Kentekens reconstrueren deel 2 – Kassa case

Afgelopen weekeinde werd op deze blog een artikel gepubliceerd over het achterhalen van kentekens in bestanden met details over subsidie aanvragen. In dat specifieke geval ging het om reconstrueren van een kentekens in een Excelbestand met talloze rijen op basis van andere RDW specifieke gegevens. Toevalligerwijs liep ik vanavond tegen een ander veelvoorkomend voorbeeld waar met een kleine zoekactie een kenteken kan worden gereconstrueerd. Veelvuldig wordt namelijk een deel van een kentekenplaat afgeplakt, maar dat is niet altijd even verstandig/handig.

Kassa uitzending over 1.2 Puretech motoren van Stellantis

Recentelijk had het TV programma Kassa van BNNVARA een groot item over mogelijk ondeugdelijk motoren gebruikt in diverse modellen van Stellantis concern. Deze 1.2 Puretech motoren hebben een zogenaamde natte distributieriem waarvan stukjes door slijtage los kunnen raken en verder in de motor tot problemen kunnen leiden. En dit kan leiden tot een verkeersonveilige situatie waardoor er ook terugroepacties zijn georganiseerd.

Naar aanleiding van de uitzending verscheen ook een uitgebreid artikel op de site van Kassa over deze uitzending met aanvullende informatie. Aangezien terugroepacties op Kenteken.TV veelvuldig aandacht krijgt in de vorm van een actieve Terugroepregister monitor en meerdere blog artikelen, was mijn interesse in snel gewekt.

Naar aanleiding van het artikel heb ik dan ook een draadje geschreven op Twitter over de bewuste terugroepacties:

Hierover verscheen op AfterSales Magazine ook een artikel.

Onleesbaar gemaakte kentekens in uitzending van Kassa

Na de uitzending van Kassa heeft het consumentenprogramma vele reacties gekregen. Dit was voor mezelf aanleiding om de originele uitzending in zijn geheel te bekijken. Ik vroeg me namelijk af of er in de uitzending kentekens voorbij zouden komen waarmee ik in specifieke status van de terugroepactie kon controleren. Er viel me op dit gebied echter direct iets op.

In de reportage en in de studio komen diverse auto’s in beeld. Bij de ene auto is het kenteken volledig leesbaar, terwijl in een andere scene de kentekenplaat volledig onleesbaar is gemaakt door blurring technieken. Er wordt echter ook een andere variant van “onleesbaarheid” toegepast, namelijk het afplakken van 1 karakter van een kenteken.

Voorbeeld onleesbaar gemaakt kenteken in uitzending Kassa, extra onleesbaar gemaakt door Kenteken.TV

Waarschijnlijk heeft de redactie in overleg met de voertuigeigenaren in de studio besloten om wel of niet kenteken volledig leesbaar te tonen. En sommige mensen hebben daarbij gekozen voor afscherming van hun kenteken.

Aangezien het om een live uitzending ging, was blurren van het kenteken in realtime niet mogelijk (alhoewel hier wel technieken voor bestaan), dus werd er voor een andere methode gekozen: het afplakken van 1 karakter op de kentekenplaat.

Reconstrueren van een onvolledig kenteken

Een kenteken in Nederland bestaat uit een combinatie van letters en cijfers. De mogelijke combinaties zijn specifiek opgebouwd in 14 mogelijke combinaties.

Door de positie van de streepjes op een kentekenplaat, kennis van de combinaties qua opbouw en ouderdom in combinatie met de getoonde auto is het niet vrij moeilijk om te bedenken of het onbekende karakter waarschijnlijk een cijfer of letter is.

Van de miljoenen mogelijke kentekens heb je bij één onbekend karakter de mogelijkheden gereduceerd tot maximaal 10 (voor cijfers) of 26 (voor letters) mogelijkheden. Als je dan ook nog weet dat niet alle letters mogelijk zijn, hou je bij de mogelijke kentekens met ontbrekende letter minder dan 26 combinaties over.

En dan zijn er allerlei manieren om het aantal mogelijkheden tot één te reduceren. Je kan op de site van RDW bijvoorbeeld de overgebleven mogelijkheden van kentekens invoeren. Tezamen met het visuele beeld van de auto in beeld (zoals in dit geval blauwe Citroen) kan je vervolgens een aantal mogelijke matches wegstrepen. Dit werkt natuurlijk ook op andere plekken waar je informatie op basis van een kenteken kan achterhalen, zoals AutoWeek kentekencheck.

Als er twee karakters of meer worden afgeplakt of onleesbaar gemaakt, wordt de speurtocht vaak complexer, maar niet altijd ondoenlijk. Dan is een andere oplossing met meer filtermogelijkheden beter.

KentekenPart zoekmachine – handige Kenteken.TV oplossing

Het manuele proces van invoeren van mogelijke kentekens kan met een specifiek Kenteken.TV tool in een handomdraai opgelost worden. Deze tool is KentekenPart zoekmachine gedoopt.

Met deze oplossing kan je zoeken in het kentekenregister met slechts een deel van een kenteken. In de resultatenlijst kan je vervolgens verder filteren op merk, model of kleur waardoor je snel tot resultaten kan komen.

Deze oplossing heeft wel een belangrijke beperking! De tooling is gebaseerd op RDW opendata. Deze vrijelijk toegankelijke gegevensbestand bevat enkel gegevens van geregistreerde kentekens en kentekens die recent zijn geëxporteerd. In deze dataset zit niet voertuigen die nog niet tenaamgesteld zijn, maar wel een kenteken hebben, of gedemonteerde voertuigen. Afhankelijk van je doel van de zoekactie kan dat mogelijke verkeerde resultaten opleveren!

Praktijkvoorbeeld onleesbaar kenteken reconstrueren

Alle tekst is leuk en aardig, maar laten we een praktijkvoorbeeld pakken om de kracht van de tooling duidelijk te maken. We gebruiken daarvoor niet de afgeplakte kentekens uit de Kassa uitzending. Deze mensen hebben zelf bewust ervoor gekozen om hun kenteken niet leesbaar te tonen. Dat hebben we te respecteren.

Daarom pak ik een willekeurig ander voorbeeld. In augustus 2019 werd van het eerste exemplaar van de huidige personenauto kentekenserie uitgereikt. Kenteken.TV was daarbij uitgenodigd. Op beide afgebeelde kentekenplaten heb ik voor de vorm een zwart vlakje geplaatst over het eerste karakter. Eén van de kentekenplaten is al gemonteerd zichtbaar op een BMW i3.

?-001-BB op een BMW i3

In kentekenpart zoekmachine tool kunnen we vervolgens op de onbekende plek een vraagteken of underscore plaatsen en op zoeken drukken:

En afhankelijk van de hoeveelheid onbekende karakters duurt het kort of iets langer voordat een resultaat wordt getoond. In dit geval is het resultaat voor ?-001-BB hier terug te vinden:

Zeven resultaten op zoekactie ?-001-BB op 28 maart 2023

Op moment van schrijven van dit blog artikel zijn er 7 mogelijke kentekens overgebleven. Hiervan hebben twee voertuigen een zwarte kleur. En eentje daarvan is een BMW. En ook nog een i3. Het bewuste kenteken zou dus wel G-001-BB kunnen zijn op basis van deze gegevens. En het bewijs is hier te vinden 😉