Energielabel gegevens als open data geven nieuw beeld

Het begrip energielabel is al vaker op deze blog voorbij gekomen als item. In nog veel gelezen posting over de mogelijkheden voor de overheid om auto’s in te delen in vieze, onzuinige auto’s tot schonere, zuinige auto’s waren er namelijk verschillende mogelijkheden. Energielabels was er 1 van. Begin 2015 vroeg ik me af op deze blog wanneer RDW zou besluiten om de data achter de brandstofverbruikboekjes als open data ter beschikking te stellen. Sinds enkele weken is mijn oproep beantwoord. RDW heeft namelijk een deel van de typegoedkeuringen database als open data ter beschikking gesteld en daarin is ook een tabel over energielabels opgenomen. De tabel is niet helemaal gelijk qua informatie met het boekje, maar biedt wel op een andere manier nieuw inzicht.

Energielabels

Het begrip met de kleurige schaalverdelingen tussen A (zuinig) tot en met G (onzuinig) wordt voor allerlei producten en diensten gebruikt.

Er zijn namelijk energielabels voor banden, huizen, koelkasten en natuurlijk auto’s. Achter deze visueel simpele weergave van energiezuinigheid gaat echter een complexe rekenwereld. De energielabels bij koelkasten hebben bijvoorbeeld een absolute schaal. Aangezien de techniek van energiezuinige apparaten in deze wereld ook niet stilstaan, zijn er inmiddels koelkasten met een A+++ label. Een koelkast met A+ klinkt heel milieubewust, maar verbruikt gemiddeld twee keer zoveel stroom als de variant met 3 plussen.

Energielabels auto’s

Veel mensen weten niet dat de energielabels voor voertuigen relatieve labels zijn. Dat betekent dat elk jaar bepaalde constanten worden vastgesteld. Met deze constanten worden vervolgens een berekening losgelaten op de voertuigen die door importeurs nieuw geleverd zullen worden.

Het gevolg is dat een energielabel A uit 2007 niet hetzelfde is als energielabel A. Een aantal jaar geleden was een lage energielabel essentieel voor bepaalde financiele compensatieregelingen vanuit de overheid. Inmiddels heeft het energielabel op dat vlak geen nut meer, anders dan extra informatie voor de consument. Sommige leaseregelingen beperken keuze uit voertuigen nog wel eens op deze labels, bijvoorbeeld enkel voertuigen met labels A, B of C.

Op kentekenniveau wordt het energielabel vastgelegd door RDW. Het Twitter account @RDWeetjes heeft oa op basis van deze complete dataset berekend dat 38,6% van het wagenpark een energielabel A of B heeft:

Energielabel 2005 anno 2016

Zoals al eerder aangegeven, is het tonen van de energielabel ten tijde van nieuwverkoop auto bij een occasion vandaag een beetje vreemd. Zo lijkt deze Ford Fiesta 1.3 uit 2005 een zuinige auto met zijn energielabel:

marktplaats_90sbsk

Als je het brandstofverbruikboekje 2016 open zou slaan (of beter gezegd: de PDF opent op je machine) en bij Ford de reeks Fiesta’s 5 deurs zou bekijken, dan zou je conclusie kunnen trekken dat Ford in 11 jaar tijd weinig progressie heeft gemaakt:

ford_fiesta_2016

 

Niets is echter minder waar. Want hier komt de nieuwe dataset van RDW om de hoek kijken.

In deze set staan alle typegoedkeuringen vermeldt die per uitgiftejaar mogelijk waren. Nieuw daarbij is dat “oude” typegoedkeuringen worden geherwaardeerd per uitgifte jaar. En zo zijn er in de dataset dus nu al 1.587.445 typegoedkeuringen die herberekend kunnen worden met de 2016 rekenregels:

etg_uitgiftejaar

Dat betekent dus dat de eerder vermelde Fiesta vergeleken kan worden met de verbruikprestaties van een nieuwe Fiesta.

Op basis van kenteken en via de achterliggende typegoedkeuringsgegevens kan van deze specifieke Fiesta het volgende rijtje worden gemaakt per jaar:

Uitvgave nummer verbruikboek EU Type goedkeuringssleutel EEG variantcode EEG Uitvoeringscode Uitvoering wijzigingsnummer Verbruikcategorie uitvoering
5 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 B
6 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 C
7 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 C
8 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 C
9 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 C
10 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 C
11 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 C
12 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 D
13 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 D
14 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 E
15 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 E
16 e1*98/14*0191*13 A9JA1 5BDBKC 0 F

En dan blijkt dat deze Fiesta anno 2016 een energielabel F zou krijgen.

Nog een voorbeeld

Ikzelf rij nog rond in een Hyundai i40 Cw 1.6 Gdi. Deze auto is in 2012 afgeleverd met een A-label. Anno 2016 zou deze Hyundai echter een C label hebben:

hyundai_i40_16_GDi

10,6% energielabels A + B

Op basis van de typegoedkeuringen is een indruk te krijgen van de ontwikkelingen van de nieuwe en hergewaardeerde labels per uitgifte jaar:

energielabels_per_etg_uitgiftejaar

Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat in 2016 nog maar 10,6% van de typegoedkeuringen energielabel A of B hebben. 47,54% zou inmiddels op energielabel G zijn aangekomen. Aangezien 1 typegoedkeuring aan o of tig voertuigen kan hangen, is nog niet duidelijk hoe de herwaardering uitpakt op alle voertuigen van het wagenpark.

Vervolg

Ik ben voornemens om een nieuwe kenteken.TV tool te ontwikkelen zodat iedereen zelf zijn eigen kenteken kan controleren. En wellicht is er nog wel eens tijd vrij om het gehele wagenpark te herwaarderen qua energielabels.

UPDATE december 2016

Het voornemen om een tool te fabriceren die op basis van je kenteken je huidige energielabel uitrekent, is een paar maanden geleden al ingelost. Afgezien van wat tweets was ik echter vergeten om hierover op deze blog aandacht te geven. De online tool KentekenLabel is vooralsnog de enige applicatie in Nederland waarmee je op basis van een geldig kenteken je energielabel op basis van recente waardes kan opvragen.

Zo werd de Seat Altea met kenteken 82-RS-PH in 2005 afgeleverd met energielabel C. In de loop van jaren is deze C echter gedowngrade naar label G anno 2016.

Nog een voorbeeld:

 

Eén antwoord op “Energielabel gegevens als open data geven nieuw beeld”

Reacties zijn gesloten.