Automotive datavisualisatie part II – Sankey d3 diagram occasionverkoop 2012

Al eerder op deze blog heb ik mijn interesse gedeeld voor het visualiseren van automotive data. Ik volg daarvoor allerhande websites en media om mijn gedachten te vormen hoe saaie, platte data op een inspirerendere manier getoond kan worden. Zo volg ik al een tijdje ontwikkelingen zoals D3. Aangezien ik een non-coder ben, helpt het me enorm als er panklare oplossingen zijn iets fraais te maken. In dit geval het maken van een Sankey diagram in een handomdraai.

D3

Op het gebied van javascript libraries is veel ontwikkeling gedaan afgelopen jaren. Een blijvertje in het land van datavisualisaties is D3.

D3.js is a JavaScript library for manipulating documents based on data. D3 helps you bring data to life using HTML, SVG and CSS. D3’s emphasis on web standards gives you the full capabilities of modern browsers without tying yourself to a proprietary framework, combining powerful visualization components and a data-driven approach to DOM manipulation

Met D3 zijn al een heel hoop verschillende type visualisaties gemaakt. Op https://github.com/mbostock/d3/wiki/Gallery zijn daar diverse voorbeelden van te vinden.

Sankey

Data is op allerlei manieren visueel aantrekkelijk te presenteren. Sommige gebruiken (en ook heel vaak misbruiken) daarvoor de Excel trucendoos. Sankey diagram is een soort stroomdiagram en wordt met name in procestechnologie gebruikt voor het aangeven van stromen. Ook op de site http://www.sankey-diagrams.com/ staan diverse voorbeelden. Vooral de tagline van deze site spreekt me persoonlijk aan: A Sankey diagram says more than 1000 pie charts

Automotive Sankey

Met behulp van wat coding hulp van een fanatiek gebruiker van excel en data uit VWE Trendweb heb ik een Sankey diagram gemaakt van de occasionverkopen 2012 van personenauto’s.

Normaal gezien wordt deze data als volgt afgebeeld in tabelvorm:

Koper
    Autobedrijf Natuurlijk   persoon Rechtspers.
Verkoper Autobedrijf 824.263,00 977.253,00 65.992,00
Natuurlijk persoon 1.162.914,00 619.598,00 13.397,00
Rechtspers. 308.286,00 53.836,00 44.562,00

Op zich is deze tabel wel te lezen met name als je de feiten wilt weten. Als je de belangrijkste stromen in 1 oogopslag wilt weten, dan is echter een Sankey weergave interessanter:

sankey-occasionverkoop2012

Kleine uitleg is wellicht wel nodig. Aan de linkerkant staat de verkopende partij (V-) van een occasion, aan de rechterkant de kopende partij (H-)

De interactieve versie van deze Sankey staat online: http://dl.dropbox.com/u/221369/sankey-occverkoop2012.html

Binnenkort meer visualisaties

Momenteel ben ik bezig met het maken van een geheel andere datavisualisatie op basis van platte automotive data. Deze zal ik publiceren op mijn site http://www.kenteken.tv . Stay tuned!

 

2 antwoorden op “Automotive datavisualisatie part II – Sankey d3 diagram occasionverkoop 2012”

Reacties zijn gesloten.