Grote maart update van Kenteken.TV bevat diverse verbeteringen en nieuwe tools

Een toevallige samenloop van zeer bijzondere omstandigheden noem ik het. Eind vorig jaar besloot ik om na 14 jaar werken bij VWE Automotive en DAT Nederland een twist te geven aan mijn arbeidsleven. Sinds 1 maart ben ik niet langer in dienst van deze 2 mooie bedrijven. Zoekende naar nieuwe werk (inmiddels gevonden, maar daarover een andere keer meer) was ik veel thuis, oftewel het zou een ideaal moment zijn om allerlei verbeteringen door te voeren op Kenteken.TV. En met mij kwamen door corona nog meer mensen thuis te zitten, waaronder mijn huisgenoten. En na een ochtend meester Jasper spelen, wil je in de middag wel eens wat energie op andere manier kwijt. Bijvoorbeeld in het schrijven van die ene blogposting die al op wensenlijst stond, of het fijnslijpen van diverse tools van Kenteken.TV. Zo is er in korte tijd veel gebeurd. In deze blogposting een opsomming van aantal verbeteringen en de lancering en uitleg van 2 nieuwe tools.

Nieuwe tool – APK gebrekmonitor

In Nederland dient elke voertuigeigenaar een aantal verplichtingen na te komen. Zo moeten eigenaren van een personenauto, oplegger of bedrijfswagens hun gekentekend voertuig per tijdsperiode laten keuren. Oftewel de Algemene Periodieke Keuring, kortweg APK genoemd. Er zijn echter wel meer dingen die gekeurd moeten worden. Zo dienen de voertuigen uitgerust met een tachograaf ook periodiek gecontroleerd te worden op de juiste werking.

De keurmeester die deze keuring uitvoert, heeft een opleiding en examen afgelegd. Hij of zij dient bij zo’n keuring nauwgezet de procedures te volgen die in het APK handboek zijn uitgewerkt. Als een keurmeester bij het gekeurde voertuig een bevinding heeft dan de keurmeester uit een uitgebreide lijst van mogelijke gebreken een selectie maken. Deze gebreken kunnen voorkomen in 3 verschillende type bevindingen:

 • Reparatiepunten
 • Afkeurpunten
 • Adviespunten

Uiteindelijk wordt van deze momentopname een keuringsrapport gemaakt en digitaal verzonden naar RDW. Via opendata gegevens zijn deze gebreken op kentekenniveau opvraagbaar en daarom ook analyseerbaar. De nieuwe tool APK-gebrekmonitor speelt hierop in.

Zo is het mogelijk om voor elk gebrek op te vragen hoe vaak deze wordt toegepast in Nederland. Aangezien de complete lijst van alle mogelijke APK / Tachograaf gebrekcodes zeer lang is, is het mogelijk om bij de ingave van gebrek te zoeken in de complete lijst:

Na het opvragen van de aantallen worden de volgende inzichten getoond:

 • Aantal gebreken per maand
 • Marktaandeel gebrek uitgesplitst per maand
 • Totaal aantal keuringen per maand als vergelijkingsmateriaal

Elk inzicht wordt weergegeven in een interactieve grafiek. Interessante optie is vooral om met je muis te bewegen over de legendasleutels. Hierdoor wordt enkel en alleen van de geselecteerde legendasleutel de grafiek getoond.

Op basis van de beschikbare data is er per type keuring een top 10 te maken aan meest geselecteerde gebreken. Het geeft een aardig inzicht in de staat van het Nederlandse wagenpark op moment van keuring.

Top 10 gebreken APK lichte voertuigen

 1. Band(en) aanwezig met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm
 2. Band onvoldoende profiel
 3. Kentekenplaatverlichting werkt niet (goed) / ontbreekt
 4. Overmatige vloeistoflekkage overige vloeistoffen
 5. Bandenspanning niet op juiste waarde
 6. Stadslicht werkt niet (goed)
 7. Ruitenwisserinstallatie geeft onvoldoende zicht
 8. Dimlicht onjuist afgesteld
 9. Stuur- of fuseekogel met slijtage kleiner of gelijk 1,0 mm
 10. Uitlaatsysteem niet gasdicht

Top 10 gebreken APK zware voertuigen

 1. Stuur- of fuseekogel met slijtage kleiner of gelijk 1,0 mm
 2. Achterlicht werkt niet (goed)
 3. (Zij-)markeringslicht werkt niet (goed)
 4. Band beschadigd
 5. Band onvoldoende profiel
 6. Kentekenplaatverlichting werkt niet (goed) / ontbreekt
 7. Dimlicht onjuist afgesteld
 8. Stadslicht werkt niet (goed)
 9. Stuurkogel of -koppeling te veel speling
 10. Overmatige vloeistoflekkage overige vloeistoffen

Top 10 gebreken tachograaf

 1. Onderbreking stroomvoorziening meer dan 5 minuten
 2. Fout in bewegingsgegevens
 3. Gegevens installatieplaat niet te lezen
 4. (Goedgekeurde) Verzegeling onjuist/ontbreekt
 5. Geen/onjuiste technische print aanwezig (digitaal)
 6. Serienummer VU of zegel niet/niet juist ingevoerd
 7. Poging tot inbreuk op de beveiliging
 8. Tachograaf bevat foutcode(s) tav de installatie
 9. K-Factor niet/niet juist ingevoerd
 10. Voertuig is beladen

Nieuwe tool – Overzicht toegevoegde objecten

In een gekentekend voertuig kan achteraf een object worden toegevoegd, waarvan de Nederlandse overheid wilt dat deze geregistreerd wordt. Zo is het verplicht om de inbouw van een LPG installatie te melden bij RDW.

Maar er zijn in de afgelopen jaren meerdere type objecten geweest waarvoor een registratieplicht heeft plaatsgevonden.

Met de nieuwe dienst RDW Toegevoegde objecten is het mogelijk om de volgende registraties te monitoren:

Ter info: Van de laatste categorieën wordt door RDW niet meer actief de inbouw genoteerd.

Per categorie worden de volgende inzichten getoond:

 • Totaal aantal
 • Verdeling registratiejaren
 • Verdeling registraties afgelopen 2 jaar (in geval van LPG installatie en Tachograaf)

Laatst uitgegeven kenteken verbeteringen

Al langer wordt op Kenteken.TV het laatst uitgegeven kenteken van personenauto’s getoond.

In de loop der tijden heeft het mechanisme op de achtergrond verantwoordelijk voor het ophalen en tonen van dit kenteken al diverse reworks gehad. Sinds enkele maanden werden echter naast personenauto’s ook laatst uitgegeven kentekens van andere voertuigsoorten getoond. Door wederom een wijziging aan de achterkant moest de volledige techniek voor deze voertuigcategorieën overboord gegooid worden.

Nu wordt als basis de dagelijkse gegevensset van RDW opendata gebruikt om per voertuigsoort het laatst uitgegeven kenteken te achterhalen. Nadeel van deze methode is dat slechts 1 keer per dag deze gegevens bijgewerkt worden, terwijl laatst uitgegeven kenteken frequenter van een update wordt voorzien.

Groot voordeel van de nieuwe methode is dat voor het eerst ook laatst uitgegeven kentekens van andere voertuigsoorten worden getoond. Dit is momenteel de complete lijst:

Voorbeeld kentekens bij digitale kentekenmaker

Eén van de populairste diensten van Kenteken.TV is de tool om een digitale kentekenplaat te maken. Deze dienst stelt je in staat om in een handomdraai een digitale tweeling van je fysieke kentekenplaat te maken. Totnutoe was het een kwestie van proberen om te achterhalen wat de verschillende opties zijn die in de loop der jaren toegevoegd zijn.

De selectiemogelijkheid voor type plaat is vanaf nu uitgebreid met voorbeeld kentekens. Hierdoor is het voor een gebruiker snel te zien hoe een een kentekenplaat er mogelijkerwijs uit komt te zien.

Andere verbeteringen

Verder zijn nog diverse andere kleine en grotere verbeteringen doorgevoerd. Een kleine opsomming:

Treemap NL wagenpark

Zo was in 2015 eenmalig een treemap gemaakt waarmee het Nederlandse wagenpark inzichtelijk gemaakt wordt in de vorm van blokken. Deze interactieve datavisualisatie techniek is vooral interessant om verhoudingen tussen grootheden te zien, bijvoorbeeld tussen 2 verschillende voertuigsoorten of binnen 1 voertuigsoort 2 verschillende merken.

De achterliggende code uit 2015 was nooit aangepast om te werken met geactualiseerde gegevens. Dit is nu aangepast waardoor de treemap NL wagenpark elke dag gevoed wordt met nieuwe gegevens.

Animated GIF van treemap wagenpark NL dd 22 maart 2020

Suzuki Ignis wall

Niet helemaal nieuw, maar wellicht nog niet eerder gezien op Kenteken.TV is de nieuwe datavisualisatie van alle Suzuki’s Ignis van Nederland. In een eerdere blogposting wordt uitgebreid ingegaan op deze ietwat bizarre generatie van gigantische afbeelding.

3 antwoorden op “Grote maart update van Kenteken.TV bevat diverse verbeteringen en nieuwe tools”

 1. Hoi Jasper,
  Kun je eens een artikel maken over “nieuwe oude” kentekens? Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld JY-45-RB
  De eerste afgifte datum is 28-01-2020 terwijl deze serie van de jaren 80 is. Is dit kenteken gewoon toen aangevraagd en nu, jaren later, voor het eerst op naam gezet?
  Ik ben benieuwd!

  1. Ter aanvulling, ik denk dat dit een slapend kenteken was die geheractiveerd is. De auto met genoemd kenteken is in de jaren tachtig geimporteerd in Nederland. Het is een Citroen DS uit 1968. In de jaren tachtig kregen oudere auto’s geen kenteken uit de oudere kentekenreeksen, maar gewoon een nieuw type kenteken. Hierover heb ik eerder bericht in https://blog.kenteken.tv/2019/02/10/meer-dan-16-000-oldtimers-rijden-liever-met-gele-kentekenplaten-rond-in-plaats-van-originele-blauwe/

Reacties zijn gesloten.