Nieuwverkopen 2021 in drie datavisualisaties

Het jaar 2021 is voorbij. Door de unieke manier van dataverstrekking in de Nederlandse voertuigmarkt zijn al op de ochtend na afloop van een kalendermaand of jaar alle cijfers bekend. Zo ook voor de registraties van nieuwverkopen voor personenauto’s en motorfietsen. Traditioneel maakt Kenteken.TV van deze cijfers unieke datavisualisaties. Inmiddels al voor het zevende jaar op rij.

Linegraphrace personenauto’s

Al jarenlang worden elk jaar een lijstje gemaakt met best verkopende merken van een jaar. Kenteken.TV heeft van alle jaargangen sinds 1991 deze lijstjes doorgestruind. Op basis van de twintig best presterende merken van 2021 is vervolgens een visualisatie gemaakt met alle eindklasseringen van deze merken. Voor 2021 editie hebben we nummer 21 er ook aan toegevoegd. Als je de video bekijkt, zie je wel waarom.

21 merken maal 31 jaren (1991 t/m 2021) maakt 651 verschillende datapunten. En als je deze punten per merk aan elkaar verbindt, dan krijg je de volgende linegraphrace (ook wel horserace / paardenrace genaamd):

De interactieve versie van deze datavisualisatie is terug te vinden op https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop.php

Toch Volkswagen nummer 1 na strijd met Kia

Al jarenlang is Volkswagen de nummer één in de Nederlandse markt. In 2021 was dit echter geen ABC’tje. Lange tijd leek Kia voor het eerst een Aziatisch merk op de eerste plek te laten eindigen. Pas in de laatste dagen van december werd de voorsprong voor Kia een achterstand op Volkswagen. Volgens automotive vakblad Automotive online werd de eerste plek uiteindelijk bereikt met een hoop zelfregistraties.

Toch is de opmars van het merk uit Zuid-Korea in de afgelopen dertig jaar zeer knap. Dat is duidelijk te zien als we de progressie van Kia uitlichten:

Van zero naar plek 2 in de eindklassering voor Kia in 30 jaar

Andere winnaars: Skoda en BMW

Door de verkoop van succesmodel Enyaq was Skoda lang op weg om een absolute hoogtepunt qua eindklassering te gaan halen. Ook hier werd in de laatste dagen echter de vierde plek nipt verloren aan Peugeot. Met slechts 68 exemplaren verschil (op een totaal voor Skoda van 20.215 auto’s) wist het merk uit de Stellantis stal de Tsjechische opponent te verslaan.

Plek 5 is hoogste notering van Skoda ooit in Nederland

In 2016 wist BMW al eens de zevende plek te bereiken. In 2021 wisten ze dit succes te verbeteren door op de zesde plek te eindigen. Voor het Duitse premiummerk is het succes vooral te danken door slimme modellenstrategie met keuze en variaties voor iedereen. Vooral BMW X3, 3-serie en 1-serie waren de registratietoppers voor het Beierse merk.

Opel en Renault zijn registratietobbers

Er zijn merken die al talloze jaren in de top van de lijstjes terug te vinden zijn. Merken zoals Volkswagen, Ford of Peugeot konden deze plekken in 2021 behouden, maar Opel en Renault hadden vooral een zwaar jaar. Door problemen met chipstekorten, maar ook door mismatches in modellenportfolio werden er dikke minnen geschreven.

Voor Renault wist de val nog enigszins te beperken ten opzichte van voorgaande twee jaren, maar bereikte wel de laagste plek in dertig jaar met hun zevende notering in het eindklassement:

Voor Opel was 2021 regelrecht een ramp. Ze hadden uiteindelijk de laatste plek in de top 10. Dit is veruit de laagste plek van het merk dat in 2004 voor het laatst op de eerste plek was terug te vinden.

Bijzondere ontwikkeling van Tesla

In 2019 kwam Tesla vrijwel uit het niets op plek 3 in de eindnotering. Vooral de grote hordes Model 3’s die werden geregistreerd in december van dat jaar zorgde voor deze topnotering. Door wijzigingen van de bijtelling en meer interesse in de modellen in andere landen zijn er in afgelopen twee jaren veel minder elektrische voertuigen van het merk in het Nederlands kentekenregister ingeschreven. Hierdoor was Tesla in 2020 al op plek zestien terug te vinden, maar verdween het merk net aan uit de top 20 in 2021.

Slopegraph visualisatie laat spanning zien

De eindklassering lijstjes laten natuurlijk enkel de absolute posities van de merken zien. Met een ander type datavisualisatie is beter de onderlinge spanning en verschillen tussen de merken uit te drukken. Met slopegraph kan je de verloop visualiseren tussen twee jaren.

Je ziet dan duidelijk dat 2021 voor het ene merk een extreme daling moest worden geslikt (zoals bij Volkswagen), terwijl een ander merk juist een stijging liet noteren (zoals Kia). Ook worden de geringe onderling verschillen direct zichtbaar.

Video:

Statische versie

Linegraphrace motorfietsen

Naast een datavisualisatie voor personenauto’s is het ook al een paar jaar lang gebruik om een soortgelijke versie voor de motorfietsenmarkt te maken.

Deze markt is qua eenheden en merken flink kleiner dan de personenauto markt, waardoor in plaats van een top twintig versie voor deze markt een top tien versie is gemaakt. Daarnaast beschik ik niet over historische data, waardoor gegevens tot en met 2008 zijn gebruikt.

In 2020 leek alles dusdanig in kannen en kruiken te zijn dat al op 31 december zo’n visualisatie was gemaakt en verspreid. Yamaha leek toen naar plek één te schuiven. BMW had echter op het allerlaatst nog extra fietsen op kenteken gezet, waardoor alsnog de eerste plek werd behouden.

Om deze reden werd de creatie van de 2021 versie niet vervroegd, maar pas 2 januari gemaakt. Dat was gelijk ook het enige spannende. De top tien is qua posities en merken namelijk exact gelijk gebleven met de versie uit 2019 én 2020.

De interactieve versie is terug te vinden op https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop-mf.php

Eén antwoord op “Nieuwverkopen 2021 in drie datavisualisaties”

Reacties zijn gesloten.