Volkswagen – Terugweg

Recentelijk kreeg Volkswagen op deze blog al veel aandacht vanwege een verschilletje tussen gebruikte kenteken en afgebeelde Tiguan. Naast specifieke modelcommercials maakt Volkswagen echter ook graag commercials om het gevoel rondom het merk te laden. Dit zijn vaak reclames waarbij menig kijker een glimlach tovert op zijn of haar gezicht. Van deze laatste categorie is vandaag weer een commercial verschenen. Naast de bekende glimlach was een frons van de wenkbrauw echter ook mogelijk.

Commercial

Kever

De mooie rode Kever is natuurlijk de ster van de commercial. De afgebeelde Kever heeft kenteken 72-YB-10 en zou je sinds 1986 op de Nederlandse wegen kunnen tegenkomen. Daarvoor had deze Kever uit 1976 een avontuur in het buitenland.

blog-vw-commercial-72YB10

Overigens is deze reclame ook in het buitenland opgenomen. Ondanks de vele mogelijke referenties naar gebouwen, uithangborden en dergelijke heb ik de opnamelocatie nog niet kunnen detecteren.

Inkleuren

In de reclame rijden ook vele andere auto’s rond. Allen zijn voorzien van gele kentekenplaten, zoals hier goed zichtbaar is:

blog-vw-commercial-straatbeeld

In 1 bepaalde scene draait de Kever een plein in de rondte. Bij stilzetten van de beeldjes viel op dat er inkleuring van geel heeft plaatsgevonden. De kentekenplaat van de lichtblauwe Citroen C3 verschiet van kleur als hij de rotonde op rijdt:

vw-rotonde1

vw-rotonde2

vw-rotonde3

Tellerstand terugdraaien?

De crux is natuurlijk dat Volkswagen rijden voor elke generatie puur genieten is, aldus de reclamemaker. Het geel maken van buitenlandse kentekenplaten is daarbij natuurlijk geoorloofd. De grap in deze reclame is natuurlijk dat de jongeling stiekem vandoor is gegaan met de Kever van vaders. Om zijn leengedrag te verbloemen tankt hij keurig de auto weer af en geeft hij de suggestie dat het ok is om met achteruitrijden de kilometerteller kan terug te draaien.

blog-vw-commercial-tellerstand

En juist op dat punt gaan de wenkbrauwen een beetje fronsen. Tellerstand terugdraaien is namelijk in Nederland sinds 1 januari 2014 strafbaar. Dat principe gebruiken in een reclame lijkt me daarom ongelukkig gekozen.

Sinds vorig jaar kan je op de site van RDW (maar ook in de app en site van Finnik) controleren of een tellerstand logisch is. In dit geval heb je daar niet zo veel aan, want de kever is uitgerust met een zogenaamde vijfcijferige teller. Hierdoor is het niet mogelijk om een goed oordeel te geven over dit kenteken:

blog-vw-commercial-72YB10-rdw

Commercial achteruitrijden van VW Noorwegen

Achteruitrijden gebruiken in commercials is trouwens niet iets nieuws binnen het VAG concern. VW Noorwegen heeft namelijk een hele aardige reclame gemaakt rondom de optie Trailer assist die leverbaar is op vele nieuwe modellen van Volkswagen:

De making of van deze reclame is ook leuk om te bekijken vanuit autotechnisch oogpunt:

 

 

5 antwoorden op “Volkswagen – Terugweg”

  1. Op 0:21 is een bus te zien met als logo eMT. Als je daarop googlet, blijkt dat er een aantal Spaanse steden te zijn waar een aantal busondernemingen met die naam actief zijn (schijnbaar niet hetzelfde bedrijf, want verschillende logo’s). Het busbedrijf in Palma de Mallorca heeft het juiste logo.
    Op 0:25, op de rotonde met de C3 met de van kleur verschietende kentekenplaat is op de achtergrond een gebouw te zien met Metropolis op de gevel. Als je googlet op Metropolis i.c.m. Palma de Mallorca kom je hier uit: https://www.google.com/maps/@39.5798963,2.6542195,3a,75y,124h,84.2t/data=!3m7!1e1!3m5!1sicI2rE9UIcSpLnjrX-jDSg!2e0!5s20140601T000000!7i13312!8i6656!6m1!1e1

  2. Mooie commercial. En zeker leuk om te zien van het filmpje achter de schermen.

    Gr.

    Lucien Lachman (Blog Autoroadshow)

Reacties zijn gesloten.