Klassieker in Cast Iron commercial

In de niche van factchecking van kentekens in reclames komt het zelden voor dat een commercial van een kledingmerk behandeld moet worden. Gisteravond werd echter rond de wedstrijd van Ajax een reclame van het Nederlandse kledingmerk Cast Iron Denim. Aangezien ik binnen de doelgroep van mannen val, was de reclame besteed aan mij. Ik werd echter vooral getriggerd door een Amerikaanse klassieke auto met ogenschijnlijk Nederlands kenteken. En zo startte deze factcheck zoektocht.

Cast Iron

Ondanks de Amerikaanse setting van de commercial en de Engelstalige stem is Cast Iron een Nederlands merk van Just Brands. Dit bedrijf is ook eigenaar van merken als PME Legend en Vanguard. Cast Iron is opgericht in 2003.

De link naar een Amerikaanse klassieker in hun commercial is volgens hun als volgt:

The Cast Iron men’s wear collection is like a classic car: characteristic and elegant designs, timeless appearances, attention to detail and made with true craftsmanship.

Commercial

Op het Youtube kanaal van het bedrijf staan diverse filmpjes om de collectie herfst/winter 21 te introduceren. Er is ook een korte commercial versie voor online video (volgens mij ook degene die op TV is gekomen):

Er is echter ook een langere versie (aka brandmovie), waarin je naast de kleding ook de Amerikaanse klassieker van meerdere kanten kan aanschouwen.

Amerikaanse klassieker

De klassieker van Cast Iron in de video is een Ford Mustang met kenteken NE-96-44:

Dit kenteken lijkt een geldige opmaak qua Nederlands kenteken te hebben:

Al snel blijkt echter dat het kenteken niet toebehoort aan deze Ford Mustang, althans niet in Nederland. Kentekencombinatie twee letters, twee cijfers en twee cijfers was de allereerste lettercombinatie voor kentekens die in 1951 werden uitgegeven. Bij de auto’s werd gestart met ND-00-01:

NE zou je dan wellicht snel na lettercombinatie ND verwachten.

De lettercombinatie NE is voor personenauto’s nooit uitgegeven. Deze is namelijk gereserveerd voor (oude) motorfietsen. Momenteel zijn er in Nederland nog 109 motorfietsen met een kenteken beginnend met NE. En kenteken NE-96-44 is daar niet eentje van.

Om een andere reden zou deze klassieke Ford Mustang dit kenteken ook niet kunnen hebben. Qua type lijkt dit namelijk een Mustang Convertible uit de periode 1968 te zijn. En dat zou betekenen dat het 16-17 jaar na uitgifte van eerste ND kenteken zou zijn geweest.

Voor geïnteresseerden: dik 7 jaar geleden maakte ik een uitgebreide cijferanalyse van alle Ford Mustangs in Nederland. Dat was nog in een tijd waarin niet gesproken werd over volledig elektrische varianten met dezelfde modelnaam.

Eén antwoord op “Klassieker in Cast Iron commercial”

Reacties zijn gesloten.