Centraal beheer – Gun jezelf gemak

Vele commercials van Centraal beheer hebben onder de noemer “Even Apeldoorn bellen” in de afgelopen tientallen jaren een klassieker status gekregen. Zo herinneren veel mensen zich nog de strepende trekkende rastaman of de joyridende jongeman die enkele befaamde advocaten op zijn nek krijgt. De nieuwste reclame van Centraal beheer onder de noemer “Gun jezelf gemak” zal deze klassiekerstatus niet krijgen, maar bevat wel losse referenties naar reclame klassiekers, zowel van het eigen merk als onverwachts naar een ander merk.

Commercial

Referenties naar oude reclames

In de reclame komen een aantal personages voor die allemaal niet helemaal handig bezig zijn. Zo zie je in de eerste scene een man zijn goot van de dak schoonmaken. Uiteindelijk verdwijnt zijn ladder onder zijn voeten vandaan en hangt hij aan de goot te bungelen. In exact dezelfde pose werd ooit Ralph Inbar gebracht in een reclame van Centraal beheer:

In de reclame komen ook een veterstrikkend meisje, een stel die een bank beneden probeert te krijgen en een tiener die zijn zwembroek op strand probeert aan te trekken voor. Alhoewel deze laatste scene mij wel ergens bekend van voorkomt, heb ik hier geen oudere commercial van gevonden.

Deja vu met Volvo

In de reclame komt een gezin voor die pech heeft met hun Volvo op een heuvel of berg. Al eerder speelde een Volvo in soortgelijke situatie een hoofdrol in een klassieker. In de commercial Picknick van Centraal beheer reed een Volvo bergafwaarts en werd achtervolgd door de eigenaar:

In de commercial uit 2019 zien we geen Volvo de berg afrijden, maar de band die op de auto gemonteerd had moeten worden

“Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?” aldus de voice-over. Daarom zie je in de volgende scene dat de road assistance het gezin met de Volvo weer op weg brengt. Een split second is daarbij het kenteken van de Volvo zichtbaar, namelijk TC-403-L:

Dit kenteken kwam Kenteken.TV op 1 of andere manier bekend voor. Een kleine zoekactie in de eigen blogpostings gaf het antwoord. Het reclamebureau van Centraal beheer hebben zich namelijk ook gemak gegund. In plaats van een nieuwe kentekenplaat te maken voor deze commercial hebben ze een plaat gepakt die al eerder te zien was in de Aston Martin gereden door Max Verstappen in een commercial van Ziggo: