewel NATO kenteken gehad in mijn tijd in Seedorf van 1994 tot 2004.

    1. Inderdaad. N staat voor Nederland.Belgen in Dld gelegerd met BFG kenteken hebben een kenteken beginnend met B-***-**.
     De Britten zelf waren gestopt met het voeren van hun zelf ingevoerde kentekens ivm herkenbaarheid van militair personeel icm IRA dreiging… Age ter info

 8. Dag,

  Zie soms een kentekenplaat wit met zwarte letters en NL en met kenteken DF ED 587 waarbij geen streepjes staan tussen de symbolen!
  Ook Defensie?

 9. Er rijd in empuriabrava(Spanje)een auto met NL kenteken: OFV-c01, de 0 is een nul of de letter 0, konden we niet goed zien. Het is absoluut een NL kenteken, geel, auto betreft een Mercedes E-klasse sedan, type ovale koplampen, denk tussen 2005-2010, kleur donkerblauw. Iemand enig idee ?? Kan er niets over vinden!

 10. van elke DMx combinatie kunnen er 1000 uitgegeven worden.
  krijgen we nu een opsomming van elke letter combinatie?

  Ik voorspel vast dat, als die nog niet bestaat, binnen kort ook de DML de straat op gaat. En zo verder voor de rest van het alfabet…

 11. Vandaag een DMG kenteken gezien op de A29, een Opel Adam. Die met een bloedvaart door het andere verkeer heen moest, 160/170 km/h. Ze nemen het niet nauw met de veiligheid van andere weggebruikers. Deze maakt er gewoon misbruik van.

 12. De kentekens 85-DMD-9 t/m 92-DMD-9 betreffen sowieso militaire, en wel die van Mercedes G-klasse voertuigen in het zwart, van de KMar.

 13. Zojuist in Alkmaar een Zilvergrijze Renault (Megane?) ingehaald met het nummer: 26-MDH-4. Het valt me op dat het altijd Renaults zijn. Maar deze combinatie is nieuw voor mij.

 14. Zilverkleurige Renault Megane nabij van Het vliegveld van Frankfurt op de A3 in richting zuid.
  66-DMK-6

 15. 59-dmh-4. Stoere dure Audi. Omgeving Arnhem rond 22:00 uur. Reed te hard (… net zoals ik, daarom viel het mij op ;-)).

 16. Zag zojuist 2 zwarte bestelbusjes op de Linker rijbaan van de A4 richting amsterdam ter hoogte van leiderdorp 1 met kenteken 34DMK8, de andere met 24DMK8. Ze reden erg hard en de linkerrijbaan was met een rood kruis voor ander verkeer gesloten gehouden. voor de 2 busjes en achter de twee busjes rden motoragenten , een paarseconden later ook een politieauto met zwaailicht er achter aan. Erg geheimzinnig ! was ongeveer om 17.50 uur. Donderdagavond dus

 17. Zag zojuist op het Zwarte Pad, Scheveningen het kenteken: 33-DMV-6 (hele zware, verlengde BMW).
  Weet iemand waar DMV voor staat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *