Kentekentijdlijn – Nieuwe kenteken.tv tool live

Vorige week kondigde ik al aan dat ik bezig was met het bouwen van een nieuw type datavisualisatie op basis van voertuiggegevens. Deze nieuwe tool heb ik afgelopen weekeinde afgemaakt en online gezet op mijn site http://www.kenteken.tv/. De nieuwe tool, kentekentijdlijn,  genereert op basis van ingegeven kenteken een uniek tijdlijn met essentiele RDW-datumvelden.

Oorsprong idee

Voertuigen doorlopen een levenscyclus. Ze worden gemaakt, verkocht, onderhouden,  weer verkocht, gerepareerd en uiteindelijk gedemonteerd. Kortom, elk voertuig heeft een eigen unieke geschiedenis, een eigen identiteit. Daarnaast is er een trend om voertuigen steeds connected te maken. Deze 2 werelden heb ik eens verbonden op een andere manier voor mijn eigen (lease)auto. Dit is namelijk de enige auto in Nederland die zijn eigen Facebook profiel heeft (en eigen emailadres). Dit haakt in op een ontwikkeling die enkele jaren geleden al speelde.

74xft1-facebook

De URL van mijn auto is: http://74xft1.kenteken.tv , de achterliggende Facebook pagina is https://www.facebook.com/74xft1. Ik wilde vooral beetje spelen met de tijdlijn die Facebook aanbiedt. Hierin werd ik enigzins beperkt door de mogelijkheden van Facebook zelf. Kortom, ik ging op zoek naar iets anders.

TimelineJS

Via een zoektocht kwam ik een javascript library tegen waar ik als non-coder erg blij van werd: TimelineJS.

timeline-verite-logo

Op de site van de maker staan zeer veel fraaie voorbeelden van deze library en de documentatie leek me helder en duidelijk om toe te passen. Iets met een combinatie tussen JSON en javascript en de mogelijkheid om in handomdraai een tijdlijn te maken die niet alleen op een desktop aardig oogt, maar ook door middel van swipen op een tablet gebruikt kan worden.

timelinejs-example

Zo ontstond de basis van een nieuw project: Kentekentijdlijn.

Kentekentijdlijn

Voor het maken van een tijdlijn op basis  van datumgegevens heb ik eerst op basis van data in huis bij VWE een proefje gemaakt. Dit proefje combineerde gegevens rondom eigenaarhistorie, APK-vervaldatum, registratiedatums en voertuiggegevens erg fraai. Voor de openbare versie heb ik besloten om eerst te beginnen met de publiekelijk beschikbare datumvelden op basis van een kenteken:

  • Datum toelating internationaal
  • Datum afgifte Nederland
  • (meest recente) datum registratie aansprakelijkheid
  • APK-vervaldatum

Met deze datumvelden ben ik aan de slag gegaan. Hiervoor heb ik als basis mijn project Kentekenvideo gebruikt die bestaat uit datasets RDW Open data, VWE data en Autotelex foto’s. Het lastigste was het dynamisch creeren van de juiste JSON output voor de TimelineJS library, maar uiteindelijk is zelfs mij dat gelukt 😉

74xft1-kentekentijdlijn

Met het resultaat ben ik zelf erg content. Wel zal er nog wat finetuning moeten plaatsvinden.

Vervolg

De logica achter kentekentijdlijn zal nog verder verfijnd moeten worden. Zo genereert de tool momenteel geen timeline als er 1 van de 4 datumvelden leeg is. Met name doordat APK-vervaldatum leeg is bij bijvoorbeeld caravans, motorfietsen, bromfietsen of snorfietsen zijn deze voertuigsoorten nog niet visualiseren. Ik zal hier komende weken verder aan sleutelen.

Ook zal ik nog verder op zoek gaan finetuning van de thumbnails in de tijdlijn zelf. APK heeft al een thumbnail, de rest nog niet. Als iemand suggesties heeft voor icon voor datum toelating internationaal, datum afgifte Nederland of datum registratie aansprakelijkheid, dan hou ik me aanbevolen.

 

Eén antwoord op “Kentekentijdlijn – Nieuwe kenteken.tv tool live”

  1. Ziet er mooi uit! Voor het duimnageltje bij datum afgifte in Nederland: zo’n ovale landensticker met NL erin?

    Kun je ook nog iets doen met de eigenarenhistorie zoals je bij Zomoto kunt opzoeken (ik weet niet waar die data precies vandaan komt)?

Reacties zijn gesloten.