Cijferanalyse Europese registratiecijfers 2016

2017 is al aardig naar het einde aan het toewerken. De titel van deze blogposting suggereert daarmee behoorlijk oud nieuws. In de eerste maanden van dit jaar zijn al diverse lijstjes over autoverkopen verschenen over het afgelopen jaar. Deze blogposting duikt echter verder de diepte in de cijfers vanuit een unieke dataset, namelijk de gegevens die elke lidstaat aan Brussel moet leveren vanwege het monitoren van reductie van CO2-emissies. Deze dataset werd eerder dit jaar al met een algemeen persbericht gepubliceerd, maar recentelijk ontdekte Kenteken.TV pas de data erachter.

Waarom is deze data nu nog interessant?

In Nederland zijn we vrij vlot  met lanceren van personenauto totalen over afgelopen jaar. Zo draait de statistiekenmachinerie van onder andere VWE Automotive altijd al op volle toeren als de bezems in de straten nog bezig zijn met vuurwerk opvegen. Hierdoor kon o.a. Kenteken.TV al bij het opeten van de oude oliebollen al 10 tweets over nieuwverkoop personenauto’s online brengen, of een datavisualisatie maken van de posities van de merken in afgelopen jaren.

In de eerste weken van het nieuwe jaar worden de cijfers uit andere Europese landen ook bekend en zodoende kan de brancheorganisatie voor autofabrikanten eind januari de balans opmaken. Een balans die vaak niet verder gaat dan: hoeveel zijn er verkocht in totaal, hoeveel per merk/fabrikant.

Elke fabrikant en elke lidstaat is verplicht om jaarlijks te rapporteren hoeveel voertuigen er verkocht of geregistreerd worden. Een fabrikant telt per land vooral verkopen en de lidstaten moeten vooral vanuit hun registratiedatabases putten. Dit levert nog wel eens verschillen op in aantallen, aldus de Europese unie. De basis voor de aanlevering van de gegevens is echter gebaseerd op een unieke gegevensstandaard, namelijk de Europese typegoedkeuringen. Elke fabrikant die voertuigen op de weg in de EU wilt laten rijden, dient zijn voertuig conform Europese richtlijnen te laten goedkeuren door instantie uit EU lidstaat. Onze RDW heeft deze database vrij goed voor mekaar en is ook zo vriendelijk om deze gegevens als opendata ter beschikking te stellen waardoor bijvoorbeeld een obscure blog die graag over kentekens schrijft een wereldwijde scoop van een nieuwe Tesla had.

Dezelfde typegoedkeuringen staan sinds het dieselschandaal volop in de belangstelling. Vooral controlerende instanties waren tot nu toe tandenloos om mogelijk frauderende fabrikanten in toom te houden. Typegoedkeuringsgegevens hebben echter wel een andere grote pré. Qua datastructuur zijn deze gegevens namelijk ideaal om over landen heen met elkaar te vergelijken. Het is daarom niet verwonderlijk dat de basis voor de aanlevering van CO2 emissies gebaseerd op deze Europese typegoedkeuring standaard is.

In de afgelopen jaren zijn het aantal varianten en uitvoeringen van typegoedkeuringen flink toegenomen. Illustratief hiervoor is een overzichtelijk model als BMW 1-serie 3-deurs. Het aantal verschillende variaties in typegoedkeuringen is flink toegenomen afgelopen jaren:

Exacte verklaring voor deze toename bij verschillende fabrikanten is mij persoonlijk nog niet duidelijk.

300 kW+ clubanalyse

In merendeel van de data van de lidstaten zit oa een kolom met geregistreerde motorvermogens. Hierdoor is interessant om te kijken hoe Nederland zich verhoudt qua 300kW+ clubleden met andere landen. Al eerder werd de cijfers van de ledenadministratie in 2016 uitgeplozen.

In 2016 werden minimaal 66.687 nieuwe voertuigen in EU geregistreerd met een motorvermogen van minimaal 300 kW. In werkelijkheid zijn er meer want naast ontbreken van gegevens uit kleinere landen als Cyprus, Malta of Litouwen ontbreekt de vulling van kolom vermogen in de datasets van Groot-Brittannië en Spanje.

Niet verrassend is het dat Duitsland absoluut gezien de meeste vermogende auto’s registreerde. Relatief gezien staan ze daarmee echter op plek 2. In Luxemburg worden verhoudingsgewijs meer 300kW+ auto’s geregistreerd. Nummer 3 is wellicht de verrassendste. Nederland komt in de top10 niet voor, helaas.

Lidstaat 300kW+ Totaal M.a.
Luxemburg 942 49462 1,90%
Duitsland 44809 3317930 1,35%
Bulgarije 238 20311 1,17%
Zweden 2750 366833 0,75%
Letland 82 15209 0,54%
Estland 117 22873 0,51%
Polen 1955 417165 0,47%
België 2468 540955 0,46%
Hongarije 423 95478 0,44%
Oostenrijk 1452 329263 0,44%
Tsjechië 838 211337 0,40%
Slowakije 308 88673 0,35%
Nederland 1060 377862 0,28%
Roemenië 254 95231 0,27%
Frankrijk 4949 2167061 0,23%
Italië 3206 1825310 0,18%
Portugal 351 208735 0,17%
Denemarken 288 221068 0,13%
Slovenië 55 52699 0,10%
Kroatië 42 45257 0,09%
Finland 65 115317 0,06%
Griekenland 35 78834 0,04%

Nationalisme speelt bij autokeuze ook een belangrijke rol. Zo worden de meeste Rolls-Royces, Bentleys en Jaguars in Groot-Brittannië geregistreerd. Toch zijn relatief gezien andere landen belangrijker voor deze merken. Zo worden relatief gezien de meeste Rolls-Royces in Luxemburg geregistreerd, terwijl Jaguar in Cyprus net even groter marktaandeel heeft dan thuis. Letland is voor Bentley juist het land met hoogste marktaandeel.

Voor de Italiaanse fabrikanten geldt ook dat de thuismarkt niet de overheersende hand heeft. Absoluut gezien werden de meeste Ferrari’s in Groot-Brittannië geregistreerd, terwijl relatief gezien het marktaandeel van het steigerende paard in Luxemburg het hoogst was in 2016. Voor Maserati geldt wel dat absoluut gezien de meeste werden geregistreerd in Italië, maar relatief gezien was voor dit merk ook Cyprus de winnaar. Voor Lamborghini is verrassend genoeg Estland een land met hoog marktaandeel, maar door de grootte van het land is 3 nieuwe Lamborghini’s ook goede druppel op de gloeiende plaat. De meeste omzet werd voor Lamborghini in Groot-Brittannie (327 stuks) en Duitsland (267 stuks) genoteerd.

Aangezien bij BMW de M-badges gefabriceerd worden door een apart bedrijf, namelijk BMW M GMBH, is ook hierin een analyse te maken. En hier blijkt dan gelijk dat datakwaliteit soms best een ding is. Zo zou de M-afdeling een marktaandeel van 2,8% hebben in Denemarken van het totaal. Aangezien Denemarken qua autobelastingen ook net zo (of net zo niet) vriendelijk als Nederland zou dit ongekend zijn. Bij nadere analyse blijkt dan ineens dat er ergens een ambtenaar een foutje heeft gemaakt, want ook de normale BMW 116i en dergelijke zou door BMW M GMBH gefabriceerd zijn…

Met een marktaandeel van maar liefst 1,5% is Luxemburg ook het lievelingsland van Porsche. Wellicht is dit ook de reden dat een groot aantal typegoedkeuringen van deze fabrikant door een Luxemburgse instantie worden gemaakt.

Tesla analyse

Getalletjes per land of per merk is leuk, maar leuker is het om met deze gegevens de diepte in te gaan. Zo zijn op deze manier de Tesla registraties uit te pluizen:

Noorwegen maakt geen onderdeel uit van de EU, dus er is een andere nummer 1. Ondanks de populariteit van Tesla in Nederland staan we niet op 1 qua absolute verkopen. Groot-Brittannië gaat ons voor, maar we blijven Duitsland wel voor. op plek 4 en 5 staan Zweden en Frankrijk.

Opvallend in de gedetailleerde cijfers is de succesvolle verkoop van Model X in Nederland en Zweden. De krachtigste versie van Tesla P100, is per model precies in gelijke aantallen verkocht vorig jaar (allebei 76 stuks).

Vergelijk op unieke details

Het gebruik van een uniek internationaal herbruikbaar coderingssysteem biedt de mogelijkheid om uniekheid van bepaalde voertuigconfiguraties over landen heen te vergelijken.

Zo heb ik vorig jaar een nieuwe leaseauto mogen ophalen. Conform prijslijst van Opel Nederland is deze auto een Opel Astra Sports Tourer 1.6 Cdti Innovation+ met 100kW motor en handgeschakelde transmissie. Bij de aanvraag van het kenteken heeft Opel Nederland de onderliggende typegoedkeuringsgegevens van de zogenaamde Certificaat van Overeenstemming (ook wel CVO of in het Engels Certificatie of Conformity/COC genoemd) als basis voor de kentekenaanvraag ingediend. Op het kentekenbewijs zien de gegevens van dit kenteken er als volgt uit:

NOOT: Naast Astra Sports Tourer+ blijken er ook Astra Sports Tourer te zijn zonder plus. Verschil onduidelijk vooralsnog.

Op basis van typegoedkeuringsnummer e4*2007/46*0996*04, variant DB0FEBB12 en uitvoering BK2H3JBKK5 is in te kijken hoeveel soortgelijke Opels door heel Europa zijn geregistreerd. En dat blijken er dan verrekt weinig zijn namelijk 122 stuks:

Lidstaat Merk Handelsbenaming Aantal
Oostenrijk OPEL ASTRA SPORTS TOURER+ 8
België Opel ASTRA SPORTS TOURER+ 35
Duitsland OPEL ASTRA SPORTS TOURER+ 45
Denemarken Opel ASTRA SPORTS TOURER+ 1
Finland OPEL ASTRA SPORTS TOURER+ 4
Frankrijk OPEL ASTRA 1
Groot-Brittannië VAUXHALL ASTRA SRI NAV CDTI S/S 1
Groot-Brittannië VAUXHALL ASTRA ELITE NAV CDTI S/S 1
Nederland OPEL ASTRA SPORTS TOURER+ 24
Zweden OPEL ASTRA SPORTS TOURER+ 1
Slovenië OPEL ASTRA / ST 1.6 / CDTI 1

Op basis van de dataset zijn nog veel meer analyses te maken. Geïnteresseerd? Laat een reactie achter en ik zal kijken wat er nog meer uit te pluizen is. Voor de 2017 data zal ik in ieder geval korter op de bal proberen te zijn en al in april/mei analyses maken.

 

 

 

 

 

 

 

Eén antwoord op “Cijferanalyse Europese registratiecijfers 2016”

Reacties zijn gesloten.