Bump.com – Social media met je kentekens – nieuw of niet? (update)

Gisteren verscheen op Computeridee een artikel over een Amerikaanse site Bump.com. Deze site geeft je de mogelijkheid om je kenteken te registeren, zodat andere mensen je berichten kunnen registreren. Alhoewel dit concept voor USA wellicht nieuw is, waren er meerdere Nederlandse initiatieven die dit op een soortgelijke manier aanbieden.

Om de werking van Bump.com uit te leggen, moet je vooral even kijken naar de volgende video:

Het gemakkelijke aan Bump.com gebruik zou zijn dat je door middel van een email iemand een bericht kan sturen. Hierbij proberen ze vooral de nuttige kant daarvan te belichten, maar mijn vermoeden is toch echt dat het merendeel van de berichten zal gaan over de (vermeende)aantrekkingskracht tussen de berijder van de auto en de spotter. Dit kan zowel amoureuze inhoud hebben, als het tegenovergestelde (bijvoorbeeld het rijgedrag). Haat en liefde liggen immers dicht bij mekaar.

Aangezien kentekens makkelijk te onthouden zijn, waren er in het Nederlandse internetlandschap ook al initiatieven om kentekens aan mekaar te verbinden.

Flirten via een kenteken

Voor liefdeskant van het verhaal bestaat al een Nederlands alternatief, nl. http://www.fileflirt.nl/ . Hierbij kan je met je eigen kenteken een bericht sturen naar een ander kenteken. Het systeem (van zowel fileflirt als bump.com) valt en staat echter met het aantal gebruikers die hierop actief staan. Ik vraag me af hoe succesvol deze site is.

Hyves

Een site die qua aantal gebruikers geen last heeft, is Hyves. Al in mei 2008 had Hyves een beta functionaliteit toegevoegd, waarbij je een kenteken kon koppelen aan je Hyves profiel:

Vervolgens kon je op basis van de zoekbox van Hyves zoeken op kenteken:

Deze beta-functionaliteit was zeer beperkt. Er werd geen data opgehaald op basis van het kenteken, waarop nieuwe Hyves groepen en/of advertenties getarget konden worden. Na de redesign van de Hyves site in juli 2009 is deze functionaliteit qua zoeken even verdwenen. Het opgeven van je kenteken bij je profiel kan nog steeds: http://www.hyves.nl/profielbeheer/profielinfo/kenteken/ (deze url is niet benaderbaar via een menu-item). Navraag bij Hyves leerde destijds dat ze het idee nog steeds willen doorzetten, maar dat andere zaken meer prio hebben.

KentekenTwitter

Een alternatief voor kenteken op Hyves is Twitter. Je kan namelijk zowel in profiel, als in een Tweet een kenteken opnemen. Dit kenteken wordt Google aardig geindexeerd, dus als je zoekt op het kenteken in Google dan wordt je gauw genoeg gevonden. Ik ben aan het overwegen om hier zelf mee te gaan experimenteren (zoiets als http://twitter.com/mijnbluemotion maar dan anders), maar aangezien de dagelijkse auto niet mijn eigendom is, moet ik eerst even toestemming geven.

 UPDATE 2010-09-28

Toevalligerwijs kwam ik erachter dat het concept  van bump.com al redelijk oud. Zo lanceerde Marc de Hond in 2001 al het concept License2mail. Hierbij kon je een emailadres aanmaken en daarvan een sticker maken die je op je auto plakte. In een tijd zonder social media sites en SMS was nog niet zo populair was dit de enige manier.

Niet elk project waaraan De Hond en Götz werken, wordt overigens een instant succes. Zo is License2Mail uitgelopen op een mislukking. De techniek werkt nog wel, maar daar is alles mee gezegd. Het idee achter License2Mail was dat automobilisten een sticker op een auto konden plakken waaruit duidelijk was dat ze een mailadres hadden bij License2Mail waarin het nummerbord was verwerkt. Bijvoorbeeld NL-ZTZT64@License2Mail.nl.

4 antwoorden op “Bump.com – Social media met je kentekens – nieuw of niet? (update)”

  1. Ik was in 2004 al met zo’n service bezig die via sms’en werkte. De site zelf in inmiddels uit de lucht maar op een mini forum van onze zuiderburen is er nog een ouwe discussie over terug te vinden.

    Ik zit er aan te denken om zo’n service nog een keer op te zetten en te lanceren maar dan met een veel modernere aanpak.

  2. Een relatief nieuwe site waarmee je berichten kan sturen en ontvangen op basis van een kenteken is kentekenpostvak.nl. Deze werkt nog wel!

Reacties zijn gesloten.