Kenteken applicaties als second screen toepassing

Afgelopen jaar was voor deze blog een zeer succesvolle. Het aantal views was het dubbele van het aantal van 2012. Het aantal views was vorig jaar nog 44.109, en dit jaar gaat het aantal over de 92.000! 2013 is echter ook het jaar dat ik (eindelijk) bewijsvoering heb verzameld voor het nut van deze blog: kentekens in commercials zijn kleine reclame-uitingen op zichzelf. In deze posting ga ik verder op deze bewijsvoering.

TOP3 in 2013

In de top3 zitten vooral postings die al langer actief zijn op deze blog, maar die veel wordt gevonden via zoekmachines:

  1. Overzicht RDW Laatst uitgegeven kenteken mogelijkheden online
  2. Overzicht online tools om kentekens te maken
  3. Mijn gok – introductiedatum nieuw kenteken personenauto

Op plaats 4 staat de eerste kentekencheck van een commercial, namelijk over het kenteken in Mitsubishi Outlander commercial. Het beschrijven van gebruik van kentekens in commercial was ook de aanleiding om deze blog in juni 2010 te starten. Ik wilde graag een blog starten en per ongeluk stuitte ik op een commercial van Centraal Beheer Achmea met duidelijk zichtbaar in beeld een gele kentekenplaat.

Ontwikkeling blog afgelopen jaren

Inmiddels heeft deze blog 363 postings die hoofdzakelijk in 3 gedeeltes zijn te verdelen:

Factchecking kentekens in commercials

Ontwikkelingen rondom kentekens/kentekendata

Ontwikkelingen rondom site Kenteken.TV

Qua verkeer zie je een vast patroon. De postings over commercials trekken veel verkeer vanuit zoekmachines zolang de reclame on-air is. De algemene automotive ontwikkelingen trekken vooral op de langere termijn veel zoekverkeer. Dit zijn vaak ook de postings die hoog eindigen in de jaarlijstjes. De ontwikkelingen rondom de site Kenteken.TV is recent pas toegevoegd. Deze postings zie ik meer als nieuws items over de site.

Aanleiding blog

De aanleiding van deze blog was kenteken 77-FN-JK uit de Daddy cool reclame van Centraal Beheer Achmea.

Kenteken 77-FN-JK, aanleiding om deze blog te starten
Kenteken 77-FN-JK, aanleiding om deze blog te starten

Binnen VWE vroegen we ons namelijk af of publiekelijk bekende kentekens vaker gespot zouden worden dan onbekendere kentekens. Ik herinnerde me toen deze reclame en voerde in de proef het vertoonde kenteken in: Bingo! Ik kreeg diverse hits op het feit dat dit kenteken bevraagd was. Dat was in een tijd dat smartphones nog niet zo’n hype waren, laat staan dat de kenteken apps voor deze phones veel gebruikt werden.

Opkomst kenteken apps

Tussen juni 2010 en december 2013 is er echter veel op dat vlak gewijzigd. Android nam een vlucht en ook binnen VWE kwamen de kenteken apps steeds meer in beeld. Eerst is VWE begonnen met het opnieuw lanceren van iKenteken voor Apple. Vorig jaar voegde we daar een Android aan toe en tegelijkertijd bedienden we ook het Microsoft Phone platform met de app Kentekeninformatie. In het najaar voegden we de app Kenteken opzoeken  aan ons portfolio.

Deze nieuwe apps geven ons veel inzicht in het spotgedrag van kentekens her en der door Nederland. Mijn collega’s hebben becijferd dat dagelijks van 74.000 kentekens informatie wordt opgevraagd. Op maandtotaal is een duizelingwekkend getal van 2.2 miljoen!

iKenteken infographic - december 2013
iKenteken infographic – december 2013

Dit gaf voor mij aanleiding om mijn proef uit 2010 te herhalen: Worden kentekens uit reclames veel gespot via onze kenteken apps?

Proefopstelling

Voor de proef heb ik 8-tal kentekens geanalyseerd uit commercials die on-air waren in najaar van 2013:

Reclame Kenteken
Dacia Sandero commercial
FOCWA commercial
McDonald’s commercial
Mitsubishi Outlander commercial
Skoda Rapid Spaceback commercial
SIXT commercial
Space star commercial
Staatsloterij commercial

NOOT: De kentekens van de commercials van McDonald’s, FOCWA en Staatsloterij waren geen geldige kentekens. Deze geven dus geen voertuiggegevens in de kenteken apps.

And the winner is…

Nummer laatst is de reclame van FOCWA. Slechts 5 maal (grote kans dat ik het zelf was…) is de Toyota Prius uit deze reclame bevraagd. Tussen nummer laatst en nummer 1 zit echter een groot verschil. Absolute nummer 1 is de Mercedes G-serie jeep uit de McDonald’s reclame.

blog-4kbm36-mcdonalds

De commercial ging on-air eind oktober (vreemd genoeg is ver voor die tijd het kenteken ook al aantal keer bevraagd) en werd vlak daarna veelvuldig opgevraagd:

kentekentv-4kbm36-opvragingen

Nummer 2 is een beetje vreemde. Het kenteken 05-HG-PR wordt namelijk door Dacia Nederland gebruikt in meerdere reclames als laatste scene. Het is namelijk onderdeel van een inruilactie korting waarbij je op de website je eigen inruilwaarde kan opvragen:

kentekentv-05hgpr-opvragingen

Nummer 3 van het najaar is Skoda Rapid Spaceback reclame:

kentekentv-4sft04-opvragingen

Hiermee is toch wel duidelijk dat kentekens in reclamecampagnes nog een extra longtail effect van een commercial kunnen hebben. Adverteerders kunnen door het meten van aantal kentekenbevragingen meten hoe hun reclames op zijn genomen door het publiek. Een effect die niemand eerder heeft gezien!

Banner in iKenteken

Adverteerders willen natuurlijk het liefste kijkers aanzetten/converteren naar acties. Hiervoor moet je mensen verleiden om bijvoorbeeld via hun tablet/smartphone direct naar de site van de adverteerder te gaan. Kenteken apps zijn echter een andere variant om mensen via een second screen bij je merk te betrekken.

In de nieuwe versie van iKenteken hebben we namelijk een geavanceerd bannersysteem gelanceerd. Dit geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om specifieke advertentiebanners te tonen op specifieke velden. 1 van de mogelijkheden is het tonen van een banner op een specifiek kenteken. Dit heb ik mogen gebruiken als extra test. Graag had ik een banner getoond voor een McDonald’s kortingsbon bij kenteken 4-KBM-36, maar helaas is dit geen geldig kenteken.

Op basis van het kenteken 4-SFT-04 uit de Skoda Rapid Spaceback reclame heb ik een banner aangemaakt die er als volgt uit zag:

spaceback-banner

Het bannersysteem houdt bij hoeveel keer de banner is vertoond en hoeveel keer op geklikt. Het aantal impressies gedurende de test was 291 keer. Hiervan werd 17 keer op de banner geklikt (CTR 5,6%!)

Conclusie proef

De proef heeft mij bevestigd in een aanname die ik al heb sinds 2010. Ik werd destijds beetje voor gek verklaard door een blog te beginnen over kentekens in reclames. Niemand zou deze kentekens toch zien, laat staan opvragen. Het kenteken uit de McDonald’s heeft het tegendeel ruimschoots bewezen!

Conclusie 1:

Kentekens in reclames (mits goed gekozen en leesbaar) zijn kleine reclame-uitingen

Conclusie 2:

Kenteken apps worden gebruikt als second screen app voor TV-kijkers

Conclusie 3:

Door meten van aantal bevraagde kentekens kan een adverteerder zijn advertentiebereik controleren