Commercial “Een Toyota rijd je nooit alleen”

De automarkt heeft het zwaar. Nieuwe auto’s worden moeilijker verkocht dan aantal jaar geleden door de hogere nieuwprijzen. Importeurs proberen natuurlijk met alle macht hun waar te slijten. Daarvoor maken ze steeds meer gebruik van sociale media en andere internet mogelijkheden in plaats van de traditionele(re) radio en TV reclames. In combinatie met verminderde aandacht van deze blog voor commercials en ziedaar de kenteken factcheck van TV-commercials staat tegenwoordig op een laag pitje. Voor deze Toyota reclame werd echter een uitzondering gemaakt.

Commercial

Kenteken factcheck

Een leuke commercial heeft aan het einde een goede twist. Nog liever: een twist waardoor je moet glimlachen. In deze reclame wordt de clou echter al weggegeven door de adverteerder zelf. In ieder geval op Youtube. De gekozen thumbnail laat namelijk direct de auto waarover de reclame gaat vol in beeld zien. En juist de kentekenplaat geeft al veel weg. Om preciezer te zijn: de kleur van de kentekenplaat.

In Nederland worden taxi’s uitgerust met een lichtblauwe kentekenplaat met zwarte letters en zonder EU sticker. De Toyota bZ4X is uitgerust met taxi kenteken en kentekencombinate S-623-ZX:

In het kentekenregister staat het kenteken ook geregistreerd bij een zwarte Toyota bZ4X. In het echte leven is deze auto echter geen taxi. Of een voertuig wel/niet in gebruik is als een taxi, wordt bij RDW apart geregistreerd. Bij deze auto is het niet het geval.

Hoeveel taxi’s zijn er geregistreerd in Nederland?

Zoals gezegd houdt RDW apart bij of een auto vanuit bedrijfsoogpunt tegen betaling mensen vervoerd. Niet geheel verwonderlijk is het dat taxi’s enkel bij voertuigsoort personenauto’s voorkomen. Momenteel zijn er iets meer dan 35.000 voertuigen als taxi geregistreerd.

De oudste taxi momenteel geregistreerd is een Checker Marathon met kenteken AL-56-86. Wellicht zegt het merk en model niet direct wat, maar als ik zeg gele taxi uit New York heb je er gelijk een beeld bij.

Verdeling taxi’s over bouwjaren

Taxi’s rijden over het algemeen veel kilometers en daarom is het niet vreemd dat recente bouwjaren populair zijn bij deze categorie. Toch is er een bijzonder patroon waarneembaar:

Het lage aantal van 2020 heeft te maken met een beleidswijziging aan overheidszijde. Sinds 1 januari 2020 kunnen eigenaren van taxi’s geen gebruik meer maken van de teruggaafregeling bpm voor taxi’s of openbaar vervoer. Deze maatregel is in het kader van het Klimaatakkoord genomen om taxibedrijven te motiveren minder vervuilende taxi’s aan te schaffen.

Of dit effect heeft gehad? Ja, op twee manieren is er een effect zichtbaar. Ten eerste zie je een effect dat 2019 extra piekt. Waarschijnlijk hebben taxibedrijven versneld voertuigen met teruggaaf BPM aangeschaft in 2019 vooruitlopend op deze beleidswijziging. Hierdoor stijgt het aantal taxi’s uit 2019 boven de rest uit.

Daarnaast zie je ook een effect op verdeling brandstofsoorten. Als je deze verdeling opmaakt voor taxi’s per bouwjaar, is er een duidelijk effect zichtbaar. In 2022 en halverwege 2023 is meer dan 80% van de nieuw geregistreerde taxi’s een elektrisch voertuig.

Top 5 meest geregistreerde merken bij taxi’s

De top 5 meest gebruikte merken bij taxi’s heeft niet echt een verrassende nummer één met een marktaandeel van 39,8%:

  1. Mercedes-Benz – 14.123 (39,8%)
  2. Volkswagen – 6.646 (18,8%)
  3. Ford – 1.996 (5,6%)
  4. Toyota – 1.878 (5,3%)
  5. Opel – 1.554 (4,4%)
  6. Skoda – 1.476 (4,2%)
  7. Kia – 1.26 (2,9%)
  8. Citroen – 885 (2,5%)
  9. Renault – 746 (2,1%)
  10. Fiat – 703 (2,0%)

Op plek 4 staat dus Toyota. Dat komt vooral door inzet van Auris, Prius, Corolla en ProAce als taxi’s. Toch rijden er inmiddels ook vier bZ4X met blauwe kentekenplaten rond. Het kan dus wel…

Greefland ziekenhuis

Pontificaal in beeld komt de naam van het ziekenhuis: Greefland ziekenhuis. Deze naam is verzonnen voor de commercial, maar toch is het bijzonder dat bij de eerste beste Google zoekactie