PRIMEUR – Diverse cijfercombinaties nieuw kenteken alsnog op zwarte lijst (1 april grap)

We hebben het geweten, gisteren werd door de Minister het nieuwe kenteken, in vakjargon sidecode9 uitgereikt aan Stichting Save the Children. Namens VWE en Kenteken.TV was ik de gehele dag in touw om op diverse radiostations toelichting  en achtergrond duiding te geven over dit nieuwe kenteken. Mede door alle ophef rondom de introductie heeft het verhaal een interessante wending gekregen en Kenteken.TV heeft hiervoor de primeur.

In alle optredens kwamen een aantal vragen elke keer weer terug:

 • Wat was het eerste kenteken? Antwoord staat elders op deze blog
 • Is een kenteken in Nederland uniek? Yep, het kenteken blijft bij het gekentekend voertuig gedurende zijn leven in Nederland. Wat veel mensen niet weten, is dat een voertuig dat geexporteerd wordt en later weer geimporteerd wordt, zijn oorspronkelijke kenteken terugkrijt.
 • Wanneer krijgen we net zoals Engeland, Belgie en andere landen kentekencombinaties die je kan kopen? Antwoord staat elders op deze blog

Op zo’n dag zoals gisteren werd andermaal duidelijk dat veel mensen een link hebben met kentekens en daar heel creatief van worden. Deze creativiteit gaat verder dan de bedenkers van de mogelijke kentekencombinaties voor mogelijk hebben gehouden. En deze creativiteit noopt nu tot aanpassingen van het recent geïntroduceerde kenteken.

Wat is het probleem?

In alle vorige kentekencombinaties werd veel aandacht besteedt aan vooral de letters in het kenteken. Veel mensen bedachten allerlei mooie ezelsbruggetjes om hun eigen kenteken te onthouden. Er werd zelfs een handige website gemaakt door Cition, bekend van het kentekenparkeren in Amsterdam.

Sidecode 9

Sidecode9 noopt echter andere creativiteit voor het maken van ezelsbruggetjes. Hierbij is de aandacht verlegt naar de 3 cijfers in het midden. En die 3 cijfers geven onbedoeld nu aanstoot op diverse sociale media kanalen.

Het interessante is dat deze kentekencombinatie al eerder is toegepast. Zowel brom- en snorfietsen als lichte bedrijfswagens zijn de personenauto’s al voorgegaan. Bij de introductie van deze kentekencombinaties voor deze voertuigsoorten is er 0,0 ophef ontstaan. Bij de introductie van de kentekencombinaties voor de heilige koe der heilige koeien is de barometer doorgeschoten tot een ontploffende hoeveelheid.

De ophef is begonnen met een leuk artikel van Metronieuws. In plaats van de gebaande paden koos de redactie voor een angle van het nieuws. De kentekenhumor van de lettercombinaties met bijvoorbeeld XXL, KGB, etc. werd aangehaald. Met de nieuwe combinatie is er echter andere humor te maken. De cijfercombinaties hebben namelijk ook dubbele betekenissen.

Een kleine opsomming van humorvolle cijfercombinaties:

 • 007 – James Bond
 • 112 – Alarmnummer in Nederland
 • 207, 208, 308, 407, 408, etc. – Modellen van Peugeot
 • 404 – Code op internet als pagina niet gevonden kan worden
 • 911 (en diverse interne bouwnummers van dit merk) – Modellen van Porsche / alarmnummer in USA
 • 666 – Getal van de duivel
 • 777 – Heilig getal volgens de Bijbel

Afgezien van het getal voor de duivel is er weinig ophef hierover te verzinnen. Dat geldt niet voor mogelijke andere betekenissen van mogelijke cijfercombinaties, namelijk kengetallen van gemeentes:

 • 010 – Kengetal Rotterdam
 • 013 – Kengetal Tilburg
 • 015 – Kengetal Delft
 • 020 – Kengetal Amsterdam
 • 030 – Kengetal Utrecht
 • 040 – Kengetal Eindhoven
 • 050 – Kengetal Groningen
 • 070 – Kengetal Den Haag
 • etc.

In vroegere tijden werden in Nederland provinciale kentekens uitgegeven, in Frankrijk worden per department kentekens uitgegeven. Mensen uit 92 (voorstad Parijs) worden bijvoorbeeld door Parijzenaars (75) als slechte rijders gezien. De per ongeluk gegenereerde cijfercombinaties die ook voor bestaande kengetallen staan, geven nu problemen.

Op diverse fora, Twitter en Facebook kanalen is namelijk geschrokken gereageerd op de mogelijkheid dat je als Rotterdammer een kenteken kan krijgen met het kengetal uit Amsterdam. Vice versa bestaan ook al diverse voorbeelden:

reactie-metro-010-020
Voorbeeld reactie op artikel op metronieuws.nl

Wat wordt nu de oplossing?

Verrast door de ophef zijn de bedenkers van het kentekensysteem aan de slag gegaan voor het bieden van een alternatief. Hieruit zijn 2 mogelijke oplossingen ontstaan, heb ik uit betrouwbare bron begrepen. Hierbij zou gelijk ook cijfercombinatie 666 meegenomen worden.

Oplossing 1 – uitsluiten kengetallen als mogelijke combinaties

De makkelijkst uitvoerbare oplossing was het systeemtechnisch uitsluiten van alle mogelijke kengetal kentekencombinaties. Door de hoeveelheid mogelijke kengetallen heeft dit echter veel negatieve impact op de totale aantal mogelijke kentekencombinaties. Met de kengetallen zijn de mogelijkheden geraamd op 2,8 miljoen. Als per mogelijke 3 lettercombinaties meer dan 15 combinaties eruit gefilterd moeten worden, daalt dit aantal fors.

Oplossing 2 – mogelijkheid tot omwisseling kenteken aanbieden

Doordat oplossing 1 is afgeserveerd, is gekozen voor oplossing 2. Deze oplossing is gebaseerd op een bestaand proces bij RDW. Bij eerdere kentekencombinaties is bijvoorbeeld de combinatie VVD uitgegeven. Destijds werden eigenaren van deze combinatie de service aangeboden om deze kentekens kosteloos om te wisselen indien gewenst.

Deze logica wordt nu weer ingezet. Aangezien bij het aanvragen van een kenteken de adresgegevens van de eerste tenaamgestelde nog niet bekend zijn, wordt pas bij de eerste tenaamstelling duidelijk of iemand juist heel blij (die zijn er ook) of juist helemaal niet blij is met zijn cijfercombinatie. Op basis van de GBA gegevens van de tenaamgestelde wordt de match gemaakt of iemand terecht claimt dat kengetal “verkeerd” is of niet.

De webapplicatie voor deze aanvraag zal beschikbaar komen via deze URL. Onduidelijk is nog wanneer precies, maar de verwachting is in de loop van morgen.

Men is direct aan de slag gegaan, en dat heeft ook effect gehad op de site Kenteken.TV. Vanavond waren alle laatst uitgegeven kentekens op de site van slag, doordat de site van RDW even niet bereikbaar was voor de systemen van Kenteken.TV:

lege-kentekenplaten

Kenteken.TV bedankt via deze weg de tipgever voor deze primeur!

UPDATE 1 april 2015 14:30:  Deze posting is gemaakt ter ere van het heuglijke feit dat we elk jaar op 1 april elkaar in het ootje kunnen nemen. Tot en met de mogelijke leuke cijfercombinaties is deze posting feitelijk juist, enkel de commotie is nooit zo heftig geworden dat RDW aanpassingen heeft moeten maken in haar uitgiftesysteem.

2 antwoorden op “PRIMEUR – Diverse cijfercombinaties nieuw kenteken alsnog op zwarte lijst (1 april grap)”

Reacties zijn gesloten.