Kleurentrends personenauto’s 2021

Auto’s zijn visuele producten. Direct bij de eerste aanblik zie je al de kleur waarmee de auto is uitgerust. Welke kleur meer of minder voorkomt, is echter al jarenlang aan modegrillen onderhevig. Zo is jarenlang de slogan “met een witte blijf je zitten”, maar in de afgelopen jaren is deze kleur weer erg populair geworden.

In 2021 zijn de verhoudingen qua kleuren niet grandioos veranderd, maar op detailniveau zijn er des te leukere inzichten te achterhalen. Kenteken.TV zette een gekleurde bril op en dook in de cijfers van kleuren in de registraties nieuwverkopen 2021.

Algemene kleurentrends

Elke dag draait er een geautomatiseerd proces waarmee een actuele kleurenwaaier van het Nederlands park van personenauto’s wordt gemaakt. Deze kleurenwaaier is interactief waardoor je ook per kleur de groei of daling van het gebruik kan zien.

Lichte veranderingen in 2021

Er zijn in 2021 verhoudingsgewijs minder grijze/zilveren en witte personenauto’s geregistreerd en meer zwarte, groene en gele auto’s in vergelijking met 2020.

Kleur20202021
GRIJS33,37%32,46%
ZWART23,53%25,07%
WIT20,13%19,32%
BLAUW13,09%13,21%
ROOD5,74%5,46%
GROEN1,40%1,79%
ORANJE1,15%1,08%
GEEL0,67%0,83%
BRUIN0,83%0,72%
PAARS0,09%0,05%
Totaal100%100%

Voor detailinzichten van merken per kleur is een handige PDF gemaakt:

Trends bij kleuren met groot marktaandeel

De daling bij grijze (ook zilver wordt hieronder gerekend) auto’s wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er flink minder grijze Volkswagens werden geregistreerd. Door corona en daaraan gerelateerde chipstekort heeft dit Duitse merk in 2021 flink minder auto’s geregistreerd. In eerdere blogposting over 2021 werd dit als volgt gevisualiseerd:

De witte kleur noteerde een kleine daling. Aan de ene kant was wederom de mindere verkoop van Volkswagen hier doorslaggevend, maar werd het verlies gecompenseerd door een merk als Kia. Verhoudingsgewijs zijn er in 2021 meer witte Kia’s dan Volkswagens geleverd.

De groei van zwarte auto’s is ook gekoppeld aan de groei in registraties van nieuwverkopen bij Kia, BMW en Skoda. Zo zit BMW in dit segment heel dicht achter nummer 1 Volkswagen.

Trends bij kleuren met klein marktaandeel

Aan de andere kant van het spectrum zijn er kleuren die je veel minder op de Nederlandse wegen aantreft.

Groen en geel zijn en blijven verhoudingsgewijs kleine kleuren. De groei bij groene kleur komt voornamelijk door Toyota. 26,5% van alle groene auto’s uit 2021 is van dit merk. De gele kleur was dominant bij Peugeot in 2020 en 2021, maar de groei komt door Hyundai. 0,11% van alle gele auto’s in 2020 waren van dit merk. In 2021 is dat gestegen naar 14,7%.

Kleurentrends op modelniveau

Veel van de trends op merkniveau wordt beïnvloed door bepaalde modellen. En specifieke modellen scoren beter bij bepaalde kleuren dan andere. Om hier meer inzicht in te geven is het volgende overzicht gemaakt. Per kleur wordt een top10 merken en modellen getoond.

Door dit overzicht zijn er nog meer verklaringen te vinden voor bepaalde kleurtrends. Zo zorgde de hoge verkoop van Kia Niro’s voor topnoteringen bij de populaire kleuren grijs, zwart en wit. Toch werd het model bij de witte kleur door eigen stalgenoot Picanto verslagen, maar ook door witte Toyota Aygo’s.

Bij zwart is de eerste plek van Volvo XC40 opvallend, maar ook de Peugeots 208 en 2008 op plek 4 en 5.

Als je een blauwe auto uit 2021 zoekt, dan heb je de grootste kans om deze te vinden bij Kia Niro. Op plek 2 staat nieuwkomer Lynk&Co.

Toyota Yaris is koploper bij de rode kleur. Maar ook Ford Fiesta en Ford Mustang Mach-E gooien hier hoge ogen. De Yaris is ook populair bij de groene kleur. Stalgenoten Yaris Cross en Corolla staan bij deze kleur echter ook in de top 10.

Als je op zoekt bent naar een oranje auto, moet je vooral je zoekfilters op Opel Corsa of Peugeot 2008 zetten. Bij gele auto’s staat door de speciale introductiekleuren Peugeot 208 en Hyundai Ioniq5 hoog genoteerd.

Als laatste kijken we bij de kleine kleur paars. Meer dan de helft van de paarse personenauto’s geregistreerd in 2021 waren Nissan Qashqai’s (88 exemplaren).