Delpher.nl easteregg doet gok voor zoeksuggesties

Dit jaar is alles anders vanwege corona. Hierdoor is er ook weinig aandacht geweest voor digitale paaseieren in applicaties of websites. Vooral Google bedenkt er elk jaar een flink aantal eastereggs op 1 april. Hierdoor is inmiddels de lijst van verborgen grapjes in Google applicaties eindeloos. Er zijn echter meer sites die verborgen functies hebben. Zo ontdekte Barend Luiting van automotive vakblad AfterSalesMagazine verborgen functie op de site Delpher.nl.

Delpher.nl

De site Delpher is voor een waar pareltje. Via deze site van de Koninklijke Bibliotheek worden duizenden uitgegeven papieren kranten uit het Nederlandse verleden digitaal weer toegankelijk gemaakt. Met de goede zoektechnieken en juiste filteringen kan je daarmee verborgen schatten terugvinden, zoals geboorte-aankondigingen van jezelf of andere familieleden. De site is echter ook bijzonder nuttig voor het opzoeken van achtergrondinformatie voor reportages.

Delpher.nl is veelvuldig door mij gebruikt bij het uitpluizen van de geschiedenis van de Nederlandse kentekenplaat, zoals de verklaring waarom we gele kentekenplaten hebben of de historie van de gebruikte letters en cijfers op de Nederlandse kentekenplaten.

Easter egg

In de al eerder genoemde Google zoekmachine zit een functie waarmee je verrast kan worden met willekeurige zoekresultaten. Deze functie heet in het Nederlands “Ik doe een gok” of in het Engels “I’m feeling lucky”.

Bij de zoekmachine van Delpher bestaat ook zo’n soortgelijke functie. Deze functie is alleen uit te voeren op een PC of laptop, niet op een smartphone of tablet. De volgende stappen dien je te gebruiken:

  • Open Delpher.nl
  • Selecteer het zoekvak
  • Druk op je toetsenbord 1 van de volgende toetscombinaties: Shift en Home of Alt en letter R

Automatisch wordt een willekeurig Nederlands woord ingevoerd in de zoekmachine. Door opnieuw de toetscombinatie uit te voeren wordt een ander woord gegenereerd/opgehaald.

Animated GIF

Video